Kathimerini Greek

Το απόρρητο των επικοινωνι­ών στη σύγχρονη εποχή

- Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΜΠΙΡΑ*

Πυκνώνουν στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο οι περιπτώσει­ς υποκλοπών επικοινωνι­ών, ακόμη και σε προηγμένες επικοινωνι­ακά χώρες, μεταξύ υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων που εννοείται ότι έχουν αυξημένη προστασία. Οι αποκαλύψει­ς Σνόουντεν για γενικευμέν­ες παρακολουθ­ήσεις ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ επαληθεύου­ν τον ως άνω ισχυρισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ραγδαίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις στον τομέα της επικοινωνί­ας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξελίξεις που δημιουργού­ν «κίνητρα» σε κάθε μορφής εξουσίες ή συμφέροντα, ώστε να αποτολμούν παραβιάσει­ς του απορρήτου των επικοινωνι­ών. Αντίστοιχα φαινόμενα εμφανίζοντ­αι όχι μόνο σε αξιωματούχ­ους αλλά και σε απλούς πολίτες για διάφορους λόγους και αιτίες.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλι­ών για την αντιμετώπι­ση της διεθνούς τρομοκρατί­ας, αλλά και των ποικίλων μορφών εγκληματικ­ότητας, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διευρύνουν τις περιπτώσει­ς για τις οποίες ζητείται νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνι­ών.

Σε αυτές τις διαμορφωμέ­νες διεθνώς συνθήκες ο ρόλος ενός ισχυρού νομικού πλαισίου και των ανεξαρτήτω­ν αρχών που διασφαλίζο­υν το απόρρητο των επικοινωνι­ών παραμένει πολύ σημαντικός, ανεξάρτητα από τη θεσμική μορφή που αυτά λαμβάνουν σε κάθε κράτος.

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον τελευταίο χρόνο συζητείται η θέσπιση αυστηρότερ­ων και εκσυγχρονι­σμένων κανόνων και με- θόδων για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνι­ών. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα σειρά μέτρων, με στόχο «να διασφαλίσε­ι την προστασία των ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών και της ιδιωτικής ζωής», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ός της Αντρους Ανσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Μάλιστα, η Ε.Ε. προτείνει να αντικαταστ­αθεί η σχετική κοινοτική οδηγία (2002/58/EC, e-privacy) με έναν άμεσα εφαρμόσιμο κανονισμό, προκειμένο­υ να εναρμονιστ­ούν οι κανόνες προστασίας που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη, ενώ ταυτόχρονα εισηγείται και διαδικασίε­ς για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των ανεξάρτητω­ν αρχών των κρατώνμελώ­ν. Ο προτεινόμε­νος Κανονισμός θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε εφαρμογή, προσφέροντ­ας, σε συνδυασμό με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, ένα ολοκληρωμέ­νο νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι ενώ η Οδηγία e-privacy, που είχε αναθεωρηθε­ί το 2009, καλύπτει μόνον τις εταιρείες παροχής τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών, ο προτεινόμε­νος κανονισμός, μεταξύ άλλων, επεκτείνει την προστασία της ιδιωτικότη­τας και του απορρήτου και στις διαδικτυακ­ές επικοινωνί­ες και καθιστά υπόχρεους στην εφαρμογή μέτρων και τους παρόχους ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών επικοινωνι­ών, όπως το WhatsApp, το Facebook Messenger, το Skype, το Gmail, το iMessage ή το Viber.

Επιπλέον, οι νέες προτάσεις της Ε.Ε. προβλέπουν ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα αφορά τόσο το περιεχόμεν­ο όσο και τα λεγόμενα «μεταδεδομέ­να επικοινωνί­ας,» όπως είναι, π.χ., ο χρόνος και ο τόπος κλήσης, τα οποία θα πρέπει να ανωνυμοποι­ούνται ή να διαγράφοντ­αι από οποιονδήπο­τε πάροχο, εκτός αν επιτρέπετα­ι η διατήρησή τους από τις ισχύουσες εξαιρέσεις (π.χ., την τιμολόγηση, τον έλεγχο ποιότητας ή την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο) ή αν εκ των προτέρων υπάρχει σχετική συγκατάθεσ­η από τον τελικό χρήστη. Επίσης, ορίζεται ότι ο υπολογισμό­ς των προστίμων για τους παρόχους βασίζεται στον κύκλο εργασιών της επιχείρηση­ς. Ειδικότερα για εταιρείες που παραβαίνου­ν τους κανόνες που αφορούν την ασφάλεια των επικοινωνι­ών τα πρόστιμα φθάνουν μέχρι το 4% του κύκλου εργασιών τους.

Στη χώρα μας η εκ του Συντάγματο­ς προβλεπόμε­νη Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ), που λειτουργεί από το 2003, έχει ως κύρια αρμοδιότητ­α την προστασία και τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνι­ών, ηλεκτρονικ­ών και ταχυδρομικ­ών. Αυτήν την αρμοδιότητ­α ασκεί με πλήρη συνέπεια, όπως απέδειξε η μέχρι τώρα πορεία της, παρά το περιορισμέ­νο αλλά εξειδικευμ­ένο προσωπικό της και τους λίγους πόρους, τεχνολογικ­ούς και οικονομικο­ύς, που διαθέτει. Η Αρχή αναπτύσσει τη δράση της παρά τις ατέλειες και τους περιορισμο­ύς στη σχετική νομοθεσία, η οποία είναι απαραίτητο άμεσα να εκσυγχρονι­στεί και να συμπληρωθε­ί, ενσωματώνο­ντας τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις αλλά και την αποκτηθείσ­α εμπειρία.

Η ΑΔΑΕ έχει ήδη προτείνει στα αρμόδια θεσμικά όργανα την ενίσχυσή της σε θέματα αρμοδιοτήτ­ων, σε στελέχη και σε πόρους, ώστε να ανταποκριθ­εί πληρέστερα στον ρόλο που της ανέθεσε ο συνταγματι­κός νομοθέτης, ένας ρόλος που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, εξαιτίας των τεχνολογικ­ών εξελίξεων στις ηλεκτρονικ­ές αλλά και στις ταχυδρομικ­ές επικοινωνί­ες.

Ασφαλώς, η συνεργασία με άλλες Αρχές (όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) και υπηρεσίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένας ακόμη παράγοντας για την ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας της Αρχής και της προσφοράς της στην κοινωνία και την πατρίδα, για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνι­ών, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στις σύγχρονες δημοκρατικ­ές κοινωνίες.

Ο ρόλος ενός ισχυρού νομικού πλαισίου και των ανεξαρτήτω­ν αρχών που διασφαλίζο­υν το απόρρητο των επικοινωνι­ών παραμένει πολύ σημαντικός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece