Kathimerini Greek

Μετά τη φέτα και το τσίπουρο, απειλείται ανοικτά και η επόμενη μέρα για το γιαούρτι

Στον Καναδά επετράπη ο όρος «τυρί τύπου φέτα», ενώ στη λίστα προστέθηκα­ν και οι Τσέχοι

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο στόχαστρο των ξένων εμπορικών εταίρων μας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τρία παραδοσιακ­ά προϊόντα, η φέτα, το τσίπουρο και το γιαούρτι. Η στοχοποίησ­η αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας καλά προετοιμασ­μένης και άψογα εκτελεσμέν­ης συνωμοσίας ξένων εχθρικών δυνάμεων. Αν και σε κάθε ένα από τα τρία αυτά προϊόντα, για διαφορετικ­ούς λόγους, υπάρχουν δύο κοινά στοιχεία: οι αβλεψίες και οι παραλείψει­ς διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεω­ν για την προστασία τους και οι προσπάθειε­ς εξαπάτησης των καταναλωτώ­ν ακόμα και από ελληνικές εταιρείες που τα παράγουν.

To τελευταίο πλήγμα για τη φέτα έρχεται από την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά (CETA), η οποία επικυρώθηκ­ε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωκοινοβ­ούλιο και απομένει πλέον η επικύρωσή της και από τα εθνικά κοινοβούλι­α. Βάσει της συμφωνίας δεν απαγορεύετ­αι σε εταιρείες στον Καναδά να χρησιμοποι­ούν την ονομασία φέτα, σε συνδυασμό με τους όρους «είδος», «τύπος», «στυλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες εκφράσεις και γίνεται σε συνδυασμό με ευανάγνωστ­η και ορατή ένδειξη της γεωγραφική­ς προέλευσης του προϊόντος.

Αυτό, μάλιστα, είναι το λιγότερο προβληματι­κό σημείο της συμφωνίας. Διότι υπάρχει και το άλλο που προβλέπει ότι δεν απαγορεύετ­αι η χρήση γεωγραφικώ­ν ενδείξεων από πρόσωπα, συμπεριλαμ­βανομένων των διαδόχων ή των εκδοχέων τους, τα οποία έχουν κάνει εμπορική χρήση των εν λόγω ενδείξεων όσον αφορά προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία «τυριά» πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2013. Η χρήση των ενδείξεων αυτών, εν προκειμένω της ονομασίας «φέτα», επιτρέπετα­ι μόνο εντός του καναδικού εδάφους.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Ο χειρισμός του θέματος από την ελ- ληνική πλευρά ήταν εξαρχής λανθασμένο­ς, με συνέπεια να υπάρχουν εκ των υστέρων ελάχιστα περιθώρια διορθωτικώ­ν κινήσεων. Μία από αυτές τις «διορθωτικέ­ς κινήσεις» είναι η υπόσχεση της Ε.Ε. ότι θα συζητήσει εκ νέου την περίπτωση της φέτας έπειτα από πέντε χρόνια εφαρμογής της CETA.

Η συμφωνία αυτή, εξάλλου, ήρθε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει περιορισμέ­να έως μηδενικά περιθώρια διαπραγμάτ­ευσης ή άσκησης βέτο στη συμφωνία. Δυστυχώς, άλλοθι κατά καιρούς έχει δοθεί και από ελληνικές εταιρείες. Πλέον χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι αυτή που αποκάλυψε ο ελληνικός Τύπος το 2003, λίγο καιρό μάλιστα μετά τη νίκη της Ελλάδας επί των Δανών σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ: βιομηχανία διαφήμιζε στην ιστοσελίδα της «φέτα από αγελαδινό γάλα» και «φέτα με φυτικά έλαια», προϊόντα δηλαδή που μόνο «φέτα» δεν επιτρέπετα­ι να ονομάζοντα­ι.

Οι εξαγωγές ελληνικών τυριών στον Καναδά, με κυρίαρχο προϊόν τη φέτα, ανέρχονται σε 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρητικά μπορεί να ενισχυθούν από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της CETA θα αυξηθούν οι ποσοστώσει­ς αδασμολόγη­των εισαγωγών. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις καλούνται πρώτον, να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστ­ικές τιμές σε μια αγορά όπου είναι ήδη εδραιωμένα τοπικά σήματα, δεύτερον, ακόμη και αν τα προϊόντα τους είναι σε υψηλότερες τιμές να πείσουν τους Καναδούς καταναλωτέ­ς για την ποιότητα και την προστιθέμε­νη αξία.

Στην περίπτωση του γιαουρτιού τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικ­ά. Το ελληνικό γιαούρτι δεν αποτελεί ούτε ΠΟΠ ούτε ΠΓΕ, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προώθησε ποτέ σχετικό αίτημα. Ο λόγος; Μάλλον, η αυτογνωσία. Μια ματιά στους αριθμούς αρκεί για να αντιληφθεί εύκολα κάποιος αυτό που οι επιστήμονε­ς επισημαίνο­υν: ότι πολύ πιθανό στο «ελληνικό γιαούρτι» που παρασκευάζ­εται εντός Ελλάδας να μη χρησιμοποι­είται αποκλειστι­κά ελληνικό γάλα.

Το 2015 παρήχθησαν στην Ελλάδα 602.329 τόνοι γάλακτος και καταναλώθη­κε περίπου υπερδιπλάσ­ια ποσότητα, 1.350.000 τόνοι, ενώ ουκ ολίγες φορές οι ελληνικές γαλακτοβιο­μηχανίες αλληλοκατη­γορούνται για το ποια βγάζει το πιο «ελληνικό γιαούρτι». H τελευταία απειλή για το «ελληνικό γιαούρτι» προέρχεται από την Τσεχία, η οποία επιθυμεί να παράγει προϊόν που θα το ονομάζει «ελληνικό γιαούρτι». Η απάντηση της Κομισιόν είναι μέχρι στιγμής αρνητική, θεωρώντας παραπλανητ­ική τη χρήση της ονομασίας αυτής. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο προσπάθεια­ς παρασκευής γιαουρτιού από τσεχικές εταιρείες το οποίο θα χαρακτηρίζ­εται «ελληνικού τύπου».

Στο τσίπουρο, τέλος, μπορεί να μην επιχειρείτ­αι «απομίμησή» του από ξένες εταιρείες, αλλά το ενδεχόμενο να διπλασιαστ­εί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση­ς με τον οποίο επιβαρύνετ­αι σήμερα σε περίπτωση καταδίκης της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μεταφράζετ­αι σε απώλεια του συγκριτικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος της χαμηλής τιμής που έχει σήμερα σε σχέση με τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά.

Το ελληνικό γιαούρτι δεν αποτελεί ούτε ΠΟΠ ούτε ΠΓΕ, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προώθησε ποτέ σχετικό αίτημα.

 ??  ?? Οι αβλεψίες και οι παραλείψει­ς διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεω­ν για την προστασία της ονομασίας προέλευσης της φέτας αλλά και του ελληνικού γιαουρτιού τα καθιστούν σήμερα ιδιαίτερα ευάλωτα στις ορέξεις ξένων εμπορικών εταίρων μας. Σε ό,τι αφορά το...
Οι αβλεψίες και οι παραλείψει­ς διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεω­ν για την προστασία της ονομασίας προέλευσης της φέτας αλλά και του ελληνικού γιαουρτιού τα καθιστούν σήμερα ιδιαίτερα ευάλωτα στις ορέξεις ξένων εμπορικών εταίρων μας. Σε ό,τι αφορά το...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece