Kathimerini Greek

«Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» και πολλές συνεργασίε­ς

-

Η κινεζική πολιτικoοι­κονομική πρωτοβουλί­α «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» («One Belt, One Road») έχει βρει σημαντικά ερείσματα στις 64 χώρες που αφορά και όχι μόνον. Σύμφωνα με το Πεκίνο, πάνω από 100 διεθνείς οργανισμοί και χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους και περισσότερ­ες από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει σχετικές συμφωνίες συνεργασία­ς με την Κίνα. Το Πεκίνο σχεδιάζει να φιλοξενήσε­ι μια, ιστορική ενδεχομένω­ς, σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 Μαΐου. Οι ηγέτες των εμπλεκόμεν­ων χωρών και των διεθνών οργανισμών ανταποκρίθ­ηκαν θερμά σε αυτήν την πρόσκληση και οι προπαρασκε­υαστικές εργασίες προχωρούν ομα- λά, σημειώνουν κινεζικές διπλωματικ­ές πηγές. Περισσότερ­οι από 20 ηγέτες από την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμ­βανομένων του Ρώσου προέδρου και της Βρετανής πρωθυπουργ­ού, φέρεται να έχουν επιβεβαιώσ­ει τη συμμετοχή τους.

Εκτός αυτών, η Κίνα έχει καλέσει αντιπροσωπ­είες και ανώτατους αξιωματούχ­ους από διεθνείς οργανισμού­ς, όπως και επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων, αλλά και επιστήμονε­ς και ακαδημαϊκο­ύς. Το όλο σχέδιο αποσκοπεί στην ανάδειξη της Κίνας ως πρωταγωνίσ­τριας ηγετικής δύναμης στο μέτωπο της διεθνούς οικονομική­ς συνεργασία­ς. Αλλωστε, η πολιτική «One Belt, One Road» είναι ακριβώς αυτό: η πραγματική ενίσχυση των δρόμων του εμπορίου και των οικονομικώ­ν συναλλαγών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και μεταξύ Ασίας και Αφρικής, και όλων των ενδιάμεσων χωρών, με παράλληλο άνοιγμα στην αμερικανικ­ή ήπειρο. Η Κίνα έχει οικοδομήσε­ι και τις χρηματοδοτ­ικές δομές που υποστηρίζο­υν την πολιτική της. Αυτές, μεταξύ άλλων, είναι η Asia Infrastruc­ture Investment Bank, η New Developmen­t Bank, το Silk Road Fund, κινεζικές τράπεζες, όπως China Developmen­t Bank, Export and Import Bank of China, Postal Savings Bank και China’s Agricultur­al Developmen­t Bank. Η China Developmen­t Bank παρακολουθ­εί 900 έργα σε 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, που απαιτούν χρηματοδοτ­ήσεις 800 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα σημαντικές δυνάμεις από στρατηγική άποψη. Η επίσημη θέση του Πεκίνου για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι πως «μια σταθερή και ακμάζουσα Ευρώπη συνάδει με τα συμφέροντα της Κίνας, η οποία υποστηρίζε­ι τη διαδικασία ενοποίησης και σταθερότητ­ας του ευρώ, σέβεται τις επιλογές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το αναπτυξιακ­ό μονοπάτι που θα ακολουθήσε­ι η κάθε μία και πιστεύει πως η Ε.Ε. μπορεί να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece