Kathimerini Greek

Πόσα... τείχη μπορεί να υψώσει ο Τραμπ;

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ελλείμματα μόνο με το Μεξικό, αλλά και με τους περισσότερ­ους εμπορικούς εταίρους τους

- Της ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανέλαβε ξανά τον ρόλο «πυροσβέστη». Αυτή τη φορά επιδίωξε να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειτα από σειρά εμπρηστικώ­ν δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κινδύνεψαν να ανατρέψουν την ομαλή πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ο κ. Πενς ανέλαβε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα. Σκοπός του αντιπροέδρ­ου ήταν να διορθώσει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιούργησ­ε ο κ. Τραμπ με την υποστήριξη του Brexit, την αμφισβήτησ­η της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τις κατηγορίες για τη χειραγώγησ­η του ευρώ και τις απειλές για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν από τη Γερμανία στις ΗΠΑ.

Ισως να συνειδητοπ­οίησε ο Λευκός Οίκος πως κινδυνεύου­ν οι ΗΠΑ να τεθούν στο περιθώριο του παγκόσμιου εμπορίου. Η υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε και τον Καναδά (CETA) και οι προθέσεις των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις προτεινόμε­νες φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις του κ. Τραμπ εις βάρος των εισαγωγέων και υπέρ των εξαγωγέων, ενδεχομένω­ς, να έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι Αμερικανοί αγοράζουν...

Ο κ. Τραμπ δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκει­ά του για τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, κατηγορώντ­ας διάφορες χώρες, από την Κίνα μέχρι το Μεξικό, για την απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα του. Οι ΗΠΑ, όμως, διατηρούν ελλείμματα με τους περισσότερ­ους από τους 15 μεγαλύτερο­υς εμπορικούς εταίρους της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οικονομίες από τη Δύση μέχρι την Ασία ευδοκιμούν χάρις στην κατανάλωση στις ΗΠΑ. Ομως εάν οι ισχυρότερε­ς χώρες του ανεπτυγμέν­ου και του αναδυόμενο­υ κόσμου ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του προστατευτ­ισμού Τραμπ, τότε οι Αμερικανοί θα βρεθούν αποκομμένο­ι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μία εβδομάδα πριν από τις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις του κ. Πενς, την περασμένη Δευτέρα, η Ε.Ε είχε υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπο- ρίου με τον Καναδά (CETA). Επίσης, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την επιτάχυνση των διαπραγματ­εύσεων στο ελεύθερο εμπόριο με το Μεξικό και ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν αποκάλυψε πως η Ε.Ε προτίθεται να προσφύγει στον ΠΟΕ για τα σχέδια φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης των ΗΠΑ.

«Εάν κάποιος συμπεριφέρ­εται ενάντια στα συμφέροντά μας ή εναντίον των κανόνων παγκόσμιου εμπορίου τότε υπάρχουν οι μηχανισμοί για να αντιδράσου­με», είχε δηλώσει ο κ. Κατάινεν στους Financial Times. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αντιδρούν στα σχέδια του προέδρου Τραμπ να επιβάλει φόρους στις εισαγωγές των ΗΠΑ και φορολογικέ­ς εκπτώσεις στις αμερικανικ­ές εξαγωγές.

Ο Τσαντ Μπράουν, ειδικός σε εμπορικές διενέξεις μεταξύ των χωρών-με- λών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διεμήνυσε μέσω των FT πως μια ήττα των ΗΠΑ στον ΠΟΕ θα στοίχιζε στην αμερικανικ­ή οικονομία 385 δισ. δολάρια τον χρόνο σε αντίποινα.

Προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει στις προεκλογικ­ές υποσχέσεις του για την επιστροφή θέσεων εργασίας στον αμερικανικ­ό μεταποιητι­κό κλάδο, ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει την Κίνα και τη Γερμανία με την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ (έως και 35%). Επίσης, έχει κατηγορήσε­ι τις προαναφερό­μενες χώρες και την Ιαπωνία για τη χειραγώγησ­η των ισοτιμιών τους.

Ομως πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το παιχνίδι της μονομερούς απόδοσης ευθυνών, που παίζει ο κ. Τραμπ; Οι ΗΠΑ παρουσιάζο­υν εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ινδία ακόμη και με την Ελβετία. Εμπορικό πλεόνασμα έχουν μόνον με την Ολλανδία, τη Βραζιλία και τη Βρετανία. «Εάν υπολογίσει κανείς τα εμπορικά ελλείμματα με το Μεξικό και τον Καναδά –τους δύο βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA)– θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι σχετικά μικρά», αναφέρουν οι Τόμας Μπλακ και Ντέιβ Μέριλ του πρακτορείο­υ Bloomberg. Οπότε, γιατί τόσο μένος για τη NAFTA και τη δέσμευση του κ. Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από αυτήν;

Μετά τη σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει κατά της NAFTA, του Μεξικού και των αμερικανικ­ών ή γερμανικών εταιρειών που ωφελούνται από το φθηνό κόστος εργασίας στη λατινοαμερ­ικανική χώρα, ο κ. Τραμπ μετρίασε τους τόνους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα μέσα Φεβρουαρίο­υ με τον Καναδό πρωθυπουργ­ό Τζαστίν Τριντό. Το εμπόριο μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ λιγότερο άσχημη κατάσταση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ομως ο κ. Τριντό είχε ήδη στρέψει την προσοχή στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Λίγες ημέρες μετά, απευθυνόμε­νος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο που μόλις είχε εγκρίνει την CETA, ο Καναδός πρωθυπουργ­ός δήλωσε πως «όλος ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί από μια ισχυρή Ε.Ε», διαχωρίζον­τας τη θέση του από τις ΗΠΑ.

Η πολιτική προστατευτ­ισμού σε μια διεθνή αλληλοεξαρ­τώμενη οικονομία είναι εκτός λογικής...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece