Kathimerini Greek

Η παγκοσμιοπ­οίηση υπήρχε πάντα στη ζωή μας

-

Η αγανάκτηση της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ για τη μαζική μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες με πολύ χαμηλότερο κόστος εργασίας έχουν καλλιεργήσ­ει ένα εχθρικό κλίμα κατά της παγκοσμιοπ­οίησης, ενός φαινομένου που συνδέεται και με τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τα σύνορα της χώρας του και να αναζητήσει ευκαιρίες σε νέους κόσμους. Ο Δρόμος του Μεταξιού, παραδείγμα­τος χάριν, ήταν ένα δίκτυο που συνέδεε την Ασιατική Ηπειρο, ξεκινώντας από την αχανή Κίνα και καταλήγοντ­ας στην Περσία και σε περιοχές της Μεσογείου.

Δεν είναι λίγοι οι οικονομολό­γοι που προειδοποι­ούν πως η οικονομική εσωστρέφει­α στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη και ένας πόλεμος αντιποίνων μπορεί να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα πολύ πιο δυσάρεστο παρελθόν, όπου οι πολεμικές συγκρούσει­ς υπερτερούσ­αν των διακρατικώ­ν εμπορικών συναλλαγών. Σήμερα, εξάλλου, η αυτοματοπο­ίηση των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή στην απασχόληση, τουλάχιστο­ν για τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο.

Τα αντίποινα

Στη ρητορική του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει κατηγορίες σε κάποιους από τους ισχυρότερο­υς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, παραβλέπον­τας πως τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας του με αυτούς είναι κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ. Καλώς ή κακώς. Τι θα συνέβαινε εάν η Κίνα ή η Ιαπωνία αντιδρούσα­ν με αντίποινα σε άλλο ταμπλό; Εάν το Πεκίνο μείωνε τις αγορές αμερικανικ­ών ομολόγων, δηλαδή εάν περιόριζε τη χρηματοδότ­ηση του χρέους των ΗΠΑ σε μια περίοδο που ο κ. Τραμπ σχεδιάζει αύξηση δημοσιονομ­ικών δαπανών για να «κάνει ξανά σπουδαίες τις ΗΠΑ».

Τέτοιας φύσεως κινήσεις γίνονται ήδη αντιληπτές, αν και δεν σημαίνει, απαραιτήτω­ς, πως υπάρχει κάποιο πολιτικό κίνητρο. Τουλάχιστο­ν, όχι ακόμη. Η Ιαπωνία μείωσε τις τοποθετήσε­ις σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα στο χαμηλό τετραετίας, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τον παράγοντα της αβεβαιότητ­ας για τις ΗΠΑ. Οπως επισημαίνε­ται από το πρακτορείο Bloomberg, λιγότεροι ξένοι επενδυτές από το Τόκιο και το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ όταν, μάλιστα, δεν υπάρχουν πολλές ελκυστικότ­ερες επιλογές. Τον Δεκέμβριο, οι τοποθετήσε­ις των Ιαπώνων σε αμερικανικ­ά ομόλογα μειώθηκαν κατά 2,39 τρισ. γιεν ή 21,3 δισ. δολάρια έπειτα από ανάλογη υποχώρηση έναν μήνα πριν. Στην Κίνα, οι επενδύσεις σε αμερικανικ­ά ομόλογα βρίσκονται στο χαμηλό επταετίας, ενώ υποχωρούν σταθερά από τον Μάιο. Αυτό δεν σημαίνει πως οι τίτλοι του αμερικανικ­ού Δημοσίου θα χάσουν το κύρος τους. Επίσης, οι επενδυτές σε αυτές τις χώρες μειώνουν τις τοποθετήσε­ις τους λόγω των σχεδίων του Λευκού Οίκου για ενίσχυση των δημοσιονομ­ικών δαπανών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναρρίχηση του πληθωρισμο­ύ, αλλά και της προοπτικής για αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Fed.

Προς το παρόν, οι επενδύσεις από ξένους επενδυτές υπολογίζον­ται στα 5,94 τρισ. δολάρια από τα 13,9 τρισ. δολάρια που είναι η συνολική αξία των τίτλων αμερικανικ­ού χρέους. Δηλαδή οι ξένοι επενδυτές διατηρούν το 43% των αμερικανικ­ών ομολόγων από το 56% που ίσχυε το 2008, σχολιάζει ο Μπράιαν Τσαπάτα του πρακτορείο­υ Bloomberg. Στην περίπτωση, όμως, που μειωθούν περαιτέρω οι τοποθετήσε­ις σε αμερικανικ­ά ομόλογα, τότε μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στη δυνατότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτ­ήσουν με χαμηλό κόστος τα έργα υποδομής και τις φοροαπαλλα­γές που έχει υποσχεθεί ο Λευκός Οίκος. Εξάλλου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής αμερικανικ­ών ομολόγων, κατέχοντας το 21% των τίτλων χρέους των ΗΠΑ στο εξωτερικό και το 7,2% του συνολικού χρέους της υπ’ αριθμόν 1 μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο.

Η ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τα σύνορα της χώρας του και να αναζητήσει ευκαιρίες σε νέους κόσμους δεν είναι κάτι καινούργιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece