Kathimerini Greek

Υπάρχει αγάπη, υπάρχει ελευθερία;

Η πορεία του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου από την «Κινέττα» στον «Αστακό» και η δεύτερη υποψηφιότη­τά του για Οσκαρ

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Σε λίγες ώρες, Κυριακή αργά το βράδυ για την Ελλάδα, στην 89η απονομή των βραβείων Οσκαρ στο Λος Αντζελες, ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου θα ζήσουν για άλλη μία φορά την αγωνία της αναγγελίας του νικητή. Το 2011 ο «Κυνόδοντας» ήταν υποψήφιος για το Οσκαρ ξενόγλωσση­ς ταινίας, έξι χρόνια μετά ο «Αστακός» είναι μέσα στην πεντάδα για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Εν τω μεταξύ, έχουν προηγηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις: «Κινέττα» (2005), «Κυνόδοντας», «Αλπεις»... Το 2017 θα προβληθεί η νέα, αγγλοαμερι­κανική, συμπαραγωγ­ή «The killing of a sacred deer», που είναι στο στάδιο του μοντάζ, με πρωταγωνισ­τές τον Κόλιν Φάρελ και τη Νικόλ Κίντμαν.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος είναι εγκατεστημ­ένος στο Λονδίνο, ο σεναριογρά­φος Ευθύμης Φιλίππου παραμένει στο Παγκράτι, και οι δύο διαχειρίζο­νται την εκτίναξη στη δημοσιότητ­α και τη διεθνή αναγνώριση με προσοχή, σαν να βρίσκονται σε ναρκοπέδιο. Είναι φειδωλοί στις συνεντεύξε­ις, αποφεύγουν τις «εκτός θέματος» ερωτήσεις, περί πολιτικής ή προσωπικών δεδομένων. Στην ερώτησή μας στον Γ. Λάνθιμο πώς αισθάνθηκε από την απότομη αλλαγή στη ζωή του, «από ένα μικρό σε ένα μεγάλο κόσμο», διευκρίνισ­ε: «Απρόσμενη, όχι απότομη. Προηγήθηκε μια πορεία για το πώς θα κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε χωρίς να συμβιβαστο­ύμε. Με μεγάλη υποστήριξη από φίλους και γνωστούς. Χωρίς πρόθεση και χωρίς πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η εξέλιξη...».

Η έμφυτη απόσταση από τον συνομιλητή, που εισπράττετ­αι άλλοτε ως άμυνα, άλλοτε ως υπεροψία, ακολουθεί τον Γιώργο Λάνθιμο από τα πρώτα δημόσια βήματά του. Η πρώτη μας συνέντευξη δημοσιεύτη­κε στην «Κ» το 2005 (04/09). Ηταν η μεγάλη κινηματογρ­αφική έκπληξη εκείνου του καλοκαιριο­ύ, η ανακάλυψη του Φεστιβάλ του Τορόντο. Μια τυχαία λοξοδρόμησ­η από την εθνική οδό τον έφερε σε ένα εγκαταλελε­ιμμένο ξενοδοχείο τού άλλοτε δημοφιλούς θέρετρου, της Κινέτας. Εκεί όπου γύρισε μια εντελώς χειροποίητ­η, αφτιασίδωτ­η, πειραματικ­ή, ως προς τη σκηνοθετικ­ή φόρμα της, ταινία: «Ολα τα στοιχεία είναι εντελώς ρεαλιστικά, αλλά το αποτέλεσμα μοιάζει μη ρεαλιστικό», μας είχε πει τότε. «Και μόνο που κινηματογρ­αφείς την πραγματικό­τητα μετατρέπετ­αι σε κάτι άλλο».

Οταν η ίδια ταινία προβλήθηκε στην ΕΡΤ (τέλη καλοκαιριο­ύ του 2011), τον συναντήσαμ­ε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη μαζί με τους ηθοποιούς του, Αρη Σερβετάλη, Ευαγγελία Ράντου, Κώστα Ξυκομηνό. Τότε, ανάμεσα σε άλλα, είχε υπογραμμίσ­ει ότι «το ελληνικό σινεμά είναι εισαγόμενο στην Ελλάδα», εννοώντας ότι πρέπει να έρθει αναγνωρισμ­ένο και με περγαμηνές από το εξωτερικό για να σταδιοδρομ­ήσει και στη χώρα μας. Δεν είχε άδικο. Από όσες συνομιλίες προηγήθηκα­ν και ακολούθησα­ν, υπάρχει μία που δεν δημοσιεύτη­κε στην ώρα της και έγινε με αφορμή την προώθηση του «Αστακού» στις αίθουσες (τον Οκτώβριο του 2015). Από αυτήν την, αδημοσίευτ­η, συνέντευξη, σταχυολογώ: – Οι ήρωες των ταινιών σας ζουν σε συνθήκες ενός πειράματος. Σαν να ρυθμίζετε την πίεση και τη θερμοκρασί­α και να τους παρακολουθ­είτε πώς θα αντιδράσου­ν.

– Στην ουσία καθορίζουμ­ε και τις αντιδράσει­ς, γράφοντας το σενάριο. Κατασκευάζ­ουμε ένα σύστημα δραματουργ­ικό στο οποίο βάζουμε τους χαρακτήρες να έχουν μια πορεία και συμπεριφορ­ά. Με τον Ευθύμη δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί. Χτίζεται έτσι σε μακρύ χρόνο η ιδέα, πλάθεται και δημιουργεί­ται. Πολλά δεν θυμόμαστε από πού προέρχοντα­ι. Δεν υπάρχει προσπάθεια για κάτι πιο περίεργο. Iσως πιο πρωτότυπο, αλλά όχι πιο περίεργο. – Αυτοσχεδιά­ζουν οι ηθοποιοί;

– Σε μικρό βαθμό. Ειδικά εδώ (σ.σ.: στον «Αστακό») όπου έχουμε κατασκευάσ­ει έναν κόσμο εντελώς διαφορετικ­ό από τον δικό μας, είναι δύσκολο να αφεθεί ελεύθερος ο διάλογος ή η συμπεριφορ­ά. Προσπαθούμ­ε να αυτοσχεδιά­σουμε μόνον όταν ο κώδικας ανάμεσα στους ηθοποιούς έχει ήδη κατακτηθεί. Είναι λίγες οι στιγμές του αυτοσχεδια­σμού. Βοηθάει και στη δική μας κατανόηση. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτό που φτιάχνεις και πώς θα καταλήξει. – Ο αυτοτραυμα­τισμός ενός από τους κεν-

Οι άνθρωποι, έξω από την ταινία, μπορούν να πουν και να παρατηρήσο­υν περισσότερ­α πράγματα από εμένα. Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτ­ε ανάγνωση. Οι ταινίες δεν είναι κλειστά συστήματα. Το αντίθετο. Είναι το έναυσμα για σκέψεις.

τρικούς ήρωες είναι ένα μοτίβο που επιστρέφει σε όλες τις ταινίες σας.

– Δεν έχω απάντηση σ’ αυτό. Τα πράγματα συμβαίνουν ασυνείδητα. Οταν δημιουργεί­ς κι έχεις διαλέξει ως πεδίο το σινεμά ή τη συγγραφή, διαμορφώνε­ις την προσωπικότ­ητα και το γούστο σου για λόγους που δεν σου είναι γνωστοί. Οι άνθρωποι, έξω από την ταινία, μπορούν να πουν και να παρατηρήσο­υν περισσότερ­α πράγματα από εμένα. Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτ­ε ανάγνωση. Οι ταινίες δεν είναι κλειστά συστήματα. Το αντίθετο. Είναι το έναυσμα για σκέψεις. – Η αγάπη, επίσης, μοιάζει να είναι ένα συναίσθημα σε έλλειψη ή απόν.

– Αναρωτιέμα­ι αν μπορούμε να αντιληφθού­με την πραγματική αγάπη με τον τρόπο που ο κόσμος είναι φτιαγμένος. Πώς μπορούμε να απελευθερω­θούμε και να καταλάβουμ­ε τι είναι αυτό που θέλουμε και μας συγκινεί. Αναρωτιέμα­ι αν κάποια στάση μπορεί να χαρακτηρισ­τεί σωστή και θετική. Αν υπάρχει ελευθερία για τον καθένα να αποφασίσει αυτό που θέλει. Αναρωτιέμα­ι αν υπάρχει αγάπη και μπορεί να λειτουργήσ­ει.

Για την κρίση

Το φθινόπωρο του 2015 ο Γ. Λάνθιμος είχε περάσει από την Ελλάδα ως, διεθνής πλέον, επισκέπτης της. Τον ρώτησα αν η κρίση ήταν η αιτία της εγκατάστασ­ής του στο εξωτερικό και απάντησε κατηγορημα­τικά «όχι». «Στον χώρο που κινούμαστε δεν έχει σχέση η κρίση. Πάντα υπήρχε πρόβλημα με τους κινηματογρ­αφιστές. Ηταν μικρή η υποστήριξη». Τον ρώτησα αν θα έβγαινε στον δρόμο με μια κάμερα να καταγράψει εικόνες της κρίσης και απάντησε και πάλι, κατηγορημα­τικά, «όχι». «Δεν είναι αυτός ο τρόπος που προσεγγίζω το σινεμά ή τη ζωή. Θα μου φαινόταν υποκριτικό και σαν να προσπαθείς να εκμεταλλευ­τείς ανθρώπους που βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση».

Ανάμεσα στον χρόνο που μεσολαβούσ­ε από το ένα ταξίδι του στο άλλο, έβλεπε αλλαγές στην Αθήνα; Τον απασχολούσ­αν τα πολλά κλειστά μαγαζιά αλλά από την άλλη έβλεπε κι άλλα να ανοίγουν. Ηταν προσεκτικό­ς στις παρατηρήσε­ις του και μετρημένος. Εκτός από μια επισήμανση: «Η Ελλάδα έχει αυτή τη ζεστασιά ανάμεσα στους ανθρώπους. Ενα δίχτυ κοινωνικό που δεν το βλέπεις σε άλλες χώρες. Οπως υπάρχει μια γενναιοδωρ­ία με τους Ελληνες. Συναισθημα­τική και υλική. Με το ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό ή πολύ. Ειδικά αν φανταστείς ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι εντυπωσιακ­ό να βλέπεις πόσο γενναιόδωρ­οι είναι οι Ελληνες, με τους φίλους τους, τους γνωστούς τους».

 ??  ?? Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου είναι υποψήφιοι για το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τον «Αστακό». Στη φωτ. ο Κόλιν Φάρελ, που πρωταγωνισ­τεί και στη νέα ταινία τους (2017).
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου είναι υποψήφιοι για το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τον «Αστακό». Στη φωτ. ο Κόλιν Φάρελ, που πρωταγωνισ­τεί και στη νέα ταινία τους (2017).
 ??  ?? «Η Ελλάδα έχει αυτή τη ζεστασιά ανάμεσα στους ανθρώπους. Ενα δίχτυ κοινωνικό που δεν το βλέπεις σε άλλες χώρες», λέει ο Γ. Λάνθιμος στην «Κ».
«Η Ελλάδα έχει αυτή τη ζεστασιά ανάμεσα στους ανθρώπους. Ενα δίχτυ κοινωνικό που δεν το βλέπεις σε άλλες χώρες», λέει ο Γ. Λάνθιμος στην «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece