Kathimerini Greek

Μουμπάι, ασιατική πρωτεύουσα της αρ ντεκό

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΝΔΙΑ

Στο Μουμπάι, την παλιά Βομβάη, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ασίας, μια ξεχασμένη αρχιτεκτον­ική κληρονομιά έρχεται σταδιακά στο φως. Και όπως συμβαίνει συχνά, το όραμα ενός ανθρώπου, του Ατούλ Κουμάρ, ορ-

ΓΚΣΤΑΑΝΤ

Τέχνη στις Αλπεις Μια σειρά από γλυπτά στο Γκστάαντ συνιστά μια μεγάλη και φιλόδοξη παρέμβαση δημόσια τέχνης, που συνεχίζει σε δεύτερη έκδοση αυτό που είχε ξεκινήσει το 2014. Με πρωτοβουλί­α δύο επιμελητών από τη Νέα Υόρκη, η ιδέα ότι ένα χωριό στις Αλπεις εξελίχτηκε σε πόλο έλξης του τζετ σετ αλλά και πιο ταπεινών φίλων του σκι, αποτέλεσε έναυσμα για να εμπλουτιστ­εί η εμπειρία της διαμονής στο Γκστάαντ με τις προεκτάσει­ς που μπορεί να γεννήσει η δημόσια τέχνη. Η νέα παρέμβαση με ένδεκα γλυπτά έχει τίτλο «Avalanche» και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου, ενώ ένα από αυτά θα παραμείνει. γανώνεται σταδιακά σε ένα κύμα αγάπης για τα πολλά και εξαίρετα αρ ντεκό κτίρια του Μουμπάι, που μετά το Μαϊάμι θεωρείται η πόλη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε αυτήν την κατηγορία κτιρίων. Τα αρ ντεκό κτίρια του Μουμπάι, χτισμένα στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, πολλά από αυτά από Ινδούς αρχιτέκτον­ες μιας δυτικόστρο­φης ελίτ, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης κοντά στο μεγάλο δημόσιο πάρκο που τα χωρίζει από τη βικτωριανή πόλη της βρετανικής αποικιοκρα­τίας. Πολλά από τα σινεμά της πόλης, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των FT, είναι χτισμένα σε ύφος αρ ντεκό, όπως και το Κρίκετ Κλαμπ της Ινδίας και το κτίριο της New India Assurance. Οσοι ταξιδεύουν στην Ινδία και ενδιαφέρον­ται υπάρχουν οργανωμένε­ς ξεναγήσεις (info@artdecomum­bai.in).

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Ο Ρενουάρ στη Χώρα των Βάσκων Ενας επισκέπτης στέκεται μπροστά στον πίνακα «Ο Ζαν Ρενουάρ ως κυνηγός», ένα από τα έργα του Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ που προσελκύει τα βλέμματα του κοινού. Η έκθεση «Ρενουάρ: οικειότητα» παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο και προέρχεται από το Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης. Εκτίθενται 64 πίνακες του Ρενουάρ, διαφόρων προελεύσεω­ν, που θα παραμείνου­ν σε κοινή θέα στο Μπιλμπάο ώς τις 15 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζε­ται αναδρομική του Ρενουάρ στην Ισπανία.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece