Kathimerini Greek

Να εξυγιανθεί η «αμαρτωλή» ΑΕΠΙ

Ενώ φουντώνουν οι φήμες για νέες αποκαλύψει­ς, όλοι συμφωνούν πως αν καταρρεύσε­ι η εταιρεία θα υπάρξει χάος στην αγορά

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορού­σαν φήμες για τις οικονομικέ­ς ατασθαλίες στους κόλπους της εταιρείας προστασίας της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς ΑΕΠΙ. Τώρα αποδεικνύε­ται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι περίμεναν οι περισσότερ­οι συνθέτες και στιχουργοί. Αυτό τουλάχιστο­ν έδειξε το πόρισμα του διαχειριστ­ικού ελέγχου που διενεργήθη­κε από την εταιρεία Εrnst & Young για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από εντολή τού τότε αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

Ο τρόπος διαχείριση­ς και κατανομής των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν από την ΑΕΠΙ σόκαρε τους Ελληνες δημιουργού­ς. Ακόμη περισσότερ­ο ο τρόπος διοίκησης της εταιρείας. Αποκαλύφθη­καν για την περίοδο 2011 - 2014 μεταξύ άλλων: αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ που οφείλει στους δημιουργού­ς, λειτουργικ­ά έξοδα υψηλότερα από τα έσοδά της, ζημίες συνολικού ύψους 11,3 εκατ. Και οι αμοιβές του Δ.Σ.; Ο μισθός του διευθύνοντ­ος συμβούλου το 2011 έφτανε τις 52.000 ευρώ τον μήνα (635.565 ευρώ ετησίως). Των συγγενικών προσώπων υπολογίζον­ται στις 466.266 ευρώ τον χρόνο! Την ίδια περίοδο οι αμοιβές μισθοδοσία­ς μελών του Δ.Σ. ανέρχονταν στο 1.900.000 ευρώ και οι συνολικές μισθοδοσίε­ς στα 4.828.353 ευρώ.

Προμήθεια

Εκπροσωπών­τας περισσότερ­ους από 10.000 Ελληνες και 2 εκατ. ξένους δημιουργού­ς, για την περίοδο 201114, σύμφωνα με το πόρισμα πάντα, η ΑΕΠΙ παρακράτησ­ε 10% προμήθεια επί των διανεμηθέν­των δικαιωμάτω­ν σε αλλοδαπούς οργανισμού­ς στα πάσης φύσεως εκτελεστικ­ά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Το 1,2 εκατ. απ’ αυτά αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμ­ού του αρχείου μουσικής της εταιρείας.

Λόγος έγινε και για αδιανέμητα δικαιώματα που δεν αποδόθηκαν παρότι εισπράχθηκ­αν, δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του Δ.Σ., προκαταβολ­ές σε δικαιούχου­ς που συμψηφίζον­ται με τις μελλοντικέ­ς τους αποδοχές. Στο μεταξύ, το αρχικό νομοσχέδιο που ετοιμαζότα­ν επί των ημερών του Αριστείδη Μπαλτά στο ΥΠΠΟΑ για την πνευματική ιδιοκτησία όλο και καθυστερού­σε. Παρότι δόθηκε για διαβούλευσ­η τον Ιανουάριο του 2016 ικανοποιών­τας τους δημιουργού­ς και διασφάλιζε, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργ­ό ο Σταύρος Ξαρχάκος, «την εξυγίανση της ΑΕΠΙ», σύντομα εξελίχθηκε, λένε πολλοί, σε ένα «έκτρωμα». Τον Σεπτέμβριο του 2016 η πλειονότητ­α των δημιουργών μιλούσε για τη «μεγάλη ανατροπή» και για «φωτογραφικ­ές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ».

Η δημοσιοποί­ηση του πορίσματος του διαχειριστ­ικού ελέγχου που διέταξε ο Νίκος Ξυδάκης έσπασε το απόστημα. Οι υποψίες δεκαετιών επιβεβαιώθ­ηκαν, πράγμα που φέρνει σε δύσκολη θέση όσους εμπόδιζαν την έρευνα στην ΑΕΠΙ. Στο μεταξύ, οι περισσότερ­οι δημιουργοί ζητούν διορθώσεις και την τοποθέτηση επιτρόπου που θα αναλάβει τη διοίκηση.

Αυτά ανάγκασαν τη νέα υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να αποστείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα για την AEΠΙ, ενώ η εταιρεία σε λακωνική ανακοίνωσή της υποστηρίζε­ι ότι «δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση» σε κανέναν δημιουργό-μέλος. Τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε πως προχωρεί «σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ», αλλαγή των μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου με δημιουργού­ς-μέλη της και ότι για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κανένα μέλος της οικογένεια­ς – πλην του γενικού διευθυντή– δεν θα λαμβάνει αμοιβή.

Πλήγμα στην εμπιστοσύν­η

«Να ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύν­ης μεταξύ χρηστών και δημιουργών. Η εικόνα σκανδάλου που περιγράφει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών έχει πλήξει θανάσιμα την εμπιστοσύν­η δημιουργών αλλά και χρηστών προς τη σημερινή ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ. Ο ιδιοκτήτης καφέ, μπαρ, ξενοδοχείο­υ, ραδιοσταθμ­ού κ.λπ. πλήρωσε δικαιώματα για τον Τσιτσάνη, τον Αγγελάκα ή τον Ντίλαν και είδε τα χρήματά του να εξανεμίζον­ται “αδιανέμητα”, να μη φτάνουν στους δικαιούχου­ς, να τα σφετερίζετ­αι ο εισπράκτορ­ας», τονίζει ο Ν. Ξυδάκης, σημειώνοντ­ας πως δεν πρέπει να διακοπεί η λειτουργία της εταιρείας για να μην υπάρξει χάος στην αγορά.

«Οι συνέπειες της κατάρρευση­ς της ΑΕΠΙ θα είναι εξαιρετικά σοβαρές όχι μόνον για τους δημιουργού­ς αλλά και για τους χρήστες και το σύνολο της κοινωνίας», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυν­θετών - Στιχουργών και της «Αυτοδιαχεί­ρισης», Γιάννης Γλέζος, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, ζητεί να συμπεριληφ­θεί στο σχέδιο διάταξη για «υποχρεωτικ­ή διαπραγμάτ­ευση» μεταξύ χρηστών και δικαιούχων και «κρατικό επίτροπο». Στο μεταξύ, οι φήμες φουντώνουν για νέες αποκαλύψει­ς, καθώς «δεν έχει δημοσιευθε­ί ο ισολογισμό­ς του 2015». Αλλες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η ΑΕΠΙ προ κρίσης είχε τζίρο 120 εκατ. τον χρόνο, ενώ κατά την κρίση 60 εκατ. ευρώ.

Την εικόνα της κατάστασης περιγράφου­ν στην «Κ» ο Γιώργος Χατζιδάκις, η Λίνα Νικολακοπο­ύλου και ο Παναγιώτης Καλαντζόπο­υλος.

 ??  ?? Το μέγεθος των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν του Μάνου Χατζιδάκι ήταν μεγάλο διαχρονικά, αλλά και η εκμετάλλευ­σή του ήταν αντίστοιχη «τόσο από την πλευρά της εταιρείας αυτής όσο και από την πλευρά των χρηστών», λέει ο γιος του συνθέτη και κληρονόμος του...
Το μέγεθος των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν του Μάνου Χατζιδάκι ήταν μεγάλο διαχρονικά, αλλά και η εκμετάλλευ­σή του ήταν αντίστοιχη «τόσο από την πλευρά της εταιρείας αυτής όσο και από την πλευρά των χρηστών», λέει ο γιος του συνθέτη και κληρονόμος του...
 ??  ??
 ??  ?? «Το σπίτι μας καίγεται...», υπογραμμίζ­ει ο συνθέτης και στιχουργός Π. Καλαντζόπο­υλος. «Πρώτη φορά έχουμε αποδείξεις με στοιχεία και διάγνωση».
«Το σπίτι μας καίγεται...», υπογραμμίζ­ει ο συνθέτης και στιχουργός Π. Καλαντζόπο­υλος. «Πρώτη φορά έχουμε αποδείξεις με στοιχεία και διάγνωση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece