Kathimerini Greek

Δύο συμφωνίες με μεγάλη απώλεια εσόδων και αξιών

-

«Οι δημιουργοί, συνθέτες και στιχουργοί, δεν παίρνουμε μισθούς. Εισπράττου­με τα λεγόμενα πνευματικά δικαιώματα. Από τις πωλήσεις κάποτε των δίσκων και των κασετών και πιο πρόσφατα των cd. Επίσης, από τις δημόσιες εκτελέσεις των τραγουδιών, σε συναυλίες, ραδιόφωνα, μουσικές σκηνές, χώρους ψυχαγωγίας. Για τα ψηφιακά δικαιώματα τα νερά είναι ακόμα τεχνηέντως θολά. Οι εταιρείες δίσκων για να κυκλοφορήσ­ουν τα τραγούδια έπρεπε να πάρουν άδεια από την ΑΕΠΙ. Οι δημιουργοί, που είναι μέλη της ΑΕΠΙ, δύο φορές τον χρόνο, Δεκέμβριο και Ιούνιο, πηγαίνουν στην εταιρεία αυτή, κόβουν τις αποδείξεις των δελτίων παροχής υπηρεσιών και παίρνουν τα χρήματα που τους αναλογούν, βάσει του ρεπερτορίο­υ τους, ένα χρόνο μετά την καταγραφή της κίνησης των τραγουδιών τους. Μας στέλνουν και ψηφιακά πια όλα τα στοιχεία των πηγών των εσόδων μας, κάτι που παλαιότερα το τύπωναν σε χαρτί.

Για πολλά χρόνια, πολλά “μεγάλα” ραδιόφωνα λειτουργού­σαν παράνομα, δηλαδή χωρίς άδειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίζονται τραγούδια και να μην καταβάλλον­ται πνευματικά δικαιώ- ματα στους δημιουργού­ς. Κάποια στιγμή η ΑΕΠΙ “έκλεισε” που λέμε τα οφειλόμενα από την πλευρά των ΜΜΕ έναντι ενός απολύτως αναντίστοι­χου ποσού.

Το επόμενο μοιραίο γεγονός ήταν η συμφωνία μεταξύ της ΑΕΠΙ, των δισκογραφι­κών εταιρειών και των εφημερίδων για τη διακίνηση του έργου μας. Μεγάλη απώλεια εσόδων και αξιών. Και μιλάμε για τη ζωή μας, για τα δημιουργικ­ά χρόνια που έχει σημασία να καρπώνεται κανείς τον κόπο του, όπως κάθε εργαζόμενο­ς.

Η δισκογραφί­α ήταν μια πολύ επιτυχημέν­η βιομηχανία και στην Ελλάδα. Τώρα είναι κι αυτή σε κρίση. Είμαι μέλος της ΑΕΠΙ από το 1980. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο ασφαλές.

Οι συναλλαγές μου ήταν τυπικές και καλή τη πίστει. Οι απολαβές των τελευταίων ετών, στο ήμισυ. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας από πολλές πλευρές. Ομως είναι απαραίτητο να γίνει ό,τι έχει ο νομικός πολιτισμός στη διάθεσή του για να εξυγιανθεί ό,τι μπορεί, στα πολύ θολά και σκοτεινά νερά που κολυμπάμε όλοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece