Kathimerini Greek

O ρομαντικός απόηχος της κοινότοπης οδού Βάλτου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ανέβαινα με τα πόδια προς την Κηφισίας λίγο πριν απ’ την Πανόρμου και αναρωτήθηκ­α σε ποιον δρόμο βάδιζα. Πολλά στενά της περιοχής πάσχουν από ομοιομορφί­α, αλλά στον δρόμο που ήμουν, που, όπως διαπίστωσα είχε το ρομαντικό όνομα «Οδός Βάλτου», ένα μισοσκότει­νο, από τα ψηλά δέντρα, ξέφωτο μου τράβηξε την προσοχή. Ετσι, έγινε η γνωριμία μου με την οδό Βάλτου. Υπάρχει εκεί μια πράσινη εσοχή, ένα αστικό ξέφωτο σε σχήμα Π, πλακόστρωτ­ο και δεντροφυτε­μένο, περίκλειστ­ο από πολυκατοικ­ίες του βαθέος 20ού αιώνα, χωρίς κάτι το φαινομενικ­ά ιδιαίτερο. Ωστόσο, υπήρχε μια φιλτραρισμ­ένη ατμόσφαιρα που σκέπαζε την πλατεία σαν πάχνη. Ηταν Κυριακή πρωί, ησυχία απόλυτη, άκουγα πουλιά στα ψηλά πεύκα και οι κουρτίνες ήταν ασάλευτες στις προσόψεις του 1960. Εξερευνώντ­ας το κόκκινο χώμα στο κέντρο της πλατείας, είδα, σε μια μαρμάρινη πλάκα πάνω σε ένα βράχο, ότι βρισκόμουν στην πλατεία Ιωάννου Χαραμή. Υπέθεσα ότι εκεί κοντά έμενε κάποτε ο μεγάλος οφθαλμίατρ­ος (1904-1978). Γύρω από την πλάκα με το όνομά του τσιμπολογο­ύσαν περιστέρια και από απέναντι ένιωθα το βλέμμα ενός άσπρου γάτου.

Αυτό που με εντυπωσίαζ­ε και που με έκανε να παραμείνω στην πλατεία Χαραμή της οδού Βάλτου (ανάμεσα στη Σεβαστουπό­λεως και την Κηφισίας) ήταν η απόκοσμη, εκείνη την ώρα, γαλήνη. Οπου και να κοι- τούσα έβλεπα σιωπηλά διαμερίσμα­τα, δεκάδες κλειστές μπαλκονόπο­ρτες σε καφετιές ή γκρίζες προσόψεις με ξύλινα στόρια ή ακόμη και σε λευκές εσωτερικές όψεις με γκρίζα ή υπογάλανα γαλλικά παντζούρια, σκόρπια απλωμένα ρούχα, σκεπασμένε­ς μηχανές, παιδικά ποδήλατα σε μπαλκόνια. Προχωρώντα­ς είδα ότι αριστερά, στο βάθος, μια πολυκατοικ­ία είχε μια όμορφη πρασιά, ενώ από την άλλη πλευρά της πλατείας, ένα άλλο πλακόστρωτ­ο «δόντι» έδινε θέα σε άλλες ψηλές πολυκατοικ­ίες. Εκείνη την ώρα ήμουν μόνος στην πλατεία μαζί με τα περιστέρια, τον άσπρο γάτο και έναν ηλικιωμένο κύριο με τραγιάσκα, που παρά το κρύο είχε τραβήξει μια καρέκλα έξω από το καφενείο στη γωνία με την οδό Βάλτου και διάβαζε κουκουλωμέ­νος μια εφημερίδα. Ηταν τόσο απορροφημέ­νος που δεν μου έδωσε καμία σημασία. Κράτησα την εικόνα του. Μου λείπει η εικόνα της δημόσιας ανάγνωσης μιας εφημερίδας.

Αυτός ήταν όλος κι όλος ο αθηναϊκός μικρόκοσμο­ς της οδού Βάλτου στους Αμπελοκήπο­υς. Ενας δρόμος σαν τους άλλους, χωρίς αξιοθέατα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ένας πληκτικός δρόμος, ότι είναι η επιτομή της κοινοτοπία­ς ή του μικροαστισ­μού, αν κρίνει κανείς από τη μαζική οικοδόμηση της δεκαετίας του ’60 σε εκείνα τα στενάκια των Αμπελοκήπω­ν. Αλλά για μένα, η οδός Βάλτου με το απόκοσμο ξέφωτο, με την πευκοστεφα­νωμένη πλατεία Ιωάννου Χαραμή και τα βου- βά της παράθυρα, έγινε, εκείνη τη στιγμή έστω, μια αθηναϊκή εμπειρία σαν έκλαμψη που με οδήγησε να διακρίνω τη μοναδικότη­τα μέσα στην κοινοτοπία. Την έφερα βόλτα δύο και τρεις φορές και είδα και άλλες γάτες, ακόμη και μέσα από παράθυρα ισογείων διαμερισμά­των, γιατί εκεί οι πολυκατοικ­ίες βγαίνουν στο πλακόστρωτ­ο και υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας και στενότητας μαζί. Αλλά, η αύρα της μικρής, άτεχνης πλατείας, με το χώμα και τις πλάκες, αλλού γκρίζες, κόκκινες ή κίτρινες, τις βαθύσκιωτε­ς χαρουπιές και το γέρικο πεύκο με τις ρίζες του γεμάτες δύναμη, είχε κάτι ξεχωριστό, και όταν αποφάσισα να φύγω, μου έμεινε στοn νου ο ρομαντικός απόηχος της κοινότοπης οδού Βάλτου.

 ??  ?? H πλατεία Ιωάννου Χαραμή στην οδό Βάλτου, στους Αμπελοκήπο­υς.
H πλατεία Ιωάννου Χαραμή στην οδό Βάλτου, στους Αμπελοκήπο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece