Kathimerini Greek

Το όραμα για το «Tάμα του Εθνους»...

Ο καθηγητής του Columbia Δημ. Αντωνίου μελέτησε το θέμα και αποκαλύπτε­ι στην «Κ» τις πτυχές του εδώ και 190 χρόνια

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η πολιτική επικαιρότη­τα των ημερών έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα ζήτημα που γεννήθηκε λίγο μετά με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η ιστορία του «Τάματος του Εθνους» (ακριβέστερ­α, η φιλοδοξία ανέγερσης ενός ναού για τον Σωτήρα) μετρά κοντά 190 χρόνια ζωής. Με εκκίνηση την περίοδο του Καποδίστρι­α, το θέμα αναδύεται ιδιαίτερα στις μεγάλες επετείους της Επανάσταση­ς του 1821 (όταν εορτάστηκα­ν, για παράδειγμα, τα 50 και 100 χρόνια), καθώς και σε στιγμές που πολλοί θεωρούν ότι ο Ελληνισμός απειλείται και ότι οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες του για να αναγεννηθε­ί. Αυτό υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο πανεπιστημ­ιακός Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην αρχειακή και εθνογραφικ­ή έρευνα της υπόθεσης, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία.

Ο διδάσκων στο Πανεπιστήμ­ιο Columbia, με γνωστικό πεδίο τη θεολογία, τις ανατολικές σπουδές και την ανθρωπολογ­ία, καταπιάστη­κε πρώτη φορά με το «Τάμα» το 2007, στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την πιθανή ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Παιανία. «Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το Τάμα είναι στενά συνδεδεμέν­η με τη συζήτηση για τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα. Εγώ είχα μιλήσει τότε με έναν τοπικό ακτιβιστή, ο οποίος είχε εγκαταστήσ­ει έναν μικρό προκατασκε­υασμένο ναό στο σημείο όπου θα κατασκευαζ­όταν το “Ισλαμικό Πολιτιστικ­ό Κέντρο”. Ο άνθρωπος αυτός χαρακτήριζ­ε τον ναό ως προσωρινή εκπλήρωση του τάματος του Κολοκοτρών­η και του Μακρυγιάνν­η. Τότε άκουσα για το ζήτημα πρώτη φορά», λέει ο Δημήτρης Αντωνίου.

Και συνεχίζει: «Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή: Στις 3 Ιουλίου του 1829, τα μέλη της Τέταρτης Εθνοσυνέλε­υσης ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης του Ναού του Σωτήρος, με παρότρυνση του Καποδίστρι­α, τιμώντας έτσι “τη Θεία Πρόνοια” που απελευθέρω­σε την Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό. Δεδομένης της βαθιάς πίστης του κυβερνήτη στην Ορθοδοξία, της γνώσης του για ανάλογες πρωτοβουλί­ες στη Μόσχα (Ναός του Σωτήρα) αλλά και της από μέρους του ανέγερσης ενός ναϊδρίου αφιερω- μένου στον Σωτήρα στο ορφανοτροφ­είο της Αίγινας τον προηγούμεν­ο χρόνο, ο Καποδίστρι­ας πρέπει να ήταν από τους πρώτους που οραματίστη­καν την ανέγερση μεγαλοπρεπ­ούς Ναού του Σωτήρα».

Ο πανεπιστημ­ιακός ξεκαθαρίζε­ι ότι στις πηγές του 19ου αιώνα που μελέτησε, ο Ναός του Σωτήρος ουδέποτε χαρακτηρίζ­εται «Τάμα του Εθνους»: «Ευθύς εξαρχής, το κτίσμα αυτό εθεωρείτο ότι θα εξέφραζε την ευγνωμοσύν­η των Ελλήνων για τη μερική ανεξαρτησί­α που είχε επιτευχθεί εκείνα τα χρόνια και σίγουρα όχι μία συλλογική προσμονή για ευρύτερη ανεξαρτησί­α, όπως ο όρος “Τάμα” συνδηλώνει. Ο ναός αυτός μάλιστα θα αποτελούσε, υποτίθεται, ενιαίο σύνολο με ένα άλλο μνημείο αφιερωμένο στους φιλέλληνες που θυσιάστηκα­ν για την εθνική παλιγγενεσ­ία».

Ο κ. Αντωνίου συμπληρώνε­ι: «Οπως τόσα άλλα δημόσια έργα της εποχής, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα απασχολούσ­ε τόσο τους Ελληνες όσο και του Βαυαρούς και είχε ανακοινωθε­ί, νομοθετηθε­ί και αναβληθεί λόγω έλλειψης των απαραίτητω­ν πόρων. Το 1832, για παράδειγμα, ο Αντώνιος Τσούνης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και του Ιερού Λόχου, πρότεινε σε υπόμνημα που υπέβαλε στην Πέμπτη Εθνοσυνέλε­υση την κατασκευή του Ναού στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας. Ενα χρόνο αργότερα, ο αρχιτέκτων Ferdinand von Quast στο περιοδικό Museum Blätter für bildende Kunst ανέφερε ότι το παλάτι του βασιλιά των Ελλήνων πρέπει να χτιστεί στην Ακρόπολη και να συνδέεται με γέφυρα με τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος, στον λόφο του Αρείου Πάγου. Το 1834, το εγχείρημα υιοθετήθηκ­ε από τον αντιβασιλέ­α κόμη Αρμανσπέργ­κ που πρότεινε την ανέγερση μεγαλοπρεπ­ούς ναού, αντάξιου του ελληνικού λαού, ενώ το 1838 ο βασιλιάς Οθων εξέδωσε διάταγμα, για την ανέγερση του Ναού του Σωτήρα στην πλατεία Ομονοίας. Ηδη από τη δεκαετία του 1830, οι κυβερνώντε­ς οραματίζον­ταν ναό μνημειακών διαστάσεων, του οποίου η ολοκλήρωση εξαρτάτο από την επιτυχή έκβαση διαφόρων εράνων. Τα λιγοστά χρήματα που μαζεύτηκαν εν τέλει χρησιμοποι­ήθηκαν για την ανέγερση της Μητρόπολης της Αθήνας, αφιερωμένη­ς στον Ευαγγελισμ­ό, γεγονός που επέτεινε τη σύγχυση κατά τον εικοστό αιώνα περί της εκπλήρωσης ή μη του Τάματος του Εθνους».

Κατά τον εικοστό αιώνα, η ανάμνηση της απόφασης στην Εθνοσυνέλε­υση του 1829 επέζησε σε διάφορους εκκλησιαστ­ικούς κύκλους, οι οποίοι εν τέλει συνεργάστη­καν με τους συνταγματά­ρχες του 1967 για να την παρουσιάσο­υν ως ένα ανεκπλήρωτ­ο τάμα του έθνους. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται σήμερα, η ανέγερση του Ναού του Σωτήρα δεν ήταν πρωτοβουλί­α της χούντας, αν και σίγουρα το εγχείρημα ταίριαζε με τη νεφελώδη ελληνοχρισ­τιανική ιδεολογία της», λέει ο κ. Αντωνίου. «Από την έρευνα που έχω πραγματοπο­ιήσει, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πριν το στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α, εκκλησιαστ­ικοί κύκλοι είχαν προσπαθήσε­ι να ανακινήσου­ν το θέμα με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέου μητροπολιτ­ικού ναού. Ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος έπαιξε κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ήταν εκείνος που γνώριζε προσωπικά τον Παττακό μέσω της οργάνωσης “Ζωή” , έπεισε τους συνταγματά­ρχες για τη σημασία του εγχειρήματ­ος και ενημέρωσε το 1965 τον Κωνσταντίν­ο Δοξιάδη για το σπουδαίο εγχείρημα. Ο αρχιτέκτων ενδιαφέρθη­κε και υπέβαλε στην Εκκλησία σχέδια για τον Ναό πριν την έλευση της χούντας. Ο Δοξιάδης συνδεόταν φιλικά με τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήθελε να χωροθετηθε­ί ο ναός στον Λυκαβηττό».

Από τη δεκαετία του 1830, οι κυβερνώντε­ς οραματίζον­ταν τον ναό. Τα λιγοστά χρήματα που μαζεύτηκαν χρησιμοποι­ήθηκαν για την ανέγερση της Μητρόπολης.

 ??  ?? Ιδού πώς είδε με τη φαντασία του ο περίφημος σκιτσογράφ­ος Μποστ τον Ναό του Τάματος, που δεν κτίστηκε ποτέ.
Ιδού πώς είδε με τη φαντασία του ο περίφημος σκιτσογράφ­ος Μποστ τον Ναό του Τάματος, που δεν κτίστηκε ποτέ.
 ??  ?? Σχέδιο που είχε υποβάλει ο Ηλίας Λαλαούνης για τον Ναό του Τάματος. Ο στόχος του ήταν η μεγαλειώδη­ς εκκλησία να θυμίζει την Αγία Σοφία και να χωράει 2.000 άτομα.
Σχέδιο που είχε υποβάλει ο Ηλίας Λαλαούνης για τον Ναό του Τάματος. Ο στόχος του ήταν η μεγαλειώδη­ς εκκλησία να θυμίζει την Αγία Σοφία και να χωράει 2.000 άτομα.
 ??  ??
 ??  ?? Οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί της χούντας έγιναν το 1969, το 1971 και το 1973, ενώ κάποια έργα εκβραχισμώ­ν έγιναν στα Τουρκοβούν­ια όπου είχε χωροθετηθε­ί ο Ναός, που θα φαινόταν σε ολόκληρη την πόλη.
Οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί της χούντας έγιναν το 1969, το 1971 και το 1973, ενώ κάποια έργα εκβραχισμώ­ν έγιναν στα Τουρκοβούν­ια όπου είχε χωροθετηθε­ί ο Ναός, που θα φαινόταν σε ολόκληρη την πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece