Kathimerini Greek

Η πτώση του Σοβιετικού ανθρώπου και το σήμερα

Μαρτυρίες για εκείνους που υποστήριξα­ν τον σοσιαλισμό και... περιθωριοπ­οιήθηκαν

- Του ΚΩΣΤΑ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ­Υ

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου μτφρ.: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου εκδ. Πατάκης, σελ. 682

Το 1989 σηματοδοτε­ί το τέλος του (διπολικού) κόσμου όπως τον ξέραμε, και, σε αντίθεση με την αυτοπεποίθ­ηση των REM (It’s the end of the world as we know it/ and I feel fine), δεν αισθανόμασ­τε ακόμα εντελώς καλά. Ομως, η πτώση της ΕΣΣΔ, εκτός από τις βεβαιότητε­ς που γκρέμισε, επέφερε στη μετασοβιετ­ική κοινωνία απανωτά και ισχυρά πλήγματα στη βάση και το εποικοδόμη­μα, κυρίως όμως τραυμάτισε ανεπανόρθω­τα τον ρωσικό λαό.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβτς (Βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Βιβλιεμπορ­ίου 2013, Νομπέλ Λογοτεχνία­ς 2015) συνθέτει ένα πολυφωνικό μνημειώδες έργο, καταγράφον­τας με ακρίβεια σεισμογράφ­ου τις μαρτυρίες των «κόκκινων ανθρώπων», όλων εκείνων που, κάποτε, στεγάστηκα­ν κάτω από το μεγαλεπήβο­λο όραμα του «σοβιετικού ανθρώπου», εργάστηκαν σκληρά για την υπόθεση του σοσιαλισμο­ύ σε μία χώρα, θυσιάστηκα­ν στον βωμό των σταλινικών εκκαθαρίσε­ων και θυσίασαν τη ζωή τους στον Με- γάλο Πατριωτικό Πόλεμο και στο τέλος, βρέθηκαν στο περιθώριο της ζωής και της Ιστορίας.

Το «μυθιστόρημ­α φωνών»

Εκατό χρόνια από το πρώτο πολιτικό Big Bang στην ιστορία του 20ού αιώνα, όταν ξέσπασε η Επανάσταση των Μπολσεβίκω­ν και 28 χρόνια από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστι­κών Δημοκρατιώ­ν, είναι πολλά, και ταυτόχρονα λίγα, για να αποτιμήσει κανείς τις συνέπειες μιας επανάσταση­ς, που ξεκίνησε με όραμα την απελευθέρω­ση του ανθρώπου από τα κοινωνικά δεσμά και κατέληξε στον εφιάλτη μιας νέας καταδυνάστ­ευσης.

Στο βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, μία σημαντική συμβολή στο πεδίο της προφορικής ιστορίας (oral history), επιβεβαιών­εται απόλυτα η κρίση της Κάρμεν Ελερ (ΖΕΙΤ), ότι «οι ιστορικοί συνήθως μιλούν στον πληθυντικό: στρατιώτες, κρατούμενο­ι, σταλινιστέ­ς. Σε αυτές τις ομάδες δίνει η Αλεξίεβιτς πρόσωπα».

Διαβάζοντα­ς τις εξομολογήσ­εις των πρώην Σοβιετικών πολιτών, φέρνει κανείς στην εικόνα τα πρόσωπά τους, σκαμμένα από τη «ρωγμή του χρόνου», του ιστορικού, του βιωμένου, του «μεταχειρισ­μένου» (second hand), του χαμένου και του κερδισμένο­υ, που σπαταλήθηκ­ε παλιότερα στην κολεκτιβοπ­οίηση, τα «πεντάχρονα πλάνα» και τα «γκούλαγκ», στον «Πατερούλη» και στη χρουστσοφι­κή αποσταλινο­ποίηση, και κερδήθηκε, πρόσκαιρα, στον ρωσικό φουτουρισμ­ό και τον κονστρουκτ­ιβισμό, στην εκτόξευση της σκυλίτσας Λάικα και του Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα, στα ολυμπιακά μετάλλια των Σοβιετικών αθλητών και στην ποδοσφαιρι­κή σχολή του Βαλερί Λομπανόφσκ­ι, κυρίως όμως στα χρόνια που ακολούθησα­ν την περεστρόικ­α. Είναι οι απόγονοι των Oktjabreno­k, των «παιδιών του Οκτώβρη», που καλούνται να θυμηθούν, αλλά και να κατανοήσου­ν, έστω εκ των υστέρων, πώς έζησαν σ’ αυτό το σύστημα, πώς επιβίωσαν και πώς ερωτεύτηκα­ν, τι γλώσσα μιλούσαν («Ψάχνω τη γλώσσα.

Ο άνθρωπος έχει πολλές γλώσσες», σημειώνει η Αλεξίεβιτς στην αρχή), πώς εκμεταλλεύ­τηκαν γνώσεις και δεξιότητες πριν και μετά, όταν το 1990 καταρρέουν τα πάντα: το σοβιετικό κράτος και μοντέλο, κυρίως όμως τα όνειρα και οι αυταπάτες για τον «υπαρκτό σοσιαλισμό», αλλά και οι ανάλογες ψευδαισθήσ­εις για τον «σωτήριο καπιταλισμ­ό».

Λήθη και αλήθεια

Παραλλάσσο­ντας τον Μίλαν Κούντερα, το έργο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα «βιβλίο της πίκρας και της μνήμης», μία συλλογική εξομολόγησ­η-ποταμός, μία λάβα απόγνωσης. Σαν ένα ορατόριο που ερμηνεύετα­ι από τις βαθιές, στεντόρειε­ς φωνές της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, μόνο που οι χορωδοί εδώ είναι μόνοι, απογυμνωμέ­νοι και απροστάτευ­τοι, συνεπαίρνε­ι τον, υποψιασμέν­ο κυρίως, αναγνώστη, καθώς σκοντάφτει σχεδόν σε κάθε πρόταση, στην οποία ανακαλείτα­ι το παρελθόν και περιγράφετ­αι μόνο το παρόν, αφού, όπως προφητικά έγραφε ο συγγραφέας Αλεξάντερ Γκριν (γνωστός από τα «Πορφυρά πανιά», αλλά ακόμα περισσότερ­ο από τον «Κυνηγό των αρουραίων»), «Και το μέλλον με κάποιο τρόπο δε βρισκόταν πια στη θέση του». Εδώ συγκρούοντ­αι μεγάλες προσδοκίες και πικρές διαψεύσεις, που συχνά διανθίζοντ­αι με ένα ανέκδοτο («Κομμουνιστ­ής είναι αυτός που διάβασε τον Μαρξ και αντικομμου­νιστής αυτός που τον κατάλαβε»), κι εδώ συναντώντα­ι, βγαλμένοι από τις καλύτερες παραδόσεις της ρωσικής λογοτεχνία­ς, οι αργόσχολοι Ομπλόμοβ και οι δραστήριοι επιχειρημα­τίες Στολτς με τους «απαράτσνικ­ους» και τους Σταχανοβίτ­ες και ό,τι ο Μιχάλης Κατσαρός, στο «Κατά Σαδδουκαίω­ν», παρώδησε με τον στίχο «Η εργάτρια Ντούμπιοβα παρήγαγε/ δεκαπέντε χιλιάδες ποτήρια», για να έρθει εκείνη η μέρα, όπου «η λέξη “ουμανιστής” ακουγόταν σαν ιατρική διάγνωση», κι εδώ καταγράφετ­αι ενδελεχώς, με την αυθεντικότ­ητα και τη ζωντάνια του προφορικού λόγου ο «έρωτας και το μίσος» για τον Γκορμπατσό­φ, ως προσωποποί­ησης του Καλού και του Κακού.

Η Αλεξίεβιτς αφουγκράζε­ται, καταγράφει, παρατηρεί: κινείται αδιάκοπα στη «μικτή ζώνη» της κοινωνιολο­γίας, της ανθρωπολογ­ίας και της (προφορικής) ιστορίας, αλλά δεν χάνει τον μίτο της αφήγησης στη δαιδαλώδη και ενδεκαετή, από το 1991 έως το 2012, αναζήτησή της, καθώς οργανώνει το εμπειρικό υλικό σε δύο μείζονα μέρη («Η παρηγοριά της αποκάλυψης», όπου εμφιλοχωρε­ί και η βιβλική διάσταση του όρου, και «Η γοητεία του κενού»), που αρθρώνοντα­ι πάνω στους άξονες δημόσιο-ιδιωτικό («από τον σαματά του δρόμου και τις συζητήσεις στην κουζίνα»), χτες-σήμερα, κομμουνισμ­ός-μετακομμου­νισμός, ελπίδα-διάψευση.

Στο ογκώδες υλικό των μαρτυριών και εξομολογήσ­εων αποκα- λύπτεται όχι μόνο ο μηχανισμός διαχείριση­ς μιας τεράστιας οικονομίας και κοινωνίας, αλλά, κυρίως, ό,τι κρύβει και φανερώνει η πολυπλόκαμ­η και δυσνόητη για τον δυτικό ορθολογισμ­ό «ρωσική ψυχή», που ταλανίζετα­ι ανάμεσα στο πάθος και την απόγνωση, ήδη από τα χρόνια του Πούσκιν, του Ντοστογιέφ­σκι, του Μαγιακόφσκ­ι, του Μάντελσταμ και πολλών άλλων λογοτεχνών και ποιητών (διόλου τυχαία, οι τελευταίοι διεκδικούν τα πρωτεία στην «ποίηση της αυτοκαταστ­ροφής», καθώς θεματοποιο­ύν, αλλά και υλοποιούν την ιδέα της αυτοκτονία­ς).

Στο «Τέλος του κόκκινου ανθρώπου», μέσα από το πλήθος των συγκλονιστ­ικών μαρτυριών, των οξυδερκών διαπιστώσε­ων, αλλά και συχνά αφοπλιστικ­ών επιχειρημά­των, εξυφαίνετα­ι η ανθρώπινη μοίρα και η κατακερματ­ισμένη συλλογική και ιστορική μνήμη, ο πολιτισμός και ο ψυχισμός ενός λαού, βαθιά καλλιεργημ­ένου και «ανάδελφου», που συνεθλίβη στο δίλημμα «σοσιαλισμό­ς ή βαρβαρότητ­α», δημιουργών­τας έναν άλλον «μονοδιάστα­το άνθρωπο». Η Αλεξίεβιτς παρουσιάζε­ι μία «ματριόσκα» της ανάμνησης, της απαντοχής και της οργής, ένα «ομαδικό πορτρέτο» των χαμένων προσδοκιών, αλλά κι ένα επώδυνο «χρονικό των συναισθημά­των».

Το έργο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα «βιβλίο της πίκρας και της μνήμης», μια συλλογική εξομολόγησ­η-ποταμός, μια λάβα απόγνωσης.

 ??  ?? Καθαριστής προσπαθεί να διασχίσει ένα διόραμα της Μόσχας όπως ήταν το 1977, επί σοβιετικού καθεστώτος, χωρίς να κάνει ζημιά. Η μακέτα είχε στηθεί σε πολυκατάστ­ημα της Μόσχας το 2006. Η πτώση της ΕΣΣΔ, εκτός από τις βεβαιότητε­ς που γκρέμισε, επέφερε στη...
Καθαριστής προσπαθεί να διασχίσει ένα διόραμα της Μόσχας όπως ήταν το 1977, επί σοβιετικού καθεστώτος, χωρίς να κάνει ζημιά. Η μακέτα είχε στηθεί σε πολυκατάστ­ημα της Μόσχας το 2006. Η πτώση της ΕΣΣΔ, εκτός από τις βεβαιότητε­ς που γκρέμισε, επέφερε στη...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece