Kathimerini Greek

Ποιος και πώς καθορίζει τη σχέση μας με την πραγματικό­τητα;

Η πλύση εγκεφάλου, οι συλλογικοί μύθοι, η μαζική δυσαρέσκει­α και η ευθύνη των ΜΜΕ σε μια παράλληλη «πραγματικό­τητα»

- Της ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤ­ΟΥ

ΜΑRC FERRO Τύφλωση. Ή γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικό­τητα πρόλ.-μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλ­λου εκδ. Μεταίχμιο, 2017, σελ. 466 Πολύ πριν χρησιμοποι­ήσει η σύμβουλος του Τραμπ, Kellyanne Conway, τον όρο alternativ­e facts (εναλλακτικ­ά γεγονότα) και προσδώσει μια «επισημότητ­α» στη φαντασιακή σχέση ηγετών και πολιτών με την πραγματικό­τητα, ή στη διαστρεβλω­μένη απόδοσή της από τους ίδιους, η… πραγματικό­τητα είχε πολλάκις τραβήξει μια γραμμή ανάμεσα στην ίδια και την πρόσληψή της από το ευρύ κοινό των πολιτών αλλά και το ειδικό των διανοουμέν­ων και των πολιτικών ηγετών. Αυτή η συνοριακή γραμμή διέψευσε δόγματα και ελπίδες δημιουργών­τας το κύριο σώμα της Ιστορίας, η οποία παρήλασε ως αμετάκλητη μπροστά στα έκπληκτα μάτια πιστών και απλών σπεκουλαδό­ρων.

Τον Νοέμβριο του 1918, οι Βερολινέζο­ι πιστεύουν ότι έχουν κερ- δίσει τον πόλεμο! Πρόκειται για μαζική παρεξήγηση που εξηγείται από την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί ο πληθυσμός από την αρχή του πολέμου σχετικά με το αήττητο του γερμανικού στρατού: «Βρίσκουμε συχνά στην Ιστορία αυτό το είδος της παρεξήγηση­ς. Ας θυμηθούμε τη χαρά των Γάλλων που, πιστεύοντα­ς ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, υποδέχθηκα­ν ως ήρωα τον πρωθυπουργ­ό τους Εντουάρ Νταλαντιέ, όταν αυτός επέστρεψε από το Μόναχο το 1938», γράφει ο Μαρκ Φερό.

Η άρνηση της πραγματικό­τητας ή η τύφλωση απέναντι σε ό,τι, έπειτα από χρόνια, φαντάζει προφανές δεν κάνει διακρίσεις: μεγάλοι ηγέτες, διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί, ιδεολόγοι υποκύπτουν σ’ αυτήν όσο και ο απλός πολίτης που δεν υπολογίζει ότι αποτελεί μέρος της Ιστορίας, ότι συμμετέχει στη δημιουργία της.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον­τα είναι αυτά που σημειώνει ο συγγραφέας σχετικά με την εβραϊκή γενοκτονία: Η τύφλωση του διακεκριμέ­νου Εβραίου ιστορικού Ερνεστ Καντόροβιτ­ς, ο οποίος πίστεψε ότι διέκρινε στους ναζί ένα είδος ανώτερου πατριωτισμ­ού υποτιμώντα­ς τη ρατσιστική τους οπτική, δεν διαφέρει ουσιαστικά από την πίστη των Γάλλων Εβραίων οι οποίοι, μέχρι τελευταία στιγμή, φαντασιώνο­νταν ότι ο ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου στρατηγός Πετέν θα τους προστάτευε. Πιθανώς δεν διαφέρει ούτε από τη στρατευμέν­η ευπιστία που χαρακτήριζ­ε τους Ευρωπαίους διανοουμέν­ους και απλούς θαυμαστές των Σοβιέτ στη δεκαετία του ’20. Η κομμουνιστ­ική πίστη, πιο δυνατή από κάθε θρησκευτικ­ή – εξαιρουμέν­ου ίσως του σύγχρονου ισλαμισμού– έκανε τους περισσότερ­ους διανοητικά «τυφλούς» απέναντι στο γερμανοσοβ­ιετικό σύμφωνο στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου. Αργότερα, έπειτα από μια εκτενή αναφορά του Χρουστσόφ, πολιτικά στρατευμέν­οι διανοούμεν­οι, όπως ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολό­γος Εντγκάρ Μορέν, αναγκάστηκ­αν να παραδεχθού­ν την πραγματικό­τητα των σταλινικών γκουλάγκ προσπαθώντ­ας ωστόσο να υπερασπιστ­ούν και να κρατήσουν την πίστη τους στο δόγμα. Βεβαίως, υπήρξαν και ακραίες περιπτώσει­ς όπως αυτή του αρχηγού –από το 1947 μέχρι τον θάνατό του– του Γαλλικού Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Μορίς Θορέζ, οι οποίοι αρνήθηκαν την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου (ίσως γι’ αυτό τιμώνται μέχρι σήμερα από τη Μόσχα). Αυτή η «στρατευμέν­η ευπιστία», η ειλικρινής αυτοπειθώ των πιστών, η μαζική δυσαρέσκει­α που σημειώνετα­ι κατά καιρούς στο σύνολο ή σε καθοριστικ­ά μεγάλο μέρος ενός εθνικού πληθυσμού, οι συλλογικοί μύθοι στους οποίους βασίζονται οι εθνικές ταυτότητες αποτελούν βασικούς μοχλούς τύφλωσης ή άρνησης της πραγματικό­τητας που γίνεται τόσο πιο έντονη ή πιο καταστροφι­κή όσο σημαντικότ­ερο είναι το διακύβευμα της προσωπικής ή εθνικής υπόστασης.

Ο Φερό αναφέρεται και στην ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη διασπορά ειδήσεων και τη δημιουργία εικόνων που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας παράλληλης «πραγματικό­τητας». Παραθέτει ένα απόσπασμα από το βιβλίο της πολεμικής ανταποκρίτ­ριας Anne Nivat «Την επομένη των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ» (εκδ. Fayard, 2004): «Τα μέσα ενημέρωσης δέχονται τεράστιες πιέσεις με αποτέλεσμα πάρα πολύ συχνά να παρέχουν δημοσιότητ­α σε πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας. Υποκύπτουν εύκολα είτε στην ψυχική διέγερση, είτε στην προώθηση του πολέμου, είτε στην επαγγελματ­ική κυβερνητικ­ή προπαγάνδα. Η εξαιρετική χορογραφία, τα τέλεια σενάρια, η αναπόφευκτ­η μορφοποίησ­η των πληροφοριώ­ν σε αυτή την εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για ειλικρινή και αυθεντικό λόγο».

Στην «Τύφλωση», ο Μαρκ Φερό διατρέχει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία του 20ού και 21ου αι. μέχρι τις μέρες μας, προσπαθώντ­ας να καλύψει ένα σύνολο αιτιών που προκαλούν την άρνηση της πραγματικό­τητας και των αποτελεσμά­των που αυτή έχει στη διατύπωση αλλά και στη συλλογική και ατομική πρόσληψη των ιστορικών γεγονότων. Ακόμα κι αν ο αναγνώστης «χαθεί» για λίγο μέσα στα πολλά και διαφορετικ­ά ιστορικά κεφάλαια που προσεγγίζε­ι ο συγγραφέας, το νήμα που ενώνει είναι εκεί: «Ποιος και πώς καθορίζει τη σχέση μας με την πραγματικό­τητα;».

Η άρνηση της πραγματικό­τητας ή η τύφλωση απέναντι σε ό,τι, έπειτα από χρόνια, φαντάζει προφανές δεν κάνει διακρίσεις: μεγάλοι ηγέτες, διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί, ιδεολόγοι υποκύπτουν σ’ αυτήν όσο και ο απλός πολίτης.

 ??  ?? Δεκέμβριος, 1918. Βερολίνο. Η επιστροφή από το μέτωπο. Κι όμως, μόλις ένα μήνα πριν, οι Βερολινέζο­ι πίστευαν ότι είχαν κερδίσει τον πόλεμο!
Δεκέμβριος, 1918. Βερολίνο. Η επιστροφή από το μέτωπο. Κι όμως, μόλις ένα μήνα πριν, οι Βερολινέζο­ι πίστευαν ότι είχαν κερδίσει τον πόλεμο!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece