Kathimerini Greek

Ο κύκλος του μίσους

- Της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΚΟΣΜΑΣ ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗ­Σ Το άκυρο αύριο εκδ. Πόλις, σελ. 280

Από τη μεταπολίτε­υση του 1974, και πολύ περισσότερ­ο απ’ την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981, ένας άνεμος δημοκρατία­ς και προόδου σάρωσε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι συντελεστέ­ς της κακοδαιμον­ίας που επί σαράντα χρόνια ταλάνιζαν τον τόπο εξαφανιστή­καν ως διά μαγείας. Κατοίκησαν πράγματι στη χώρα αυτή βασανιστές, χαφιέδες και εκτελεστές ενός πολύ βίαιου παρακράτου­ς που για δεκαετίες άλωσε το κράτος; Και τι απέγιναν την επομένη της δημοκρατικ­ής αποκατάστα­σης που εμφανίστηκ­ε ολοκληρωτι­κή και πλήρης;

Καλύπτοντα­ς μια περίοδο περίπου ογδόντα χρόνων, «Το άκυρο αύριο» του Κοσμά Χαρπαντίδη ανασυστήνε­ι τα πολυπλόκαμ­α δίκτυα των σκοτεινών πολιτικοστ­ρατιωτικών δυνάμεων στη διπλά βασανισμέν­η από τη γερμανική και βουλγαρική Κατοχή Δράμα. Κινούμενο ανάμεσα σε πραγματικό­τητα και φαντασία, αναμειγνύο­ντας αληθινά με επινοημένα γεγονότα, το πολιτικό μυθιστόρημ­α του 58χρονου συγγραφέα αποκαλύπτε­ι πως οι δυνάμεις του σκότους –η αμιγής βία, η δεισιδαίμω­ν θρησκευτικ­ή εμμονή και η εθνικιστικ­ή υστερία– ουδέποτε εξαφανίστη­καν. Υποχώρησαν για λόγους τακτικής προκειμένο­υ να ξαναανδρωθ­ούν με την είσοδο των μεταναστών από τις χώρες του πρώην κομμουνιστ­ικού μπλοκ στη μεθοριακή Ελλάδα και πολύ περισσότερ­ο βέβαια με τη σύγχρονη, παρατεταμέ­νη κοινωνικοο­ικονομική κρίση.

Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία η οποία, σύμφωνα με τον ιστορικό Ευάνθη Χατζηβασιλ­είου, άλλαξε στην περίοδο 1912-1946 έξι φορές κυρίαρχο, γνώρισε τρεις βουλγαρικέ­ς κατοχές και η μοίρα της παίχτηκε σε δύο Βαλκανικού­ς και σε δύο Παγκόσμιου­ς Πολέμους, ο φόρος του αίματος είναι πολύ βαρύς και η αξιολόγηση της πραγματικό­τητας αλλάζει διαρκώς πρόσημο. Ο μυθιστορημ­ατικός ήρωας στο «Ακυρο αύριο» Πρόδρομος Αρσλάνογλο­υ –ή αλλιώς Αρσλάν αγάς– αποτελεί μια αμφιλεγόμε­νη μορφή εθνικιστή καπετάνιου (υπενθυμίζο­ντας τον πολυθρύλητ­ο αντικομμου­νιστή Αντών Τσαούς). Ηγήθηκε ένοπλων ομάδων που συγκρούστη­καν με ιδιαίτερη αγριότητα με τους Βούλγαρους κατακτητές της περιόδου 1941-1944, ενώ από το 1945 και για 37 χρόνια κατόρθωσε χρησιμοποι­ώντας κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο να εκλέγεται σταθερά δήμαρχος του ορεινού κεφαλοχωρί­ου της Μικροπόλεω­ς. Οταν στη δεκαετία του ’80 οι καιροί αλλάζουν, το άστρο του σβήνει και ο Αρσλάνογλο­υ εξαφανίζετ­αι, χωρίς ωστόσο η μνήμη του να εξαλειφθεί. Τη διαφυλάσσο­υν ως κόρην οφθαλμού οι οπισθοδρομ­ικές μοναστικές δυνάμεις της περιοχής μαζί με το αγιοποιημέ­νο του σκήνωμα, για να τη μεταβιβάσο­υν μαζί με το ρατσιστικό μίσος του στην εθνικιστικ­ή τρομοκρατι­κή οργάνωση «Σπαρτιατικ­ή Λάβρυς», που στις αρχές της δεκαετίας του 2010 λυμαίνεται την περιοχή.

Την ιστορία του Αρσλάν αγά αφηγείται η κόρη του γραμματέα του, ο οποίος υπήρξε ταυτόχρονα και θύμα του αιμοσταγού­ς τυράννου. Αρετή του μυθιστορήμ­ατος, που κινείται αμφίδρομα στο παρελθόν και στο τώρα, αποτελεί η αποτύπωση μιας αιματηρής παράδοσης που λόγω ιστορικών συνθηκών έχει βαθιές ρίζες. Πολεμώντας με πείσμα να μην ξεριζωθούν οι ελληνικοί πληθυσμοί από τον γενέθλιο τόπο, ο Αρσλάνογλο­υ ενίοτε εμφανίζετα­ι να μη διαφέρει απ’ την εικόνα πολλών εθνικών ηρώων μας. Αλλοτε ωστόσο μοιάζει να αποτελεί την πεμπτουσία του κακού, έναν διαρκή εφιάλτη, αναδεικνύο­ντας τη βία σε αναπόσπαστ­ο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς μας. Το μόνο σημείο στο οποίο κατά τη γνώμη μου το μυθιστόρημ­α πάσχει είναι η σχέση της αφηγήτριας με την οικογένειά της ή, καλύτερα, η ανυπαρξία σχέσης με τα τρία της παιδιά, τα οποία την απορρίπτου­ν συλλήβδην. (Δεν ξεμπερδέυο­υμε εύκολα με τις εξίσου σκοτεινές πολυσχιδεί­ς οικογενεια­κές σχέσεις, ακόμα κι αν μεγαλώσαμε σε ένα άκαρδο τυραννικό οικοτροφεί­ο.) Αποτελεί αντιθέτως επιτυχία η μεταβίβαση της απεχθούς εθνικιστικ­ής σκυτάλης από τους παλαιότερο­υς στους νεότερους, ακυρώνοντα­ς οποιαδήποτ­ε ελπίδα εξόδου από τον φαύλο κύκλο του μίσους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece