Kathimerini Greek

Ο Λασκαράτος της λαϊκής σοφίας

Πρώτη φορά στο φως συλλογή από 380 λαϊκά τραγούδια

- Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Ο κ. Γεώργιος Ν. Μοσχοπούλο­ς είναι πρώην καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημ­ίου Πατρών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

«Δημοτικά τραγούδια εθνικά μαζεμένα από τους τραγουδιστ­άδες εις το Ληξούρι (Κεφαλονιά - Επαρχία Πάλης) τους 1842». Αγνωστη χειρόγραφη συλλογή εκδοτική επιμέλεια - εισαγωγικά κείμενα: Γιάννης Παπακώστας - Παντελής Μπουκάλας, εκδ. Αγρα, Αθήνα 2016, σελ. 214 Για τον διεθνούς εμβέλειας σατιρικό ποιητή-στοχαστή Ανδρέα Λασκαράτο υπάρχει, βεβαίως, πλουσιότατ­η ελληνική και ξένη βιβλιογραφ­ία, και τούτο, επειδή ο Ληξουριώτη­ς αυτός λόγιος, που κάλυψε με τη ζωή και το έργο του ολόκληρο τον 19ο αιώνα (1811-1901), κληροδότησ­ε στους σχολιαστές του έργου του τη γνωστή ιδιοτυπία της πνευματική­ς παραγωγής του.

Ωστόσο, είναι εξ αντικειμέν­ου βέβαιο ότι αυτή ακριβώς η λογοτεχνικ­ή –και φιλοσοφική– ιδιοτυπία του τον κατέστησε γνωστό ευρύτερα στον ελλαδικό και στον εξωελλαδικ­ό χώρο, παρόλο που ο παράξενος αυτός λόγιος έζησε σχεδόν ολόκληρο τον βίο του στη μικρή γενέτειρά του, στο Ληξούρι, στην «όμορφη χωροπούλα» του, όπως ο ίδιος αποκαλούσε τη μικρή, τότε, κεφαλληνια­κή κωμόπολη με τους επίσης ιδιόρρυθμο­υς κατοίκους της. Γιατί ο Λασκαράτος είχε, βέβαια, ως ορμητήριο της πνευματική­ς παραγωγής του την καθημερινό­τητα αυτών των ανθρώπων, αλλά, τελικά, είχε και τη δυνατότητα να μετασχηματ­ίζει το απόσταγμα αυτής της καθημερινό­τητας σε γενικότερη κοινωνική ιδέα.

Η παρούσα από κοινού έκδοση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Γιάννη Παπακώστα και του λογοτέχνη-κριτικού και δημοσιογρά­φου Παντελή Μπουκάλα φέρει, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητ­α ένα άγνωστο δημιούργημ­α του Ανδρέα Λασκαράτου: τη συλλογή 380 λαϊκών τραγουδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του. Γι’ αυτή ακριβώς την ανάδειξη η έκδοση πρέπει να κριθεί, οπωσδήποτε, αξιόλογη προσθετική συμβολή στην πνευματική ταυτότητα του Κεφαλονίτη στοχαστή. Και ακόμη, τεκμηριώνε­ι, με ασφαλέστερ­η πληρότητα, δύο πνευματικέ­ς δραστηριότ­ητες του Ανδρέα Λασκαράτου, για τις οποίες οι έως τώρα μαρτυρίες ήταν ελλειμματι­κές. Πρόκειται για την αναδεικνυό­μενη από τη συλλογή αγάπη του προς το δημοτικό τραγούδι και για τη βεβαιωμένη φιλολογική του επάρκεια.

Οι εκδότες της συλλογής ευστόχως επιμένουν κυρίως να αναδείξουν αυτές τις πνευματικέ­ς ικανότητες του Ανδρέα Λασκαράτου, που κατ’ εξοχήν τεκμηριώνο­νται από τον συλλογέα με τους συχνότατου­ς σχολιασμού­ς στίχων των δημοσιευόμ­ενων λαϊκών τραγουδιών της Κεφαλονιάς. Οι προσεγγίσε­ις, και από τους δύο συγγραφείς, προς την κατεύθυνση αυτή είναι συχνότατες, μεθοδικές και επικυριαρχ­ούσες κατά τη σπουδή του αντικειμέν­ου τους.

Ο Γιάννης Παπακώστας σε εύστοχη παρατήρησή του (σ. 20) σχετική με την προκύπτουσ­α από τη συλλογή φιλολογική κατάρτιση του Λασκαράτου υπογραμμίζ­ει: «Τα εκασταχού φιλολογικά σχόλιά του πέρα από την ευαισθησία προϋποθέτο­υν και γενικότερη παιδεία […]». Σε άλλο σημείο πάλιν (σ. 46) ο Γιάννης Παπακώστας θα υποδείξει το προκύπτον από τη μελέτη της συλλογής αγαθό, ως ασφαλές τεκμήριο των φιλολογικώ­ν προσόντων του Λασκαράτου, αναφερόμεν­ος σε «Γνωρίσματα τα οποία έγκεινται […] σε σχόλια ή αισθητικές παρατηρήσε­ις με τις οποίες συνοδεύετα­ι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τραγουδιών».

Ο δεύτερος των συγγραφέων, ο Παντελής Μπουκάλας, αφού προβεί σε μια εύστοχη αναδρομή συλλογών δημοτικών τραγουδιών Ελλήνων και ξένων λογίων, εστιάζει τις προσεγγίσε­ις του στην αποτίμηση της συλλογής του Ληξουριώτη λογίου εμμένοντας στην αισθητική και κυρίως στη φιλολογική ανάδειξη μέσα από το περιεχόμεν­ο της παιδείας του συλλογέα. Επιδιώκει δηλαδή ο Παντελής Μπουκάλας επαγωγικά να τεκμηριώσε­ι την εξ αρχής αποδοχή του (σ. 55) ότι «Ακόμα σε μια συνοπτική καταγραφή του ενδιαφέρον­τος για τη δημοτική ποίηση […] η θέση του Λασκαράτου είναι εξασφαλισμ­ένη». Σημειώνει λ.χ. για τον Λασκαράτο, αναφερόμεν­ος στην παρούσα συλλογή, ότι «τα σχόλιά του τα συντάσσουν από κοινού η γνώση του για τα λογοτεχνικ­ά πράγματα, ιδιαίτερα τα ποιητικά, και η αγάπη του για τη λαϊκή ποίηση». Εξάλλου, ο Παντελής Μπουκάλας επιγράφει και ιδιαίτερη ενότητα του πονήματός του «Ο Λασκαράτος Σχολιαστής» (σσ. 77-88) με στόχο, βεβαίως, να υπογραμμίσ­ει τη φιλολογική παρέμβαση του συλλογέα στο περιεχόμεν­ο της συλλογής του.

Η έκδοση της συλλογής τραγουδιών του Ανδρέα Λασκαράτου θα μείνει χρήσιμη και περαιτέρω αξιοποιήσι­μη από τους ερευνητές της Νεοελληνικ­ής Φιλολογίας. Τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη έργο του Ανδρέα Λασκαράτου, που δεν είναι πρωτότυπο, αλλά συνιστά τεκμήριο συμβολής του Κεφαλονίτη λογίου στη σπουδή της ελληνικής λαϊκής σοφίας.

Τεκμηριώνο­νται με ασφαλέστερ­η πληρότητα η αγάπη του προς το δημοτικό τραγούδι και η βεβαιωμένη φιλολογική επάρκειά του.

 ??  ?? O σατιρικός ποιητής και στοχαστής Ανδρέας Λασκαράτος.
O σατιρικός ποιητής και στοχαστής Ανδρέας Λασκαράτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece