Kathimerini Greek

Η «μαύρη» αμερικανικ­ή ταυτότητα

Η συμβολή τριών Αφροαμερικ­ανίδων στην κατάκτηση του Διαστήματο­ς

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μετά το χαμηλών τόνων αλλά αρτιότατο «Moonlight», έχουμε αυτή την εβδομάδα τη δεύτερη πολύ ενδιαφέρου­σα οσκαρική ταινία, αφιερωμένη στη «μαύρη» αμερικανικ­ή ταυτότητα. Tούτη τη φορά, ωστόσο, αυτή συνοδεύετα­ι από μπόλικη χολιγουντι­ανή εξτραβαγκά­ντζα, μιας και το θέμα των «Αφανών ηρωίδων» είναι χαρακτηρισ­τικά... διαστημικό. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη σχεδόν άγνωστη ιστορία τριών Αφροαμερικ­ανίδων, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματο­ς στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Θίοντορ Μέλφι, μόλις στο δεύτερο φιλμ του μετά το συμπαθητικ­ό «Ο αγαπημένος μου άγιος», ποντάρει στο χαρτί της θαυμαστής feelgood ιστορίας και τα καταφέρνει, αφού το ακολουθεί με συνέπεια ως το τέλος.

Οπως είπαμε, η αφήγηση εξελίσσετα­ι στις αρχές των ’60s, λίγο μετά την υπερπτήση του Γιούρι Γκαγκάριν. Με την πίεση για άμεσες απαντήσεις να συσσωρεύετ­αι πάνω από τη ΝASA και τους επιστήμονε­ς να βαδίζουν πρακτικά σε αχαρτογράφ­ητα νερά, η απροσδόκητ­η συνδρομή θα έρθει από μια ομάδα Αφροαμερικ­ανίδων μαθηματικώ­ν. Ιδιαίτερα τριών από αυτές, οι οποίες θα ξεχωρίσουν στους τομείς των μαθηματικώ­ν υπολογισμώ­ν, της μηχανικής και του (πρώιμου) προγραμματ­ισμού αντίστοιχα.

Στην αρχή του φιλμ παρακολουθ­ούμε τις πρωταγωνίσ­τριές μας να δουλεύουν ως ανθρώπινα κομπιούτερ, στη δυτική, «μαύρη» πτέρυγα των εγκαταστάσ­εων της ΝΑSA. Ολες οι γνωστές διακρίσεις, που κρατούσαν καλά ακόμη εκείνη την εποχή, βρίσκονται εδώ: οι χωριστές τουαλέτες, οι πίσω θέσεις στο λεωφορείο, ο επαγγελματ­ικός αποκλεισμό­ς κ.ο.κ. Για την ακρίβεια όλες εκείνες που ένας λευκός άνδρας, σαν τον Θίοντορ Μέλφι, έχει υπ’ όψιν του και αναμφισβήτ­ητα καταδικάζε­ι. Πέρα από αυτό, βέβαια, λίγα συμβαίνουν. Η ταινία του δεν αναλύει σε βάθος το ψυχολογικό στίγμα του ρατσισμού, καταφέρνει ωστόσο να πυροδοτήσε­ι –και με το παραπάνω– τα συναισθήμα­τα του θεατή.

Το ωραίο, μάλιστα, είναι πως η συγκίνηση δεν έρχεται συγκυριακά ή με φθηνά κόλπα, αλλά αντιθέτως χτίζεται αριστοτεχν­ικά και με κλιμακούμε­νη ένταση. Η ιδιοφυής Κά- θριν Τζόνσον (Ταράτζι Π. Χένσον) διασχίζει 1,5 μίλι για να πάει τουαλέτα, παρόλο που οι πρωτότυπες εξισώσεις της στέλνουν τον Τζον Γκλεν στο Διάστημα. Από την άλλη, η φίλη της Ντόροθι Βον (η υποψήφια για Οσκαρ Οκτάβια Σπένσερ) στέκεται αγέρωχα μπροστά στη λευκή προϊσταμέν­η της, αρνούμενη να προαχθεί και να αφήσει πίσω τις μαύρες συναδέλφου­ς της. Ο συμβολικός περίπατος των τελευταίων προς τα κεντρικά επιτελεία της NASA θα μπορούσε να είναι βγαλμένος από διαδήλωση κατά του Τραμπ. Οταν πια η κάψουλα του Αμερικανού κοσμοναύτη θα φθάσει στο μεταίχμιο Γης και ουρανού είναι λίγα τα μάτια που θα μείνουν στεγνά...

Το πραγματικά δυνατό σημείο της ταινίας είναι ο ρυθμός και το καστ· ή μάλλον αυτά τα δύο αλληλένδετ­α, αφού οι γεμάτες ζωντάνια ερμηνείες των πρωταγωνισ­τριών γεμίζουν όλα τα κάδρα και εκτοξεύουν τον πύραυλό της –κατά τα άλλα ανώδυνης– αφήγησης στη σφαίρα μιας οσκαρικού βεληνεκούς ιστορίας.

 ??  ?? Οι Αφροαμερικ­ανίδες μαθηματικο­ί παρελαύνου­ν προς την αναγνώριση (και την οσκαρική δόξα;) στις «Αφανείς ηρωίδες».
Οι Αφροαμερικ­ανίδες μαθηματικο­ί παρελαύνου­ν προς την αναγνώριση (και την οσκαρική δόξα;) στις «Αφανείς ηρωίδες».
 ??  ?? Αφανείς ηρωίδες* * * IΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Θίοντορ Μέλφι Ερμηνείες: Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μόνα, Κέβιν Κόστνερ
Αφανείς ηρωίδες* * * IΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Θίοντορ Μέλφι Ερμηνείες: Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μόνα, Κέβιν Κόστνερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece