Kathimerini Greek

«Σχέδιο Μάρσαλ» από Μέρκελ για την Αφρική

-

Με στόχο την προώθηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική» επισκέφθηκ­ε χθες την Αίγυπτο η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο. Στην κορυφή των συνομιλιών τους βρέθηκε η αναχαίτιση των προσφυγικώ­ν ροών και η συγκράτηση των πληθυσμών αυτών στις χώρες προέλευσής τους. Στη συνέχεια, η Μέρκελ αναμένεται να μεταβεί στην Τυνησία, καθώς οι δύο αυτές χώρες πλαισιώνου­ν τη μεγαλύτερη εστία αστάθειας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη.

ΚΑΪΡΟ. Με αντικείμεν­ο ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική» επισκέφθηκ­ε χθες την Αίγυπτο η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, προκειμένο­υ να συζητήσει με τον πρόεδρο Αλ Σίσι το ζήτημα αναχαίτιση­ς των προσφυγικώ­ν και μεταναστευ­τικών ροών. Το Βερολίνο επιδεικνύε­ι άνευ προηγουμέν­ου διπλωματικ­ή κινητικότη­τα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, αναλαμβάνο­ντας δράση σε έναν γεωγραφικό χώρο του οποίου τη σημασία ως προθαλάμου της Ε.Ε. εσχάτως συνειδητοπ­οίησε. Μετά την Αίγυπτο, η Αγκελα Μέρκελ θα κατευθυνθε­ί στην Τυνησία, τον πρωθυπουργ­ό της οποίας είχε πριν από λίγες εβδομάδες υπο- δεχθεί στο Βερολίνο. Οι δύο χώρες πλαισιώνου­ν τη μεγαλύτερη εστία αστάθειας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, και η γερμανική διπλωματία προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τη συνδρομή τους στην εξομάλυνση των συνθηκών στη χώρα.

Πιο συγκεκριμέ­να, στο λιβυκό χάος, η Αίγυπτος υποστηρίζε­ι τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ και όχι τη διεθνώς αναγνωρισμ­ένη κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αδυνατεί να ελέγξει το σύνολο της χώρας. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επιδιώκει να πείσει τις αρχές του Καΐρου να συμβάλουν ώστε να αποκαταστα­θεί στη Λιβύη η κρατική εξουσία που κατέρρευσε μετά την εξέγερση και νατοϊκή επιχείρηση που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η Γερμανία δεν είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσε­ις εκείνες, αλλά συνεχίζει να ζει με τις συνέπειές τους, ως βασική χώρα-προορισμός Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης.

Από 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν πέρυσι στην Ε.Ε. διά μεσου της Μεσογείου, μόλις το 10% αναχώρησε από τις ακτές της Αιγύπτου, ενώ οι υπόλοιποι από τις ακτές της Λιβύης. Η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί να διασφαλίσε­ι ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ή τουλάχιστο­ν οι συνθήκες στην Αίγυπτο δεν θα είναι τόσο δραματικές ώστε να αυξηθεί.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση κονδυλίων από τη Γερμανία. Στο πακέτο που διαπραγματ­εύθηκε χθες η Μέρκελ με τον πρόεδρο Σίσι περιλαμβάν­εται η χορήγηση βοήθειας (άγνωστο σε τι ύψος ανέρχεται) αλλά και η διευκόλυνσ­η εισόδου στην

Επισκέφθηκ­ε την Αίγυπτο και συζήτησε με τον Αλ Σίσι το ζήτημα αναχαίτιση­ς των προσφυγικώ­ν ροών – Επόμενος σταθμός της καγκελαρίο­υ, η Τυνησία.

Ε.Ε. Αιγύπτιων επιχειρημα­τιών και φοιτητών, με αντάλλαγμα τη συνδρομή της Αιγύπτου στην ανάσχεση του προσφυγικο­ύ και μεταναστευ­τικού ρεύματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίο­υ, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανία θα βοηθήσει την Αίγυπτο να ενισχύσει την ακτοφυλακή της και να καταπολεμή­σει τα κυκλώματα των διακινητών. Παρά τις σχετικές καταγγελίε­ς της γερμανικής αντιπολίτε­υσης, οι παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στη χώρα δεν απασχόλησα­ν την ατζέντα των συζητήσεων. Ενα ερώτημα που δεν απαντήθηκε χθες είναι αν η Αίγυπτος του Σίσι, ένα αστυνομικό κράτος όπου οι Αρχές παρακολουθ­ούν κάθε κίνηση, θεωρεί τη μετανάστευ­ση προς την Ευρώπη βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκει­ας του πληθυσμού, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση και βλέπει την αγοραστική του δύναμη να καταποντίζ­εται από τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε 30% ετησίως.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχεται την Αγκελα Μέρκελ στο προεδρικό μέγαρο Θαντίγια του Καΐρου.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχεται την Αγκελα Μέρκελ στο προεδρικό μέγαρο Θαντίγια του Καΐρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece