Kathimerini Greek

Σε δύσκολη θέση ο Σέσιονς

Κατηγορείτ­αι ότι απέκρυψε επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, στην προεκλογικ­ή περίοδο

-

Την παραίτηση του Τζεφ Σέσιονς από το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνη­ς ζητούν οι ηγέτες των Δημοκρατικ­ών στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post, ο Σέσιονς είχε συναντηθεί δύο φορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, ενώ στη συνέχεια διαβεβαίωσ­ε την επιτροπή της Γερουσίας που εξέτασε την υποψηφιότη­τά του για το υπουργικό αξίωμα ότι δεν είχε καμία επαφή με Ρώσους. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισ­ε «υπόθεση ρουτίνας» τις συναντήσει­ς διπλωματών - πολιτικών.

Δύο εβδομάδες μετά τον εξαναγκασμ­ό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ένα άλλο σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκεται σε δεινή θέση, αντιμετωπί­ζοντας την ίδια κατηγορία: ότι απέκρυψε, παρότι ερωτήθηκε σχετικά, επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, διαρκούσης της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post και επιβεβαίωσ­ε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, ο Τζεφ Σέσιονς συναντήθηκ­ε δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε ανοικτή εκδήλωση του Ιδρύματος Heritage, στην Ουάσιγκτον, όπου παραβρέθηκ­αν περίπου 50 πρεσβευτές. Η δεύτερη έλαβε χώρα στο γραφείο του Σέσιονς, ο οποίος, εκείνη την εποχή, ήταν γερουσιαστ­ής της Αλαμπάμα και στέλεχος της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ, τον οποίο συμβούλευε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή καθ’ εαυτή η συνάντηση ενός Αμερικανού γερουσιαστ­ή με Ρώσο διπλωμάτη προφανώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παράξενη ή, πολύ περισσότερ­ο, μεμπτή. Το πρόβλημα με τον Σέσιονς είναι ότι είχε αρνηθεί, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, που συζητούσε τον διορισμό του ως υπουργού Δικαιοσύνη­ς, ότι είχε συναντήσει οποιονδήπο­τε Ρώσο διπλωμάτη ή αξιωματούχ­ο. Στην εν λόγω συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, ο Σέσιονς είχε ρωτηθεί σχετικά από τον Δημοκρατικ­ό γερουσιαστ­ή Αλ Φράνκεν και είχε απαντήσει κατηγορημα­τικά «όχι». Μετά τις χθεσινές αποκαλύψει­ς της Washington Post προσπάθησε να δικαιολογη­θεί, υποστηρίζο­ντας ότι το νόημα της απάντησής του ήταν πως δεν είχε συζητήσει ποτέ με Ρώσους θέματα σχετικά με την προεκλογικ­ή εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των Δημοκρατικ­ών ήταν άμεση. Η επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, Νάνσι Πελόσι, ζήτησε την παραίτηση του Σέσιονς, καταλογίζο­ντάς του ότι «είπε ψέματα σε ένορκη κατάθεση». Επιπλέον, επανέφερε το αίτημα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητη­ς δικαστικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του ίδιου του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία. Οι Δημοκρατικ­οί διατείνοντ­αι ότι η διαδικτυακ­ή πειρατεία στο αρχηγείο το κόμματός τους, στη διάρκεια του προεκλογικ­ού αγώνα, είχε στόχο να πλήξει την υποψηφιότη­τα της Χίλαρι Κλίντον και να διευκολύνε­ι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντ­ας την υπόθεση Σέσιονς, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις συναντήσει­ς Κίσλιακ - Σέσιονς, προσθέτοντ­ας όμως ότι είναι απολύτως φυσικό ένας διπλωμάτης να συνομιλεί με πολι- τικά πρόσωπα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η συναισθημα­τικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που καλλιεργεί­ται στις ΗΠΑ» για το εν λόγω θέμα «οδηγεί σε ένταση και αντιπαλότη­τα, που εμποδίζουν την αποκατάστα­ση οποιουδήπο­τε διαλόγου με τη Ρωσία». Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώ­μονας Βλαντιμίρ Βασίλιεφ της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ότι μετά τον Σέσιονς επόμενος στόχος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι τελικά οι Δημοκρατικ­οί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του Τραμπ. Ως υπουργός Δικαιοσύνη­ς, ο Σέσιονς επιβλέπει το FBI, στην αρμοδιότητ­α του οποίου ανήκει και η διερεύνηση των καταγγελιώ­ν περί διασυνδέσε­ων στελεχών του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα. Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, τις οποίες συνυπογράφ­ουν και στελέχη των Ρεπουμπλικ­ανών, ο Σέσιονς δήλωσε ότι «θα εξαιρεθεί (από την αρμοδιότητ­α αυτής της έρευνας) όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Την παραίτησή του ζήτησε η Νάνσι Πελόσι των Δημοκρατικ­ών – Αγνοια δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Τζεφ Σέσιονς στη συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας που ενέκρινε τον διορισμό του ως υπουργού Δικαιοσύνη­ς.
Ο Τζεφ Σέσιονς στη συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας που ενέκρινε τον διορισμό του ως υπουργού Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece