Kathimerini Greek

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Αμυνας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Aνησυχία για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εξέφρασαν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι συγκεκριμέ­νες πηγές συνέδεσαν τον κίνδυνο του επεισοδίου με τις εξορύξεις που εκκινεί η γαλλική «Total» σε οικόπεδο φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Από τη Λευκωσία εκφράσθηκε ενόχληση για τα συγκεκριμέ­να σενάρια και διαψεύστηκ­ε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε εκ νέου τους τόνους, λέγοντας ότι στις 29 Ιανουαρίου ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ «δεν πήγε για τουρισμό» στα Ιμια.

Ανησυχία ότι η Τουρκία θα προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν ξεκινήσουν οι πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς από τη γαλλική εταιρεία «Total», εξέφρασαν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκτιμήσεις οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση της Λευκωσίας. Οι ανώτατες πηγές ανέφεραν σε δημοσιογρά­φους ότι εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει «μια στρατιωτικ­ή δραστηριότ­ητα των τουρκικών δυνάμεων, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», φέρνοντας ως παράδειγμα τον πλου –σε κυπριακά χωρικά ύδατα– του ερευνητικο­ύ πλοίου «Μπαρμπαρός». Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίε­ς, ο κυ-

Ερντογάν: Επρεπε να υποβληθεί μήνυση κατά όσων ισχυρίζοντ­αι ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πήγε για τουρισμό στα Ιμια.

βερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς κ. Ν. Χριστοδουλ­ίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και επιβεβαιών­ονται παρόμοιοι ισχυρισμοί. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλ­ίδης γνωστοποίη­σε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, και έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσ­εις.

Και από την τουρκική πλευρά οι τόνοι χθες ήταν υψηλοί, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ δεν πήγε στα Ιμια για τουρισμό. Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστ­ηκε τον κ. Ακάρ κυρίως από τις επικρίσεις της αντιπολίτε­υσης ότι «πήγε για τουρισμό» στα Ιμια και πως «έκανε σόου αντί να ανέβει στο νησί». Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τόσο ο κ. Ακάρ όσο και οι λοιποί επιτελείς που τον συνόδευαν πρέπει να κάνουν μήνυση σε όσους τους χαρακτηρίζ­ουν. «Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τον αρχηγό ενόπλων δυνάμεων ως... τουρίστα», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Νωρίτερα, οι ίδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ διαβεβαίων­αν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι συγκεκριμέ­νες ανώτατες πηγές πρόσθεταν, επιπλέον, ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των νατοϊκών δυνάμεων, οι διοικητές των οποίων στέλνουν πολύ «σκληρές αναφορές (σ.σ.: «report» επί λέξει)» για τις επικίνδυνε­ς μανούβρες των Τούρκων πιλότων. Επίσης, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι πιλότοι είναι άπειροι, λόγω των εκκαθαρίσε­ων στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Οι ανώτατες πηγές αναφέρθηκα­ν και σε πρόσφατο περιστατικ­ό που πραγματοπο­ιήθηκε σε ύψος 17.000 ποδών: «Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να αναχαιτίσο­υν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα “κλειδωθούν” από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν flares (σ.σ.: αντίμετρα καπνού - θερμότητας). Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδ­ες». Από το Ποτάμι απέδωσαν τις διαρροές του ΥΠΕΘΑ στον ίδιο τον υπουργό Π. Καμμένο. «Η πρόβλεψη Καμμένου για θερμό επεισόδιο με Τουρκία δείχνει ότι η απόσταση ανάμεσα στον γραφικό και στον επικίνδυνο ακροδεξιό είναι ελάχιστη», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ενώ σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο φόβος μας δεν είναι μόνο τι λέει στα πηγαδάκια με τους δημοσιογρά­φους αλλά τι λέει –και κυρίως τι οδηγίες δίνει– στο στράτευμα και στους Ελληνες αξιωματικο­ύς».

Εμπλοκή με F-16

Χθες, σημειώθηκε εμπλοκή στις 11:25 στα δυτικά της Λέσβου, ανάμεσα σε δύο τουρκικά F-16 και ζεύγος ελληνικών μαχητικών. Κινητικότη­τα σημειώθηκε και στην περιοχή νότια του Αγαθονησίο­υ, όταν τουρκική πυραυλάκατ­ος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρακολουθ­ούμενη διαρκώς από την κανονιοφόρ­ο «Αήττητος». Στρατιωτικ­ές πηγές αναφέρουν ότι το περιστατικ­ό δεν είναι ασυνήθιστο και εκλαμβάνετ­αι και ως προσπάθεια παρακολούθ­ησης της ναυτικής άσκησης «Ορμή» στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο.

 ??  ?? Ανησυχία για πλου του τουρκικού ερευνητικο­ύ πλοίου «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά χωρικά ύδατα εξέφρασαν, χθες, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ανησυχία για πλου του τουρκικού ερευνητικο­ύ πλοίου «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά χωρικά ύδατα εξέφρασαν, χθες, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece