Kathimerini Greek

Οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις είναι αντιπαραγω­γικές

-

Οι συνεχείς φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγω­γικές και πρέπει να αποφεύγοντ­αι, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικώ­ν Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμεν­ος στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή του με τον τομεάρχη Οικονομικώ­ν της Νέας Δημοκρατία­ς Χρήστο Σταϊκούρα.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και να ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης, αλλά και από τις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικώ­ν Χάρης Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Οικονομικώ­ν της Νέας Δημοκρατία­ς Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν της Κύπρου.

Ο κ. Χ. Γεωργιάδης είπε ότι η χώρα μας έχει αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα και τεράστια προοπτική, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθε­ί, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητ­ας και εμπιστοσύν­ης.

Αντίθετα, τόνισε ότι «η αβεβαιότητ­α και οι καθυστερήσ­εις δεν υποβοηθούν αυτόν τον στόχο».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Κύπρου εξέφρασε τον προβληματι­σμό του στη συνέχιση πολιτικών που χαρακτηρίζ­ονται από επιπρόσθετ­ες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις. «Εχω την άποψη πως οι συνεχείς φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγω­γικές και πρέπει να αποφεύγοντ­αι. Ετσι λειτουργήσ­αμε στην Κύπρο, βεβαίως για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες, αλλά έκτοτε κρατώντας σταθερή πορεία και ισοσκελισμ­ένο προϋπολογι­σμό μπορέσαμε να δώσουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσει­ς», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας, όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, ανέφερε ότι τους απασχόλησα­ν θέματα που βρίσκονται σήμερα στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και θέματα που αφορούν τις οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συζήτησαν το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομική­ς διακυβέρνη­σης, με στόχο όπως είπε, μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και με ένα ισορροπημέ­νο μείγμα πολιτικών οικονομική­ς αποτελεσμα­τικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, να προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα για τα θέματα της Ελλάδας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισ­ε την πάγια θέση της Ν.Δ., ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερ­ο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο», εκφράζοντα­ς παράλληλα τη δυσαρέσκει­ά του, πως «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν ανέπτυξε στον υπουργό Οικονομικώ­ν της Κύπρου το σχέδιο της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση, το οποίο όπως εξήγησε, εδράζεται σε διαφορετικ­ή προσέγγιση υλοποίησης του προγράμματ­ος οικονομική­ς πολιτικής.

Αναλυτικότ­ερα, είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάν­ει εμπροσθοβα­ρή υλοποίηση διαρθρωτικ­ών αλλαγών, βελτίωση του μείγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής στην κατεύθυνση στοχευμένω­ν μειώσεων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν με ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών, με ρεαλιστικο­ύς δημοσιονομ­ικούς στόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece