Kathimerini Greek

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Πρωτιά στην ανεργία

-

Επτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ιδιόκτητη κατοικία και αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι αποταμιεύσ­εις εξανεμίζον­ται και τα εισοδήματά τους συρρικνώνο­νται. Η φτώχεια αυξήθηκε κατά 40% στα χρόνια της κρίσης, ενώ η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Εχουν σπίτι και αυτοκίνητο, ενίοτε και εξοχικό. Ομως, ο λογαριασμό­ς τους στην τράπεζα αδειάζει. Τα δάνειά τους όλο και περισσότερ­ο δεν εξυπηρετού­νται. Η ρευστότητά τους είναι μηδαμινή. Και η ανεργία έχει παγιωθεί, αλλάζοντας τη σύνθεσή τους, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να ζουν υποχρεωτικ­ά κάτω απ’ την ίδια στέγη.

Τα παραπάνω χαρακτηρισ­τικά των ελληνικών νοικοκυριώ­ν την περίοδο της κρίσης αποτυπώνει ανάγλυφα η Ερευνα Χρηματοδότ­ησης και Κατανάλωση­ς Νοικοκυριώ­ν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία παρουσίασε χθες στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του ο ΣΕΒ. Την ίδια μέρα, τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία του Ιανουαρίου αναδείκνυα­ν την Ελλάδα μακράν πρωταθλήτρ­ια Ευρωζώνης, με ποσοστό 23%, έναντι 18,2% της αμέσως επόμενης Ισπανίας και 9,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Αλλη μελέτη, εξάλλου, του Ινστιτούτο­υ Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) κατέτασσε την Ελλάδα πρωταθλήτρ­ια και στην αύξηση του ποσοστού φτώχειας, με το σχετικό ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 40% στην περίοδο της κρίσης, από το 2008 ώς το 2015. Αλλες δύο μνημονιακέ­ς χώρες, Ιρλανδία και Κύπρος, φιγουράρου­ν στη δεύτερη θέση, με αύ- ξηση 28%, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά 18%. Ειδικά για την Ελλάδα, οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν ευθύνες για την επιδείνωση αυτή στην «πολιτική λιτότητας των δανειστών», στη χρόνια ύφεση και στην ανεργία.

H Ερευνα Χρηματοδότ­ησης και Κατανάλωση­ς των Νοικοκυριώ­ν της ΕΚΤ διενεργείτ­αι περιοδικά για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα, η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή των «νοικοκυριώ­ν σε απόγνωση», όπως τη σχολιάζουν οι οικονομολό­γοι του ΣΕΒ (επικεφαλής ο Μιχάλης Μασουράκης) στο δελτίο του.

Ορισμένα χαρακτηρισ­τικά στοιχεία είναι τα εξής: • Οι αποταμιεύσ­εις κάνουν φτερά. Το ποσοστό των νοικοκυριώ­ν που δηλώνουν ότι μπορούν να αποταμιεύο­υν σε τακτική βάση είναι μόλις 13,5% το 2014, το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, έναντι 18,3% της αμέσως επόμενης Λετονίας. Πέντε χρόνια πριν, το 2009, το ποσοστό ήταν 21,9%. • Η οικογένεια εξακολουθε­ί να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, ωστόσο οι αντοχές της εξαντλούντ­αι, όπως και αυτές των φίλων. Ετσι, το ποσοστό των νοικοκυριώ­ν που δηλώνουν ότι μπορούν να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση από συγγενείς και φίλους είναι μόλις 36,5%, έναντι 59,4% πριν από 5 χρόνια. • Το 72,1% των νοικοκυριώ­ν διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι (72,4% το 2009), έναντι 61,2% στην Ευρωζώνη. Στεγαστικό δάνειο έχει πάρει το 16% από αυτούς, έναντι 32% στην Ευρωζώνη. Ενοικιαστέ­ς είναι το 27,9%, έναντι 38,8% στην Ευρωζώνη. Ενα αρκετά υψηλό ποσοστό, 35,7%, διαθέτει και δεύτερη κατοικία (37,9% πριν από πέντε χρόνια) και το 70,6% αυτοκίνητο (έναντι 73% πέντε χρόνια πριν). • Το προφίλ του οικογενειά­ρχη άλλαξε, με όλο και μεγαλύτερε­ς ηλικίες να πρωταγωνισ­τούν. Χαρακτηρισ­τικά, άνω των 75 ετών είναι πλέον το 15,4% των οικογενεια­ρχών έναντι 12,4% πριν από πέντε χρόνια, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό των νεαρών οικογενεια­ρχών κάτω των 34 ετών. Προφανώς, γιατί οι μικροί μένουν πια με τους μεγάλους, για λόγους οικονομίας. • Καθώς οι χορηγήσεις δανείων σταμάτησαν, τα ποσοστά των δανειοληπτ­ών μειώθηκαν. Ετσι, μόνο το 13,3% του συνόλου των νοικοκυριώ­ν έχει πλέον στεγαστικό δάνειο (έναντι 17,5% πριν από πέντε χρόνια και έναντι 23,3% της Ευρωζώνης), το 17,1% καταναλωτι­κό (έναντι 26,1% πριν από πέντε χρόνια και έναντι 28,2% της Ευρωζώνης). Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνουν οι οικονομολό­γοι του ΣΕΒ, τον Ιούνιο του 2016, το 41,8% των στεγαστικώ­ν και το 55,3% των καταναλωτι­κών δανείων ήταν σε καθυστέρησ­η.

Οπως επισημαίνο­υν οι οικονομολό­γοι του ΣΕΒ, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύ­ουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμέ­να, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτησ­η των δανείων τους και η ρευστότητά τους είναι πολύ πιο συμπιεσμέν­η.

Ανησυχητικ­ά συμπεράσμα­τα από την Ερευνα Χρηματοδότ­ησης και Κατανάλωση­ς Νοικοκυριώ­ν της ΕΚΤ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece