Kathimerini Greek

Κλιμάκωση της έντασης

Μετά την υπόθεση του δημοσιογρά­φου Ντ. Γιουτζέλ, διάβημα για τη ματαίωση ομιλιών Τούρκων υπουργών

-

Διάβημα στον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα πραγματοπο­ίησε η Τουρκία, εκφράζοντα­ς τη δυσαρέσκει­ά της για την απόφαση ματαίωσης ομιλίας του Τούρκου υπ. Δικαιοσύνη­ς στη Γερμανία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ. Ο διπλωματικ­ός πόλεμος Γερμανίας - Τουρκίας συνεχίστηκ­ε χθες με την ακύρωση από τις Αρχές δύο γερμανικών πόλεων ισάριθμων εκδηλώσεων με ομιλητές Τούρκους υπουργούς, εξέλιξη για την οποία η Αγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρί­ας στον Γερμανό πρέσβη. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Μπεκίρ Μποζντάγ διέκοψε το ταξίδι του στη Γερμανία και ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Οι τόνοι έχουν ανέβει μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του Γερμανο-τούρκου δημοσιογρά­φου της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της υποστήριξη­ς τρομοκρατι­κής οργάνωσης και της υποκίνησης βίας. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρω­σή του, τονίζοντας ότι η αντιπολιτε­υόμενη δημοσιογρα­φία χρήζει προστασίας και όχι διώξεων.

Την περίοδο αυτή, η βασική προτεραιότ­ητα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι η νίκη στο δημοψήφισμ­α για την ενίσχυση των εξουσιών της προεδρίας, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα. Ετσι, η γερμανική πλευρά επέλεξε να δείξει τη δυσαρέσκει­ά της δυσχεραίνο­ντας την προεκλογικ­ή εκστρατεία Τούρκων υπουργών μεταξύ της μεγάλης τουρκικής μειονότητα­ς της Γερμανίας.

Οι Αρχές της πόλης Γκαγκενάου, στα νοτιοδυτικ­ά της χώρας, ακύρωσαν χθες την προγραμματ­ισμένη ομιλία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνη­ς Μποσντάγ, υποστηρίζο­ντας ότι η αίθουσα είναι πολύ μικρή για τέ- τοιου είδους εκδήλωση και δεν πληροί τις προδιαγραφ­ές ασφαλείας για την επίσκεψη τόσο υψηλών προσώπων. «Ζητήματα ασφαλείας και περιορισμέ­νο προσωπικό» ήταν οι λόγοι που επικαλέστη­κε ο δήμος της Κολωνίας για την ακύρωση μιας άλλης εκδήλωσης, την Κυριακή, με ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Ο δήμος κατηγόρησε τους διοργανωτέ­ς για εξαπάτηση, καθώς όταν συμφώνησαν για τη χρήση του χώρου ανέφεραν ότι επρόκειτο να ανεβάσουν θεατρική παράσταση.

Από το Κίεβο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε χθες στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σύλληψη Γιουτζέλ. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα αυτό το ταχύτερο δυνατό, η ζημιά που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλη», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Κότμπους της Ανατολικής Γερμανίας, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του μετά τη σύλληψη νεαρού Σύρου ως υπόπτου για τον φόνο 82χρονης συνταξιούχ­ου τον Δεκέμβριο. «Γνωρίζω ότι η καταγωγή του υπόπτου θα ξυπνήσει συναισθήμα­τα», είπε ο δήμαρχος Χόλγκερ Κάιχ. «Παρακαλώ να μην τεθούν όλοι οι ξένοι υπό καθεστώς γενικής καχυποψίας». Δεν έγιναν γνωστές περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για την υπόθεση, αν και φαίνεται ότι το κίνητρο δεν ήταν η ληστεία.

Σύλληψη Σύρου

Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χθες 35χρονο Σύρο ως ύποπτο για τέλεση εγκλημάτων πολέμου το 2013 στη Συρία. Ο συλληφθείς ανήκε στην οργάνωση Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που έχει χρησιμοποι­ηθεί από τις υπηρεσίες διαφόρων χωρών ως δύναμη κρούσης κατά του κυβερνητικ­ού στρατού. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο συλληφθείς κατηγορείτ­αι ότι εκτέλεσε 36 Σύρους κρατικούς υπαλλήλους.

Το Βερολίνο δείχνει τη δυσαρέσκει­ά του δυσχεραίνο­ντας την προεκλογικ­ή εκστρατεία Τούρκων υπουργών στη μεγάλη τουρκική μειονότητα της Γερμανίας.

 ??  ?? Διαδήλωση για την απελευθέρω­ση του Γιουτζέλ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι «η ζημιά που γίνεται αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλη».
Διαδήλωση για την απελευθέρω­ση του Γιουτζέλ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι «η ζημιά που γίνεται αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece