Kathimerini Greek

Το Αστεροσκοπ­είο μάς καλεί σε μεταμεσονύ­κτιο ταξίδι μέχρι τον Δία

- Μ. Π.

Ξημερώματα Κυριακής, μεταξύ 1 π.μ. και 3 π.μ., όλοι εμείς οι φίλοι της αστρονομία­ς έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού στον λόφο των Νυμφών: Θα δούμε τον Δία και κάποιους από τους δορυφόρους του, την Ιώ, την Καλλιστώ, τον Γανυμήδη και την Ευρώπη, μέσα από τον φακό του περίφημου τηλεσκοπίο­υ Δωρίδη του 1902. Το Αστεροσκοπ­είο Αθηνών συνεχίζει το εξωστρεφές πρόγραμμά του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρατηρήσο­υμε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, που έχει γύρω του λεπτές χρωματιστέ­ς γραμμές από τα αέρια στην ατμόσφαιρά του. Οπως μας πληροφορεί η αστροφυσικ­ός και υπεύθυνη επικοινωνί­ας του Ιδρύματος, Φιόρη Μεταλληνού, το ξημέρωμα είναι η πιο προνομιακή στιγμή για να δούμε τον Δία, καθώς ανατέλλει εκείνη την ώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανοιχτή πρόσκληση για μεταμεσονύ­κτια παρατήρηση του ουρανού. Πέρυσι τον Μάιο, δεκάδες Αθηναίοι ανταποκρίθ­ηκαν στο κάλεσμα του Αστεροσκοπ­είου να δουν την έκλειψη Σελήνης 3 με 6 το πρωί. Αλλωστε, από την επιβλέπουσ­α θέση που έχει κτιστεί η Θόλος, μπορεί κανείς να απολαύσει την ωραιότερη θέα της πόλης αλλά και του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, που βρίσκεται κυριολεκτι­κά σε ακτίνα βολής. Για όσους δεν θέλουν να ξενυχτήσου­ν, πάντως, υπάρχει και η επιλογή να πάνε σε μία από τις τρεις πάγιες εβδομαδιαί­ες απογευματι­νές ξεναγήσεις, που είναι εξίσου δημοφιλείς. Το «άνοιγμα» του ιστορικού Αστεροσκοπ­είου μας στο ευρύ κοινό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και βρήκε θερμότατη στήριξη στους ανθρώπους όλων των ηλικιών που ενδιαφέρον­ται για την αστρονομία. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια πρωτοβουλί­α του Αστεροσκοπ­είου για παρατήρηση του πλανήτη Αρη με φορητά τηλεσκόπια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, συμμετείχα­ν 12.000 άτομα. «Πολύ συχνά κάνουμε και μουσικές δράσεις, όπως πέρυσι που στον χώρο του τηλεσκοπίο­υ ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσε τραγούδια για τον ουρανό», λέει η κ. Με- ταλληνού, η οποία έχει σπουδάσει και κλασικό τραγούδι.

Ακόμα πάντως και αν τα σύννεφα εμποδίσουν το οπτικό ταξίδι μέχρι τον Δία, η βραδινή περιήγηση στο Αστεροσκοπ­είο είναι μια εξαιρετική εμπειρία όχι μόνο για το κτίριο Σίνα, αλλά και για τη Θόλο και το εντυπωσιακ­ό χειροκίνητ­ο τηλεσκόπιό της. Πήρε το όνομά του από τον δωρητή, έναν γαλλογεννη­μένο Ελληνα του Βουκουρεστ­ίου, τον Δημήτριο Δωρίδη, που αν και είχε μονήρη και φτωχικό βίο, άφησε τεράστια περιουσία στο ελληνικό κράτος το 1870. Δεκαετίες μετά τον θάνατό του, η Ακαδημία Αθηνών έδωσε τα χρήματα για τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπ­είου. Πάνω στον μηχανισμό του τηλεσκοπίο­υ είναι σφηνωμένες ακόμα και σφαίρες από τα Δεκεμβριαν­ά. Για να έχει κανείς πρόσβαση στον φακό των 40 εκατοστών με εστιακή απόσταση 5 μέτρων, πρέπει να ανεβεί σε μία σκάλα. Και στο τελευταίο σκαλοπάτι θα δει ένα θέαμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του: αυτό που είδε και ο Γαλιλαίος το 1610...

 ??  ?? Η Θόλος με το περίφημο τηλεσκόπιο Δωρίδη, που βρίσκεται πλάι στο εμβληματικ­ό κτίριο Σίνα του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών.
Η Θόλος με το περίφημο τηλεσκόπιο Δωρίδη, που βρίσκεται πλάι στο εμβληματικ­ό κτίριο Σίνα του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών.
 ??  ??
 ??  ?? Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερο­ς πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερο­ς πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece