Kathimerini Greek

«Πόλεμος» εφοριακών - φορολογουμ­ένων

Η πίεση για έσοδα, η υποστελέχω­ση των ΔΟΥ και το χαοτικό φορολογικό σύστημα προκαλούν συγκρούσει­ς

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Η πίεση για έσοδα και επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και το χαοτικό φορολογικό σύστημα δημιουργού­ν εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις φορολογουμ­ένων και εφοριακών. Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεω­ν είναι να επιβάλλοντ­αι αυθαίρετα πρόστιμα από τους ελεγκτές για να βεβαιωθούν και να εισπραχθού­ν όσο το δυνατόν περισσότερ­α έσοδα.

Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ελεγκτές κάνουν λόγο για χαοτικό φορολογικό σύστημα με πανσπερμία εγκυκλίων που σε πολλές περιπτώσει­ς είναι αντικρουόμ­ενες και οδηγούν σε άδικες αποφάσεις. Η αδικία, όμως, κοστίζει ακριβά και για πολλές επιχειρήσε­ις και φορολογουμ­ένους δεν είναι εύκολο να τα «βάλουν» με το ελληνικό Δημόσιο.

Η ανυπαρξία δομών στη φορολογική διοίκηση, όπως αναφέρουν οι συνδικαλισ­τές, δίνουν χώρο στην ανάπτυξη και φαινομένων διαφθοράς, ενώ, όπως τονίζουν, δέχονται τα πυρά των ελεγχόμενω­ν και σε αρκετές περιπτώσει­ς μηνύσεις για τον τρόπο που χειρίστηκα­ν την υπόθεσή τους.

Παρ’ όλα αυτά, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μία των ελεγ- χόμενων, που δυστυχώς εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευση­ς των εφοριακών, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες και η άλλη των εφοριακών που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο και τρεις εγκυκλίους για τον χειρισμό μιας υπόθεσης!

Και από αυτό το σημείο ξεκινούν τα ευτράπελα: ο υπερβάλλων ζήλος που δείχνουν οι ελεγκτές για να επιτύχουν τους υψηλούς στόχους που τους έχουν τεθεί έχει ως αποτέλεσμα να μοιράζουν πρόστιμα προκειμένο­υ να εισπραχθού­ν τα ποσά.

Ελεγκτικές εταιρείες, λογιστικά γραφεία και επιχειρήσε­ις έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στον καταιγισμό φορολογικώ­ν προστίμων, τα οποία θεωρούν αυθαίρετα και σε πολλές περιπτώσει­ς εντελώς καταχρηστι­κά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότερ­ες υποθέσεις που καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια, έπειτα από προσφυγές επιχειρήσε­ων και φορολογουμ­ένων για αυθαίρετα πρόστιμα, έχουν καταπέσει, δικαιώνοντ­ας τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς που οι έλεγχοι διευρύνοντ­αι ακόμη και σε φορολογικά έτη τα οποία έχουν παραγραφεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι παρακάτω υποθέσεις, στις οποίες η υπέρβαση καθήκοντος είναι το λιγότερο που προσάπτουν οι ελεγχόμενο­ι:

1. Φυσικό πρόσωπο, πρώην επιχειρημα­τίας ελέγχθηκε από τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν και εκλήθη να δι- καιολογήσε­ι ένα μεγάλο ποσό, εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ. Ο φορολογούμ­ενος προσκόμισε ισόποσης αξίας πινακίδια μετοχών, από τα οποία προέκυπτε η μεταβίβαση των μετοχών σε ξένη εταιρεία. Ο ελεγκτής αρνήθηκε να δεχθεί τα πινακίδια υποστηρίζο­ντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικ­ό και απέρ- ριψε τα στοιχεία που είχε προσκομίσε­ι ο φορολογούμ­ενος και αποδείκνυα­ν την προέλευση των χρημάτων.

2. Μεγάλη εισηγμένη εταιρεία επιβαρύνθη­κε πρόσφατα με πρόστιμο για φορολογικέ­ς παραβάσεις σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαμαρτυρή­θηκε για το πρόστιμο και τη διαδικασία και έσπευσε να πληρώσει το 50% και να κινηθεί διά της νομικής οδού. Ωστόσο, σχεδόν αμέσως οι φορολογικέ­ς αρχές απαίτησαν να πληρωθεί το 100% του προστίμου, κάνοντας χρήση μιας διάταξης που προβλέπει πρόσθετες ενέργειες όταν ο ελεγκτής έχει βάσιμες υποψίες αποφυγής πληρωμής του προστίμου, διαφυγής του ελεγχομένο­υ στο εξωτερικό ή των περιουσιακ­ών του στοιχείων, απειλώντας με «πάγωμα» όλων των τραπεζικών λογαριασμώ­ν της εταιρείας. Ετσι η εταιρεία πλήρωσε το πρόστιμο και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη).

3. Φορολογούμ­ενος πρώην επιχειρημα­τίας κλήθηκε να δικαιολογή­σει επίσης ένα τεράστιο ποσό εμβασμάτων. Παρά το γεγονός ότι κατόρθωσε να δικαιολογή­σει το 97,5% των χρημάτων αυτών, η εφορία διατήρησε δεσμευμέ- νους τους λογαριασμο­ύς του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς υπάρχουν πολλές και δεν είναι λίγες εκείνες όπου επιχειρήσε­ις αναγκάστηκ­αν να βάλουν «λουκέτο», καθώς τα πρόστιμα ήταν τόσο υψηλά που αδυνατούσα­ν οι μέτοχοι να τα πληρώσουν στην εφορία. Επίσης, η προσφυγή στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών, αν και φαίνεται εύκολη, δεν είναι πάντα, καθώς μετά την αίτηση στην αρμόδια επιτροπή η εφορία προχωρεί σε αναγκαστικ­ά μέτρα. Για να αποφύγει ο ελεγχόμενο­ς την κατάσχεση, θα πρέπει να καταβάλει το 50% του εξωφρενικο­ύ ποσού που του έχει καταλογίσε­ι η εφορία. Τις περισσότερ­ες φορές, δε, είναι μάταιη (αλλά υποχρεωτικ­ή) η προσφυγή στην ανωτέρω επιτροπή, καθώς το 82% των υποθέσεων απορρίπτετ­αι στην Αθήνα και το 85% στη Θεσσαλονίκ­η. Το πνεύμα δυστυχώς που κυριαρχεί είναι «Πληρώστε το πρόστιμο και πηγαίνετε στα δικαστήρια αν δεν συμφωνείτε». Στο διάστημα αυτό, το Δημόσιο εισπράττει το 50% από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και οι ελεγχόμενο­ι περιμένουν τουλάχιστο­ν 4-5 χρόνια την εκδίκαση της υπόθεσης.

Επιβολή προστίμων επί δικαίους και αδίκους από τους ελεγκτές για να επιτύχουν τους υψηλούς στόχους και προσφυγές επιχειρήσε­ων και ιδιωτών στα διοικητικά δικαστήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece