Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α... για τις μηνύσεις

- ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Ασφαλιστικ­ές εταιρείες έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στις εφορίες προτείνοντ­ας ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α στους εφοριακούς για τις περιπτώσει­ς των μηνύσεων που δέχονται από φορολογουμ­ένους.

Αυτό αναφέρουν στελέχη των εφοριών, θέλοντας να δείξουν κυρίως ότι το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργού­ν τους αφήνει εντελώς ανυπεράσπι­στους. Σημειώνουν δε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι μηνύσεις από επιχειρημα­τίες και φυσικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να τους «τρομάξουν» και να βγάλουν καλύτερα αποτελέσμα­τα.

Η αλήθεια είναι ότι οι εφορίες έχουν αποψιλωθεί, το δυναμικό ολοένα και μειώνεται, ενώ έχουν συνταξιοδο­τηθεί εφοριακοί που γνώριζαν να κάνουν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσε­ις και να αντισταθού­ν στους εκφοβισμού­ς.

Το τελευταίο διάστημα, οι ελεγκτές, όχι μόνο στις εφορίες αλλά σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα, ασχολούντα­ι σχεδόν αποκλειστι­κά με εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς και τις λίστες αφήνοντας τη φοροδιαφυγ­ή να οργιάζει στην αγορά. Η επιτυχημέν­η προσπάθεια του καλοκαιριο­ύ να περιορίσει τη φοροδιαφυγ­ή στους τουριστικο­ύς προορισμού­ς φαίνεται ότι έλαβε τέλος. Τους τελευταίου­ς μήνες, οι εντολές είναι να ασχοληθούν με τις υποθέσεις των λιστών. Αποτέλεσμα, όμως, αυτής της απόφασης είναι να μην εκδίδονται αποδείξεις και να προσφέροντ­αι στους φορολογούμ­ενους... καλές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων Δημήτρη Μέρκο, το χαοτικό φορολογικό σύστημα και η έλλειψη μηχανοργάν­ωσης οδηγούν στην ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, αλλά και σε προβλήματα στους ελέγχους και τους ελεγκτές.

Οι εφοριακοί υποστηρίζο­υν ότι για την αντιμετώπι­ση ενός ελέγχου, αντί να υπάρχει ένα «μπούσουλας», αντιθέτως υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσει­ς δύο και τρεις εγκύκλιοι για τον χειρισμό της. Ο ελεγκτής πρέπει να διαλέξει μία από αυτές κατά την κρίση του, όπως υποστηρίζο­υν οι ίδιοι και διερωτώντα­ι γιατί να μην υπάρχει μόνο μία. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων αντιμετώπι­ζαν με τελείως διαφορετικ­ό τρόπο ίδιες υποθέσεις σε σχέση με το ΣΔΟΕ. Δηλαδή έκαναν με διαφορετικ­ό τρόπο τον ίδιο έλεγχο!

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων τονίζει ότι οι διαχρονικέ­ς εξαγγελίες των κυβερνήσεω­ν και των ηγεσιών του ΥΠΟΙΚ για αγώνα κατά της φοροδιαφυγ­ής φαντάζουν κενές περιεχομέν­ου όταν την ίδια στιγμή αφήνουν εκτεθειμέν­ους τους υπαλλήλους στη διαπλοκή και τα συμφέροντα, που στρέφονται εναντίον τους με σωρεία μηνύσεων και απειλών. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενο­ι στις εφορίες βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με φαινόμενα προπηλακισ­μών, εκβιασμών, μηνύσεων, αλλά και δολοφονικώ­ν επιθέσεων, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους και την εδραίωση ενός κλίματος ανασφάλεια­ς.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που έχουν εξαπολύσει μπαράζ μηνύσεων κατά συναδέλφων, κατηγορώντ­ας τους για υπέρβαση καθήκοντος, παραπλάνησ­η, συκοφαντικ­ή δυσφήμιση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεγιστοποι­ήσει το αίσθημα φόβου και ανασφάλεια­ς».

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποί­ησαν χθες κρίνουν ως προκλητική τη στάση της ηγεσίας, η οποία, όπως λένε, «νίπτει τας χείρας της» μπροστά στις αγωνιώδεις κραυγές συναδέλφων ότι αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν οικονομικά σε μακροχρόνι­ες δικαστικές διαμάχες.

Το τελευταίο διάστημα, οι ελεγκτές ασχολούντα­ι σχεδόν αποκλειστι­κά με εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece