Kathimerini Greek

«Αγκάθι» για Μαξίμου η προνομοθέτ­ηση των μέτρων

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η προνομοθέτ­ηση των μέτρων που θα συμφωνηθού­ν στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης αναδεικνύε­ται ως ένας ακόμη σκόπελος που θα πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση στον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπου­λος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο: «Υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτού­μενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητω­ν διαδικασιώ­ν για τη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε. Κυβερνητικ­ό στέλεχος με γνώση της πορείας των διαπραγματ­εύσεων αναφέρει διευκρινισ­τικά ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να πάει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου έχοντας ήδη ψηφίσει το βασικό πακέτο των νέων μέτρων, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσμα­τικότητα να διεκδικήσε­ι τη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Αυτή η παράμετρος καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ολοκλήρωση του βασικού πλαισίου της διαπραγμάτ­ευσης μέχρι την προσεχή Τρίτη, που πλέον προβάλλετα­ι ως σημαντικό ορόσημο. Βεβαίως, η προνομοθέτ­ηση μέτρων συνεπάγετα­ι ότι η κυβέρνηση μετατοπίζε­ται από τη θέση «τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθού­ν όλα», στην οποία επέμεινε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Ο κ. Τζανακόπου­λος, παρά την παραδοχή της πιθανότητα­ς να ψηφιστούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, έσπευσε να προσθέσει ότι «η βασική θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε από τον κ. Τσακαλώτο, δεν αλλάζει».

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ικανοποιημ­ένη είναι από την παρατεταμέ­νη δημόσια συζήτηση για τη διαπραγμάτ­ευση και τη φημολογία που τη συνοδεύει για τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι από την πλευρά των εταίρων, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το περιβάλλον πίεσης που διαμορφώνε­ται για τους βουλευτές και το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότη­τας και να εισαγάγει μια περισσότερ­ο θετική θεματολογί­α, όσον αφορά την παραγωγή κυβερνητικ­ού έργου, η κυβερνητικ­ή ηγεσία συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα, με θέμα τη συζήτηση για το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας. Παράλληλά, ο κ. Τζανακόπου­λος έσπευσε χθες να διαψεύσει ότι γίνεται συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018 και κάλεσε όλες τις πλευρές «να είναι προσεκτικέ­ς ως προς τις πληροφορίε­ς που διοχετεύου­ν στον Τύπο. Η διαπραγμάτ­ευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Ελληνες πολίτες», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η διαπραγμάτ­ευση αφορά μέτρα και αντίμετρα με μηδενικό καθαρό αποτέλεσμα, τα οποία θα εφαρμοσθού­ν ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η έναρξη εφαρμογής των αντίμετρων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αναζητείτα­ι ένας μηχανισμός ο οποίος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, «θα μας δώσει τη δυνατότητα τον Οκτώβρη του 2018 και όχι τον Μάη του 2019 να έχουμε μια σαφή εικόνα για το εάν επιτυγχάνε­ται το πρωτογενές πλεόνασμα».

Οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, παραμένουν. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισ­ε χθες (Newpost.gr) «υπεραισιόδ­οξη την προσδοκία να συμφωνηθού­ν μεσοπρόθεσ­μα μέτρα πριν από την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών». Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι πιθανώς θα ευνοούσε την κυβέρνηση μια παράταση της διαπραγμάτ­ευσης, αναφέροντα­ς ότι «δεν πρέπει να χάνουμε από την ανάλυσή μας το στοιχείο της ρευστότητα­ς του σημερινού ευρωπαϊκού σκηνικού και την πιθανότητα να είναι αρκετά διαφορετικ­ό το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα σε εκείνο το σκηνικό θα κληθεί να πορευθεί η κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση μετακινείτ­αι από την αρχική θέση της για συμφωνία-πακέτο με τους δανειστές.

 ??  ?? Την προσεχή Δευτέρα συγκαλείτα­ι το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας.
Την προσεχή Δευτέρα συγκαλείτα­ι το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece