Kathimerini Greek

Υψηλοί τόνοι Κομισιόν κατά κρατών-μελών που δεν δέχονται πρόσφυγες

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανεβάζει τους τόνους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Συγχρόνως, ζητεί την επιτάχυνση των απελάσεων αυξάνοντας τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχ­ής με τη Νιγηρία και την Τυνησία, βασικές χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμέ­να, τον Φεβρουάριο έγιναν μόλις 1.940 μετεγκατασ­τάσεις, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει 3.000 μετεγκατασ­τάσεις τον μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία. Με τον σημερινό ρυθμό, αν και βελτιωμένο­ς, δεν καλύπτεται η καθυστέρησ­η που ήδη υπάρχει. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2017 έχουν πραγματοπο­ιηθεί 13.546 μετεγκατασ­τάσεις, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα. Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης, που θεσπίστηκε με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών τον Σεπτέμβριο του 2015, προβλέπει τη μετεγκατάσ­ταση 63.000 προσφύγων από την Ελλάδα (160.000 συνολικά) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, ένας στόχος πολύ μακρινός για τις σημερινές συνθήκες, παρότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογί­α από τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος. Τόνισε δε ότι «είναι εφικτό έως τον Σεπτέμβριο να υλοποιηθεί η μετεγκατάσ­ταση, των ατόμων που πληρούν τις προδιαγραφ­ές, από την Ιταλία και την Ελλάδα». Και ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει πως είναι εφικτό να μετεγκατασ­ταθούν τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια καθώς, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο ρυθμός εισροών έχει μειωθεί δραστικά με αποτέλεσμα ο αρχικός αριθμός των 160.000 για μετεγκατάσ­ταση να έχει και αυτός μειωθεί συνολικά. Μόνο τρία κράτη-μέλη (Λουξεμβούρ­γο, Μάλτα και Φινλανδία) βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν τους όσον αφορά τις μετεγκατασ­τάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλα κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία, παραμένουν στην τελείως αρνητική θέση τους για οποιαδήποτ­ε συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ άλλα όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία δέχονται να συμμετάσχο­υν, αλλά σε πολύ περιορισμέ­νο βαθμό.

Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Ιταλία τηρούν πλέον τις υποχρεώσει­ς τους σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων και γι’ αυτό δεν υπάρχει βάση για καμία δικαιολογί­α από τα άλλα κράτη-μέλη να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή λέει χαρακτηρισ­τικά πως «εάν τα κράτη-μέλη δεν αυξήσουν σύντομα τον αριθμό των μετεγκατασ­τάσεων, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες έναντι των κρατών που δεν έχουν συμ- μορφωθεί με τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου», επισημαίνο­ντας ότι «η νομική υποχρέωση για τη μετεγκατάσ­ταση των επιλέξιμων ατόμων θα παύσει να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο του 2017».

Αναφορικά με τη μετεγκατάσ­ταση προσφύγων από την Τουρκία, μέχρι τώρα τα κράτη-μέλη έχουν πάρει από τη χώρα αυτή και τα στρατόπεδα προσφύγων 14.422 άτομα, εκ των οποίων 3.565 Σύροι.

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσμα­τα, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως από 10.000 που είχαν περάσει σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο του 2015. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 98%, ωστόσο οι αφίξεις εξακολουθο­ύν να υπερβαίνου­ν τις επαναπροωθ­ήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στα ελληνικά νησιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με παραπομπή στο Ευρωδικαστ­ήριο, ενώ παράλληλα ζητεί την επιτάχυνση των απελάσεων.

 ??  ?? Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος.
Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece