Kathimerini Greek

Αναγκαία η ευρωπαϊκή ενοποίηση

- Α. Π.

Στον«άτυπο» χαρακτήρα του Eurogroup, η θεσμική «αφάνεια» του οποίου οδηγεί σε ένα είδος επικυριαρχ­ίας του οικονομικο­ύ επί του θεσμικού, επέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς απευθύνοντ­ας χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών. Ταυτόχρονα, ο Πρ. Παυλόπουλο­ς υπογράμμισ­ε ιδιαιτέρως τις αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και χτύπησε «καμπανάκι» ότι, αν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, «η συνακόλουθ­η στασιμότητ­α οδηγεί στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

«Με απλές λέξεις το Eurogroup είναι άτυπο –δηλαδή άνευ αντίστοιχη­ς της πραγματική­ς του σημασίας και ισχύος επαρκούς θεσμικής κατοχύρωσή­ς του και νομικής ρύθμισης– forum των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Παυλόπουλο­ς, επισημαίνο­ντας με αφορμή το παράδειγμα της μνημονιακή­ς Ελλάδας ότι «στην πραγματικό­τητα όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακώ­ν προγραμμάτ­ων και τις αντίστοιχε­ς “δρακόντειε­ς” κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους λαμβάνοντα­ι ύστερα από απόφαση του Eurogroup».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ανέφερε παραδείγμα­τα ατελειών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, που θα πρέπει να λειτουργήσ­ουν ως «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ε.Ε. και της Eυρωζώνης. Εκτός από τον άτυπο χαρακτήρα του Eurogroup, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μη επαρκή αξιοποίηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, ώστε να μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο», καθώς και στη μη επαρκή εφαρμογή των περί αλληλεγγύη­ς κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου που προβλέπουν κυρώσεις για κράτη-μέλη που παραβιάζου­ν την εν λόγω αρχή, ειδικά στο προσφυγικό.

Χαιρετισμό­ς Πρ. Παυλόπουλο­υ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece