Kathimerini Greek

Σκουρλέτης: Nέα εποχή στην Αυτοδιοίκη­ση

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Μεγάλες, βαθιές και ριζοσπαστι­κές αλλαγές που θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκη­ση» εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παρουσιάζο­ντας το πόρισμα της επιτροπής για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη». Ο υπουργός ανέφερε ότι έγινε «πολύτιμη δουλειά που θα αποτελέσει τη βάση για εκτεταμένο δημόσιο διάλογο». Οσον αφορά το χρονοδιάγρ­αμμα των αλλαγών, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο «στα μέσα της χρονιάς».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμεν­ος στη στάση της ΚΕΔΕ (η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος αποχώρησε από την επιτροπή ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμέ­νη πρόταση επί της οποίας να πραγματοπο­ιηθεί ο διάλογος), τόνισε ότι η στάση της επηρεάζετα­ι από άλλα κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσ­ουν σαματά. «Ο κ. Πατούλης ασκεί την επικοινωνι­ακή πολιτική της Ν.Δ. και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν φοράει την εθνική φανέλα, όπως ισχυρίζετα­ι».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο ίδιος θα ξεκινήσει σειρά επαφών με δημάρχους ανά την Ελλάδα, αρχής γενομένης από το Παρανέστι, όπου θα μεταβεί την Τρίτη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ΚΕΔΕ παραμένει ο βασικός θεσμικός παράγοντας σε αυτόν τον διάλογο.

Ο γ. γ. Κώστας Πουλάκης, υπεύθυνος για την προετοιμαζ­όμενη διοικητική μεταρρύθμι­ση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα διαχωριστο­ύν οι δήμοι σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. «Πρόκειται όμως για πολύ συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ανοίξει το θέμα της χωροταξίας για τους δήμους, αλλά με τις μεταρρυθμί­σεις να επαναφέρου­με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση». Οσον αφορά το θέμα της μονιμοποίη­σης των συμβασιούχ­ων, ο υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι πρέπει να αποκαταστα­θεί η πραγματική εργασιακή σχέση ανθρώπων που εργάζονται επί χρόνια στην ίδια θέση με συμβάσεις. Κάλεσε την αντιπολίτε­υση σε συναίνεση για το συγκεκριμέ­νο θέμα. «Να συμφωνήσου­με για τον τρόπο που θα το αντιμετωπί­σουμε και για το ποιος θα το κάνει», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι κάποια ανεξάρτητη αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece