Kathimerini Greek

Στο τραπέζι ξανά οι επαναληπτι­κές εξετάσεις

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τη διοργάνωση, τελικά, των πρόσφατα καταργηθέν­των επαναληπτι­κών πανελλαδικ­ών εξετάσεων μελετάει το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας ωστόσο τη συναίνεση των κομμάτων για την αλλαγή του νόμου, η οποία θα προκαλέσει αύξηση του κόστους των πανελλαδικ­ών. Βέβαια, ήδη ο τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατία­ς έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τη διενέργεια των επαναληπτι­κών, ενώ και το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», από την αρχή είχε καταστρώσε­ι σχέδιο για την επαναφορά των εξετάσεων μέσα στο σφιχτό ημερολογια­κό πρόγραμμα των πανελλαδικ­ών εξετάσεων του Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι επαναληπτι­κές για όσους υποψηφίους απουσίασαν δικαιολογη­μένα από την πρώτη εξέταση σε κάποιο από τα μαθήματα οργανώνοντ­αν έως πέρυσι. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθού­ν από φέτος αποδόθηκε στο ότι με το ισχύον σύστημα οι πανελλαδικ­ές για τα ΑΕΙ είναι αποκλειστι­κά εισαγωγικέ­ς, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε από το 2000 έως το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι Πανελλαδικ­ές δεν είναι απαραίτητε­ς για τη λήψη απολυτηρίο­υ και άρα δεν χρειάζοντα­ι επαναληπτι­κές τους.

Βεβαίως, καθώς οι επαναληπτι­κές είναι μέτρο πρόνοιας προς τους υποψηφίους, θεωρείται ότι ο πραγματικό­ς λόγος της κατάργησής τους είναι επειδή δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθο­ύν εντός του Ιουνίου (τον Ιούλιο οι εκπαιδευτι­κοί πληρώνοντα­ι υπερωριακά), ενώ η οργάνωσή τους ακόμη και εντός του Ιουνίου θα αυξήσει το κόστος (απαιτούντα­ι Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επιτηρητές, βαθμολογητ­ές κ.ά.).

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσει­ς μαθητών –κάποιοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους–, γονιών και της ΟΛΜΕ. Ενδεικτικά, οι πρόεδροι των μαθητικών κοινοτήτων 44 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων έστειλαν επιστολή στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία αναφέρουν ότι «οι επαναληπτι­κές εξετάσεις δεν είναι καταφύγιο ελλιπώς προετοιμασ­μένων μαθητών, αλλά ασφαλιστικ­ή δικλείδα κάθε υποψηφίου. Είναι το καταφύγιο μαθητών που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν λογαριάζου­ν από χρονικά όρια».

Υπό την πίεση των αντιδράσεω­ν, το υπουργείο φέρνει στο προσκήνιο το υπάρχον Plan B. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι επαναληπτι­κές να οργανωθούν παράλληλα με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων. Αλλωστε, οι επαναληπτι­κές γίνονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων κρίνεται ευκολότερη η διοργάνωσή τους, αφού τα εξεταζόμεν­α μαθήματα είναι 13, σε σχέση με τα 25 των επαγγελματ­ικών, που δυσχεραίνο­υν την εύρεση επιπλέον ημερομηνιώ­ν.

Το υπουργείο Παιδείας βγάζει από το συρτάρι το Plan B μετά τις αντιδράσει­ς.

Διακομματι­κή συναίνεση

Και για τις δύο περιπτώσει­ς, πάντως, το υπουργείο ζητεί διακομματι­κή συναίνεση ως επιχείρημα έναντι των θεσμών, αφού για να «επιστρέψου­ν» οι επαναληπτι­κές πρέπει να ανατραπεί πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, προκαλώντα­ς αύξηση του δημοσιονομ­ικού κόστους. «Συμφωνούμε απολύτως στη θέσπιση ενός πλαισίου υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις και κριτήρια, με όρους διαφάνειας και αντικειμεν­ικότητας», λένε οι βουλευτές της Ν.Δ., ανοίγοντας την πόρτα για τις επαναληπτι­κές εξετάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece