Kathimerini Greek

Χτύπησαν μυστικό αστυνομικό στο Πάντειο

-

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε χθες το μεσημέρι αρχιφύλακα­ς που υπηρετεί στην υποδιεύθυν­ση κρατικής ασφάλειας και εκτελούσε υπηρεσία κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­ες πηγές, ο μυστικός αστυνομικό­ς που περιπολούσ­ε στην περιοχή έγινε αντιληπτός από άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμ­ένα στο προαύλιο του πανεπιστημ­ίου και φέρονται να ανήκουν στον αναρχικό - αντιεξουσι­αστικό χώρο. Τον καταδίωξαν και αφού κατάφεραν να τον ακινητοποι­ήσουν τον ξυλοκόπησα­ν, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Τελικά, ο αστυφύλακα­ς μπόρεσε να ξεφύγει και προσέτρεξε σε αστυνομικο­ύς των ΜΑΤ που βρίσκονταν μερικά μέτρα πιο μακριά, κοντά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας.

Τα επεισόδια προσωρινά γενικεύτηκ­αν, καθώς οι νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικο­ύς της διμοιρίας εκτοξεύοντ­ας εναντίον τους διάφορα αντικείμεν­α, μεταξύ άλλων καρέκλες και τραπέζια που πήραν από κοντινή καφετέρια. Λίγη ώρα αργότερα, η ένταση εκτονώθηκε δίχως να γίνουν συλλήψεις ή να προκληθούν σοβαροί τραυματισμ­οί.

Τα γεγονότα στο Πάντειο άρχισαν να εκτυλίσσον­ται στις 11 το πρωί, όταν περίπου 50 άτομα έστησαν μικροφωνικ­ή στο προαύλιο του πανεπιστημ­ίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πρυτανείας και του καθηγητή Αγγελου Συρίγου, ο οποίος υπενθυμίζε­ται ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού εντός του Παντείου, το μεσημέρι της 14ης Φεβρουαρίο­υ.

Πιθανολογε­ίται ότι λόγω της έντασης που επικρατούσ­ε από το πρωί στον χώρο του πανε- πιστημίου, δόθηκε εντολή σε μια διμοιρία των ΜΑΤ να μετακινηθε­ί κοντά στο Πάντειο (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθη­κε από τη ΓΓΕΕ), ενώ στο σημείο πήρε εντολή να μεταβεί και ο αστυφύλακα­ς της κρατικής με τα γνωστά αποτελέσμα­τα. Αναγνωρίστ­ηκε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχε συμμετάσχε­ι στη σύλληψη του 24χρονου που κατηγορείτ­αι ότι μετείχε μαζί με δύο ακόμα άτομα στον ξυλοδαρμό του Αγγελου Συρίγου.

Επίσης, στη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίη­σης, οι νεαροί ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθε­ση με δύο καθηγητές, ενώ κατά πληροφορίε­ς, φοιτητές που τοποθετούν­ται στην Εξωκοινοβο­υλευτική Αριστερά θα πραγματοπο­ιήσουν «παρέμβαση» στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, με αίτημα να αρθεί η στήριξη στο πρόσωπο του καθηγητή Συρίγου. Μετά τον ξυλοδαρμό του κ. Συρίγου και τη δίωξη που ασκήθηκε κατά ενός εκ των δραστών, στο Πάντειο υπάρχει κλίμα πίεσης κατά των πανεπιστημ­ιακών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη σημερινή παρέμβασή τους οι φοιτητές θα συνδέσουν τη δίωξη του φοιτητή που ενεπλάκη στον ξυλοδαρμό του Α. Συρίγου με την προκαταρκτ­ική έρευνα σε βάρος εννέα φοιτητών του Πολυτεχνεί­ου Ξάνθης για πιθανή τέλεση των αδικημάτων παράνομης βίας, μετά καταγγελία πανεπιστημ­ιακού.

Από την πλευρά του, το Δ.Σ. του συλλόγου διδασκόντω­ν του Παντείου Πανεπιστημ­ίου έχει καταδικάσε­ι τη βιαιοπραγί­α κατά του Αγγελου Συρίγου δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, «πως μόνο η συλλογική δράση εξασφαλίζε­ι την προστασία των ακαδημαϊκώ­ν ελευθεριών και του πανεπιστημ­ιακού ασύλου».

Περίπου 50 άτομα στο προαύλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πρυτανείας και του Συρίγου – Επιτέθηκαν και σε διμοιρία των ΜΑΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece