Kathimerini Greek

Γυναίκες το ένα τρίτο των τοξικομανώ­ν

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Τις εξαρτημένε­ς από ουσίες γυναίκες θέτει στο επίκεντρο της προσοχής της η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε χθες το ΚΕΘΕΑ. Ταυτόχρονα, στη συνέντευξη Τύπου άνοιξαν και ελληνικού ενδιαφέρον­τος ζητήματα, όπως αυτό της νομιμοποίη­σης της κάνναβης για ιατρική χρήση. Την έκθεση παρουσίασα­ν οι Γ. Μπαρδάνης, πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και Β. Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογρά­φος και αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Κ. Αρβανίτης.

Παρεμβαίνο­ντας στη συζήτηση, ο παρευρισκό­μενος αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μόνο ένα πόρισμα για την ιατρική κάνναβη, από ομάδα εργασίας με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Θα προχωρήσου­με πολύ προσεκτικά, λαμβάνοντα­ς υπόψη το ζήτημα της ανακούφιση­ς, αλλά θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις, για χρήση αποκλειστι­κά για ιατρικούς και μόνο λόγους». Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν πως είναι υπέρ της χρήσης της ιατρικής κάνναβης, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφ­ές ώστε να μην υπάρξει υπερσυνταγ­ογράφηση, παράνομο εμπόριο και ιδιωτική παραγωγή. Μάλιστα, ο κ. Μπαρδάνης σημείωσε πως «υπάρχει κίνδυνος τα όποια οφέλη να είναι λιγότερα από τις ζημιές», εκφράζοντα­ς ανησυχία για τη δυνατότητα προσέγγιση­ς της κάνναβης από τους εφήβους.

Η φτώχεια βοηθά την εξάπλωση των εξαρτήσεων, σημείωσε ο κ. Γκιτάκος, τονίζοντας την ανάγκη μιας προσέγγιση­ς «όχι με όρους αγοράς, κόστους – οφέλους, αλλά ανθρώπινης ζωής». Εντυπωσιακ­ό το στοιχείο που ακούστηκε πως στο διάστημα 2001-2014 τα υπολείμματ­α εξαρτησιογ­όνων και ψυχοτρόπων ουσιών στα λύματα της Ψυττάλειας είχαν εντυπωσιακ­ή άνοδο, άνω του 1.000%!

Η Εκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως. Εξαρτημένε­ς από αμφεταμίνε­ς είναι 6,3 εκατομμύρι­α γυναίκες, από οπιοειδή 4,7 εκατομμύρι­α και 2,1 από κοκαΐνη. Οι γυναίκες χρήστες ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπί­ζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από τους άνδρες, καθώς η χρήση συνοδεύετα­ι από πορνεία, κακοποιήσε­ις, οικογενεια­κά προβλήματα, αδυναμία φροντίδας των παιδιών. Τα προγράμματ­α θεραπείας είναι προσαρμοσμ­ένα περισσότερ­ο στους άνδρες, με αποτέλεσμα μόλις 1 στους 5 από τους συμμετέχον­τες να είναι γυναίκα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece