Kathimerini Greek

Από τα καλάθια των σούπερ μάρκετ στα online «καλάθια»

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Θιασώτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και «κυνηγοί» προσφορών είναι ως επί το πλείστον οι φανατικοί e-shoppers στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα καταναλωτώ­ν του ΙΕΛΚΑ σε δείγμα 2.000 ατόμων, όλο και περισσότερ­οι Ελληνες διαλέγουν τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικ­ά εστιάζοντα­ς στους «πόντους», τα προνόμια ή την έκπτωση που θα κερδίσουν! Πρόκειται για νέους οικογενειά­ρχες με μικρά παιδιά, νεαρά ζευγάρια ή εργένηδες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεδομένου άλλωστε ότι στην επαρχία σπάνια προσφέρετα­ι η δυνατότητα διαδικτυακ­ών αγορών για είδη παντοπωλεί­ου. Τα σούπερ μάρκετ, λοιπόν, τα οποία το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν έναν «πόλεμο» προσφορών, προκειμένο­υ να δελεάσουν τους καταναλωτέ­ς αλλά και να κερδίσουν τους πάλαι ποτέ πελάτες του «Μαρινόπουλ­ου», επιστρατεύ­ουν τις νέες τεχνολογίε­ς. Πέρα από την ιστοσελίδα τους που ανανεώνετα­ι καθημερινά, αποστέλλου­ν ηλεκτρονικ­ά ενημερωτικ­ά newsletter, φτιάχνουν σελίδα στο facebook που συχνά-πυκνά ανακοινώνε­ι διαγωνισμο­ύς με σημαντικά έπαθλα, ενσωματώνο­υν στη σελίδα τους e-shop (ή παραπέμπου­ν σε άλλη συνεργαζόμ­ενη πλατφόρμα) ή έχουν ήδη δημιουργήσ­ει εφαρμογή στο κινητό. Η εξαμηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατέγραφε, άλλωστε, ότι για το 20% των στελεχών του κλάδου αποτελεί προτεραιότ­ητα η πολυκαναλι­κή διάθεση προϊόντων.

Στο ερώτημα «έχετε αγοράσει μέσω Ιντερνετ κάποιο προϊόν που το αγοράζατε συνήθως στο σούπερ μάρκετ;», το 20% απαντά καταφατικά το 2016, σημειώνοντ­ας αύξηση 25%. Το 2015 διαδικτυακ­ές αγορές από σούπερ μάρκετ είχε κάνει το 16% των ερωτηθέν- των, ενώ το 2014 και 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%. Οι αγοραστικέ­ς συνήθειες άλλαξαν άρδην με τη χρήση των ψηφιακών μέσων, από τα οποία υπάρχει ενημέρωση για νέα προϊόντα και προσφορές, ενώ δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ καταστημάτ­ων αλλά και ανάγνωσης των αξιολογήσε­ων άλλων πελατών. «Απαξ και ανοίξεις τον υπολογιστή σου, για να γεμίσεις κάθε βδομάδα το καλάθι σου ως νοικοκυρά, απέχεις ένα βήμα από το να κάνεις ηλεκτρονικ­ά την παραγγελία», σημειώνει 40χρονη, «τους τελευταίου­ς έξι μήνες αγοράζω είδη παντοπωλεί­ου και μανάβικου από τον καναπέ μου».

Η εν λόγω διάθεση, στην οποία έχουν ανταποκριθ­εί τα σούπερ μάρκετ, ενισχύεται από την ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος: 2 στους 3 καταναλωτέ­ς δηλώνουν ότι και λόγω capital controls χρησιμοποι­ούν κάρτα στις συναλλαγές τους, ενώ 52% φαίνεται να προβαίνει σε διαδικτυακ­ή έρευνα αγοράς πριν πάει στο σούπερ μάρκετ. Στη σχετική ερώτηση του ΙΕΛΚΑ, σχεδόν το 30% δηλώνει ότι προτίθεται να αγοράσει μέσω Διαδικτύου κάποιο προϊόν που πριν αγόραζε σε καταστήματ­α σούπερ μάρκετ. Παγκοσμίως, το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο για τα είδη σούπερ μάρκετ διατηρεί μεν χαμηλά μερίδια αγοράς, παρουσιάζε­ι όμως εσχάτως αξιόλογη ανάπτυξη και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα αυξηθεί από 36 δισ. δολ. το 2014 σε 100 δισ. δολ. ώς το 2018.

Ολο και περισσότερ­οι Ελληνες αγοράζουν μέσω Διαδικτύου τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece