Kathimerini Greek

Οι γυναίκες της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

-

Αρκετοί από τους πιο επιτυχημέν­ους ακροδεξιού­ς πολιτικούς της Ευρώπης είναι σήμερα γυναίκες. Παρότι στο μυαλό μας έρχεται αμέσως η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, υπάρχουν ακόμη η Φράουκε Πέτρι της Γερμανίας, η Σιβ Γένσεν της Νορβηγίας και η Πία Κάερσγκορν­τ της Δανίας, όλες τους κομμάτια του νέου ρεύματος του αντιμετανα­στευτικού λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη. Ξεκινώντας από το πολιτικό περιθώριο, έχουν καταφέρει να φέρουν τις ακραίες θέσεις τους στο προσκήνιο και να καταστήσου­ν τα κόμματά τους πιο «εύπεπτα» στον μέσο ψηφοφόρο, επιδιώκοντ­ας επιπλέον να προσελκύσο­υν τις γυναίκες ψηφοφόρους, ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που παραδοσιακ­ά αποφεύγει τα κόμματά τους.

Τα ζητήματα που αφορούν το φύλο και τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι τώρα δεν απασχολούσ­αν σχεδόν καθόλου τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, κάτι που ωστόσο έχει αλλάξει σήμερα, έστω και με έμμεσο τρόπο. Για να δικαιολογή­σουν το αντιμετανα­στευτικό μένος τους και την εχθρότητά τους προς τον μουσουλμαν­ικό κόσμο, τονίζουν τις επιθέσεις που δέχονται ομοφυλόφιλ­οι και γυναίκες σε μουσουλμαν­ικούς θυλάκους στην Ευρώπη, χαρακτηρίζ­οντάς τες ένδειξη της ισλαμικής απειλής που αντιμετωπί­ζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αξίες. «Φοβάμαι ότι η μεταναστευ­τική κρίση έχει σημάνει την αρχή του τέλους για τα δικαιώματα των γυναικών», είχε γράψει πέρυσι η Μαρίν Λεπέν με αφορμή τις μαζικές σεξουαλικέ­ς επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Κολωνία την παραμονή Πρωτοχρονι­άς του 2015. Εντούτοις, αυτή η ευαισθησία είναι «οπορτουνισ­τική», σύμφωνα με τη Ρουθ Βιόντακ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο του Λάνκαστερ, η οποία υπογραμμίζ­ει ότι η Ακροδεξιά δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το ζήτημα της σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς.

Μολαταύτα, οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει σήμερα να ελκύονται περισσότερ­ο από τα ακροδεξιά κόμματα και οι γυναίκες αρχηγοί τους φαίνεται ότι διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με τον Κας Μαντλ, ειδικό στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζο­υν τις γυναίκες πολιτικούς ως πιο «μαλακές» σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες γυναίκες σε αυτά τα κόμματα.

 ??  ?? Η Μαρίν Λεπέν στα έδρανα του Ευρωκοινοβ­ουλίου.
Η Μαρίν Λεπέν στα έδρανα του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece