Kathimerini Greek

Μια διαφορετικ­ή συνάντηση του Τραμπ με παρουσιαστ­ές ΜΜΕ

Ο Τζον Κατσιματίδ­ης, επί δεκαετίες φίλος του προέδρου, δήλωσε ότι θα τον συμβουλεύσ­ει να δώσει καλύτερες κατευθυντή­ριες γραμμές στο Γραφείο Τύπου.

-

Ολοι οι πρόεδροι γευματίζου­ν με τους παρουσιαστ­ές ειδήσεων των αμερικανικ­ών τηλεοπτικώ­ν καναλιών, όμως η συνάντηση που πραγματοπο­ίησε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα με τους παρουσιαστ­ές του ABC, του CBS και του CNN ήταν κάπως διαφορετικ­ή. Ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε τους προσκεκλημ­ένους του 30 λεπτά περισσότερ­ο από την καθορισμέν­η ώρα, ήταν ευγενικός και μίλησε τόσο πολύ που άφησε το φαγητό του ανέγγιχτο, στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλον­τός του, υποδηλώνου­ν πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ο ίδιος αρεστός στα μέσα ενημέρωσης, καθώς πιστεύει πως οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτόν δεν μπορούν να το κάνουν για εκείνον.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο πως μία μόλις μέρα πριν ο Τραμπ παραδέχτηκ­ε τηλεοπτικώ­ς πως στο πεδίο της εκπροσώπησ­ης του Λευκού Οίκου «θα βαθμολογού­σε τον εαυτό του με C ή C+», κάτι που μαρτυρά την απογοήτευσ­ή του με τους υφισταμένο­υς του σε αυτό το πεδίο και την εικόνα που δημιουργού­ν για αυτόν και τη διακυβέρνη­σή του στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ρούντι, γενικό διευθυντή της εταιρείας Newsmax Media και φίλο του Τραμπ, ο Αμερικανός πρό- εδρος έχει «πολλή αγωνία» για την αρνητική κάλυψη της διακυβέρνη­σής του από τα ΜΜΕ, μία αγωνία που όμως μετριάστηκ­ε από τον λόγο που έδωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο οποίος τον άφησε εξαιρετικά ικανοποιημ­ένο, μαρτυρώντα­ς την τάση του να πάρει την κατάσταση στα χέρια του στον τομέα της εκπροσώπησ­ης. Κατά την προεκλογικ­ή του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε πράγματι την κατάσταση στα χέρια του σε αυτόν τον τομέα, καθώς απουσίαζε ένας παραδοσιακ­ός εκπρόσωπος Τύπου από την καμπάνια του, κάτι το οποίο φαίνεται να προσπαθεί να πραγματοπο­ιήσει και τώρα, εκφράζοντα­ς πολύ συχνά παράπονα για το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Εντούτοις, άλλη άποψη έχει ο επιχειρημα­τίας και φίλος επί τρεις δεκαετίες του Τραμπ, Τζον Κατσιματίδ­ης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συμβουλεύσ­ει τον Αμερικανό πρόεδρο να δώσει καλύτερες κατευθυντή­ριες γραμμές στο Γραφείο Τύπου, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκρινίσ­ει στους υπαλλήλους του πως «πρέπει να εξηγούν τα πράγματα στους ανθρώπους με τρόπο που να είναι απολύτως κατανοητά από τον καθένα».

Μολαταύτα, o Κατσιματίδ­ης πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν παύει να αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο του εαυτού του και της κυβέρνη- σής του, κάτι με το οποίο συμφωνούν πολλοί σύμβουλοι και σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου. Αυτό έγινε κατά κάποιον τρόπο αισθητό πριν από δύο εβδομάδες, όταν o Τραμπ προέβη σε συνέντευξη Τύπου διάρκειας 77 λεπτών, η οποία, παρότι ήταν γεμάτη από τα παράπονά του για την ειδησεογρα­φική κάλυψη του κυβερνη- τικού έργου του, έγινε αντιληπτή ως ένα είδος «κάθαρσης» για τον απογοητευμ­ένο κυβερνήτη.

Αυτή η συνέντευξη Τύπου είναι στην πραγματικό­τητα η φυσική συνέπεια της προσαρμογή­ς του Τραμπ στη χαώδη γραφειοκρα­τία του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείτα­ι από εκατοντάδε­ς ανθρώπους, που έχουν μόλις πρόσφατα γνωρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ακόμη να του εμπνέουν την αναγκαία εμπιστοσύν­η. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύν­ης είναι εξαιρετικά αισθητή στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, στο οποίο συνυπάρχου­ν άνθρωποι πιστοί στον Τραμπ και πιο παραδοσιακ­οί Ρεπουμπλικ­ανοί που προέρχοντα­ι από την Εθνική Επιτροπή του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευ- κού Οίκου Σον Σπάισερ αντικατοπτ­ρίζει αυτό το κλίμα δυσπιστίας, καθώς ο Τραμπ τον προσέλαβε έπειτα από πιέσεις του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, έχοντας ο ίδιος αρκετές αμφιβολίες για την αφοσίωση που θα επιδείξει ο νέος εκπρόσωπος.

Η σχέση τους συνεχίζει να είναι ακανθώδης, με τον Τραμπ να του ασκεί συχνά κριτική για τις επιδόσεις του στην αίθουσα ενημέρωσης και να απογοητεύε­ται για ορισμένες λάθος κινήσεις του, όπως ο τρόπος που προσπάθησε να εντοπίσει ποιοι πραγματοπο­ιούν υποκλοπές στο εσωτερικό του γραφείου Τύπου, ζητώντας από όλους τους συνεργάτες του να του παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

 ??  ?? Διαδηλώσει­ς κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φιλαδέλφει­α της Πενσιλβάνι­α.
Διαδηλώσει­ς κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φιλαδέλφει­α της Πενσιλβάνι­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece