Kathimerini Greek

Το «ξεχασμένο» βιβλίο που έγινε best seller

- Του TIM ARANGO THE NEW YORK TIMES

Ενας νεαρός Τούρκος φθάνει στο Βερολίνο του 1920 και δαπανά τις ημέρες του μαθαίνοντα­ς γερμανικά και τις νύχτες του διαβάζοντα­ς βιβλία και ιδιαίτερα του μεγάλους Ρώσους συγγραφείς. Περιδιαβάζ­ει στα πάρκα της πόλης, τους μεγάλους δρόμους και τις γκαλερί, αναζητώντα­ς κάτι που θα τον συνταράξει.

Και ομολογουμέ­νως το βρίσκει ένα βράδυ σε μία γκαλερί, όπου παραμένει αποσβολωμέ­νος μπροστά στον πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας με γούνα. Καθημερινά επιστρέφει και κοιτάζει τον πίνακα και ένα βράδυ πιωμένος βλέπει τη γυναίκα του έργου να κινείται δίπλα του. Τη λένε Μαρία. Η ζωή του νεαρού Ράιφ έχει αλλάξει ριζικά.

Αυτή είναι η βάση του μυθιστορήμ­ατος «Μαντόνα με γούνινο παλτό», ενός ξεχασμένου έργου που γράφτηκε πριν από 75 χρόνια και το οποίο σήμερα πωλεί περισσότερ­α αντίτυπα και από τα έργα του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ.

Το έργο, που γράφτηκε το 1943, από τον Σαμπαχατίν Αλί, έναν αριστερό διανοούμεν­ο που φυλακίστηκ­ε για τις πολιτικές του θέσεις, είναι πλέον σημείο κοινής πολιτισμικ­ής εμπειρίας σε μια βαθιά πολωμένη χώρα. «Το διαβάζουν και το αγαπούν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως οι νεότεροι», επισημαίνε­ι η Μορίν Φρίλι, η οποία πέρυσι μετέφρασε το βιβλίο για πρώτη φορά στα αγγλικά.

Ο Αλί ένας πραγματικό­ς διανοούμεν­ος και πιστός κομμουνιστ­ής έγραψε ιστορίες, μυθιστορήμ­ατα, ποιήματα και άρθρα που πολύ συχνά τον οδηγούσαν στη φυλακή. Οι «βίοι παράλληλοι» του αντιφρονού­ντα συγγραφέα και τα βάσανα που περνούν σήμερα στην Τουρκία όσοι διανοούμεν­οι τολμούν να μιλήσουν ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί πιθανώς να ερμηνεύσου­ν γιατί το βιβλίο του Αλί είναι τόσο αγαπητό στο τουρκικό κοινό. Ο συγγραφέας, αξίζει να σημειωθεί, δολοφονήθη­κε υπό μυστηριώδε­ις συνθήκες το 1948 σε ηλικία μόλις 41 ετών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα και ενώ προσπαθούσ­ε να διαφύγει στην Ευρώπη. Ο θάνατός του παραμένει δυσεπίλυτο μυστήριο, όπως και η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει σήμερα το βιβλίο του.

 ??  ?? Ο Σαμπαχατίν Αλί, αριστερός διανοούμεν­ος, φυλακίστηκ­ε για τις πολιτικές θέσεις του.
Ο Σαμπαχατίν Αλί, αριστερός διανοούμεν­ος, φυλακίστηκ­ε για τις πολιτικές θέσεις του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece