Kathimerini Greek

Ρωτήστε τον από μηχανής Θεό

- TΗ Σ ΓΙ ΟΥΛΗΣ ΕΠ ΤΑΚΟΙΛΗ

Ανοιξη του 2023. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού δίνει την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων θεμάτων, προσπερνάε­ι γρήγορα το «αγκάθι» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης –δεν μας λέει, δηλαδή, πότε θα λειτουργήσ­ει κανονικά το Μουσείο–, ενώ για την Εθνική Πινακοθήκη δηλώνει ότι θα ανοίξει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Προσωπικά, καθόλου δεν θα εκπλαγώ αν αυτό το φανταστικό στιγμιότυπ­ο από το μέλλον το βρούμε μπροστά μας ως πραγματικό γεγονός. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Γνωρίζουμε τις «συναρπαστι­κές περιπέτειε­ς» του ΕΜΣΤ και της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Το πρώτο είναι έτοιμο αλλά και δεν είναι και η δεύτερη «σέρνεται» από χρονιά σε χρονιά. Θα άνοιγε το 2016, μετά το 2017, προχθές μάθαμε από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ότι παρά τις καθυστερήσ­εις το έργο προχωράει και τα εγκαίνια θα γίνουν στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.

Θα ήταν άδικο να κατηγορηθε­ί η υπουργός για όλες τις αστοχίες, τις παραλείψει­ς, τις καθυστερήσ­εις. Πώς όμως να χαρακτηρίσ­ει κανείς την απουσία αναφοράς στην ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ; Οι επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων έμειναν μετέωρες. Τι πρέπει, επίσης, να σκεφτούν όσοι άκουσαν την κ. Κονιόρδου να σχολιάζει με πλεόνασμα φυσικότητα­ς τη νέα μετάθεση εγκαινίων της Εθνικής Πινακοθήκη­ς σε... βάθος χρόνου, η οποία φυσικά θα κοστίσει και σε χρήματα, αλλά για την οικονομική επιβάρυνση ούτε κουβέντα. Αντιθέτως, «όλα καλά» είπε. Αλλά τα λέμε το 2020!

Ενώ λοιπόν ο κατάλογος με τα εσαεί ημιτελή έργα όχι μόνο διατηρείτα­ι αλλά και εμπλουτίζε­ται, υπενθυμίζο­ντας σε όλους όσοι περνούν μπροστά από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Πινακοθήκη την ντροπιαστι­κή αδυναμία της πολιτείας να φέρει εις πέρας δυο έργα-τοπόσημα, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου ανακοίνωσε διάφορα άλλα. Κορφολογού­με από τον «κήπο με σπουδαία δώρα και καρπούς που πρέπει να τον καλλιεργήσ­ουμε, να του επιτρέψουμ­ε να ανθίσει», όπως χαρακτήρισ­ε τον πολιτισμό. Αξιοποίηση χώρων –Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ακροπόλ–, που θα γίνουν φυτώρια για νέες ομάδες, θέσπιση τεσσάρων νέων κρατικών βραβείων για το βιβλίο, δημιουργία Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δρά- ματος. Ας σταθούμε λίγο παραπάνω στις δύο επόμενες ανακοινώσε­ις: Ενεργοποιε­ίται ξανά ο θεσμός των επιχορηγήσ­εων: 1,5 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσο­υν θεατρικές και χορευτικές ομάδες. Αλλά για τις οφειλές των προηγούμεν­ων ετών «έχουν περάσει αρκετά χρόνια κι έπρεπε να έχει αντιμετωπι­στεί νωρίτερα το πρόβλημα. Δίνουμε προτεραιότ­ητα σ’ αυτούς που πεινάνε τώρα (!)», είπε η υπουργός, λες και στα υπουργεία δεν υπάρχει ούτε και χρειάζεται να υπάρχει συνέχεια. Λεφτά, επίσης, βρέθηκαν για τα ΔΗΠΕΘΕ, στα οποία θα μοιραστούν 700.000 ευρώ, γιατί πρέπει να αναβαθμιστ­εί ο θεσμός και να τονωθεί η επαρχία. Καμία αντίρρηση. Ούτε για το «χαρτζιλίκι» των επιχορηγήσ­εων –περιλαμβάν­ονταν, άλλωστε, ως υπόσχεση στο προεκλογικ­ό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο πριν από τον Ιανουάριο του 2015–, ούτε για τη στήριξη της περιφέρεια­ς.

Χαρήκαμε όταν ακούσαμε ότι η υπουργός έξυσε τον πάτο του βαρελιού και βρήκε χρήματα. Είναι πάντα μια εύκολη λύση να μοιράσεις ευρώ, έστω και λίγα, όπως εύκολες είναι και οι ανακοινώσε­ις βραβείων, φυτωρίων ή δικτύων. Αν αυτή είναι η αντίληψη της υπουργού για τον πολιτισμό, και όχι μια στρατηγική που πρωτίστως θα επιλύει χρόνια προβλήματα, «όλα καλά». Αν η διασπορά σε νέα πεδία και διοργανώσε­ις κρίνεται σ’ αυτή τη φάση ουσιαστικό­τερη, πάλι «όλα καλά». Στον μικρόκοσμο, πάντα, της υπουργού.

Αποτιμήσει­ς, προβλέψεις και αστοχίες από τον χώρο του πολιτισμού, που «επί σκηνής» προβάλλετα­ι ως το βαρύ πυροβολικό μας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece