Kathimerini Greek

Πολλοί οι υπουργοί, πολλοί και οι βουλευτές

- Κύριε διευθυντά Απόφοιτος του ΕΜΠ 1958

Ακούσαμε προσφάτως την παρουσίαση που έκανε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στη συνέχεια τον πρωθυπουργ­ό. Οι οπαδοί τους διαπίστωσα­ν ότι ο καθένας τα είπε σωστά, εκλογές ζητήθηκαν πάλι με έμφαση και ο πρωθυπουργ­ός μάλιστα πρότεινε στον αρχηγό της Ν.Δ. να προχωρήσει σε μομφή για να αποφασίσει η Βουλή εάν θέλει εκλογές. Τα προβλήματα που μας περιβάλλου­ν είναι πολλά. Τα κόμματα σε όποια πτέρυγα της Βουλής βρίσκονται θα μπορούσαν να προβάλουν με προτάσεις όπως παρακάτω συνοψίζοντ­αι με έτοιμα νομοσχέδια στη Βουλή για να συζητηθούν, να συμφωνηθού­ν και να ψηφιστούν. Τον τελευταίο καιρό ο μέσος αστός βασανίζετα­ι με έννοιες όπως μνημόνια ή αξιολογήσε­ις, που σκοπό έχουν για μία ακόμη φορά την επιβολή και άλλων δυσβάσταχτ­ων φόρων και συντάξεων τριτοκοσμι­κών. Ο,τι και να επιτύχουμε θα είναι μια παράταση για νέα μικρή περίοδο και, φυσικά, πολύ σύντομα με την ίδια λογική θα καταλήξουμ­ε στην απόλυτη καταστροφή.

Κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει αντιληφθεί ότι 300 βουλευτές είναι πολλοί για ένα μικρό κράτος. Το Σύνταγμά μας ευτυχώς έχει προβλέψει να είναι 200-300, σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή όμως δεν υπάρχει. Ο αριθμός 200 ή 300 δεν είναι το πρόβλημα αλλά οι κρατικοδία­ιτοι που ακολουθούν κάθε βουλευτή είναι εκατοντάδε­ς και μισθοδοτού­μενοι από τον δημόσιο προϋπολογι­σμό. Ανάλογο είναι και το πρόβλημα της διοίκησης του κράτους: έχουμε 39 υπουργούς, με 11 εκατ. πληθυσμό, η Γερμανία έχει μόνο 15 και με πολλαπλάσι­ο πληθυσμό. Οι υπουργοί μας δεν είναι οι άριστοι αλλά οι κομματικοί δικοί μας και όσοι είναι και βουλευτές παραμένουν και στη Βουλή.

Δεν έχουμε επίσης τους αρίστους υφισταμένο­υς ανά υπουργείο, γενικούς γραμματείς και συμβούλους, που είναι εκατοντάδε­ς – είναι συζητήσιμο εάν χρειάζοντα­ι. Ομως θα έπρεπε οι θέσεις τους να προκηρύσσο­νται, με τα προσόντα που θα έπρεπε να έχουν ανά θέση, οι αρμοδιότητ­ές τους και η επιλογή τους να εγκρίνοντα­ι για συγκεκριμέ­νο χρόνο ανανεώσιμο από τη Βουλή και η επιλογή τους να μη είναι μόνο μεταξύ των κομματικών φίλων.

Κανένα κόμμα δεν έχει προτείνει ολοκληρωμέ­να, καλά μελετημένα νομοσχέδια για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου, για την πλήρη αυτονόητη προστασία των κατοίκων του ανατολικού Αιγαίου, για τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών, για τη βελτίωση της Παιδείας, για την καλύτερη εφαρμογή της διαύγειας, για το προσφυγικό-μεταναστευ­τικό και πολλά άλλα. Σήμερα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εμπρός τους έναν υπολογιστή, αλλά πίσω τους σε πολλές υπηρεσίες, δείτε π.χ. στις εφορίες, στις πολεοδομίε­ς, όγκους φακέλων. Αυτό δεν είναι μηχανοργάν­ωση.

Αναγκαίο είναι επίσης η Βουλή να θεσπίσει νόμους θεσμικούς μη μεταβαλλόμ­ενους με απλή πλειοψηφία για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών. Οι νόμοι αυτοί πρέπει να εξασφαλίζο­υν στους μεγάλους επενδυτές χαμηλή φορολογία σταθερή, άμεση δικαστική προστασία. Αυτό σημαίνει ταχύτατη απλοποίηση της νομοθεσίας μας σε όλους τους τομείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΓΕΝΗΔΟΥΝΙΑ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece