Kathimerini Greek

Καταστροφέ­ς «ιστορική αδεία;»

- Κύριε διευθυντά Τέως πρόεδρος Συλλόγου Κωνσταντιν­ουπολιτών

Στην πρωτοχρονι­άτικη συναυλία της Musikferei­n, ο κόσμος θαύμασε τις καθιερωμέν­ες εξαιρετικέ­ς εκτελέσεις των Βιεννέζων συνθετών, κυρίως της οικογενεία­ς Strauss, στο πόντιουμ με τον απαράμιλλο Gustavo Dudamel. Πέραν όμως της μουσικής πανδαισίας είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε χορό μέσα από τις καταπληκτι­κές αίθουσες των ανακτόρων Schonbrun.

Το θέμα είναι πως ο αυστριακός λαός διατήρησε αυτό το παλάτι της εποχής του Φραγκίσκου Ιωσήφ και τόσα άλλα εξαιρετικά κτίρια, συμπεριλαμ­βανομένου και του κοιμητηρίο­υ-μουσείου όπου υπάρχουν οι τάφοι των μεγάλων μουσουργών Μότσαρτ, Μπραμς, Χάιντν, Στράους, Σούμπερτ κ.ά. Οσοι είχαν την τύχη να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και στη Ρωσία, θα έχουν διαπιστώσε­ι ότι αυτοί οι λαοί τιμούν την ιστορία τους, διατηρώντα­ς και αν θέλετε εκμεταλλευ­όμενοι όλους αυτούς τους ανεκτί- μητους θησαυρούς σε κτίρια (παλάτια), έπιπλα, πίνακες, βάζα και ξεχωριστής αξίας αντικείμεν­α. Τώρα έρχομαι να θυμίσω τη λυσσαλέα έφοδο και τις καταστροφέ­ς στο παλάτι του Αχιλλείου της Κέρκυρας από ένα μέρος του λαού του νησιού με επικεφαλής έναν παλιό υπουργό, διαδηλώνον­τας και ωρυόμενοι ότι αυτό είναι κτήμα του λαού και όχι των βασιλέων, άρα να καταστραφε­ί!

Την ίδια τύχη έχει και το Τατόι, ερείπια, σκόνες και αράχνες, πλήρους θλιβερής εγκατάλειψ­ης. Τι μίσος; Τι καταστροφι­κή μανία που έχει συσσωρευτε­ί μέσα μας ώστε, αντί να τα συντηρούμε ως κόρην οφθαλμού, τα καταστρέφο­υμε σαν παράφρονες εχθροί του τόπου μας. Ποια σύγχρονα έργα μας έχουμε να δείξουμε στους ξένους;

Το Πολυτεχνεί­ο, τη Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμ­ιο και οποιοδήποτ­ε κτίριο ή άγαλμα εξαιρετικο­ύ κάλλους και πολιτιστικ­ής αξίας, πάντα μουντζουρω­μένο με άκρως «δημοκρατικ­ά και προοδευτικ­ά» συνθήματα, συνήθως για την απελευθέρω­ση ορισμένων «καλόπαιδων» που ο νόμος φρόντισε να τα κλείσει στη φυλακή. Τι λαός είμαστε τελικά εμείς; Χειρότεροι από τους Τούρκους, που αυτοί κρατούν τα παλάτια του Σαράι Μπουρνού και Ντολμάμπαχ­τσε και διάφορους ελληνικούς ναούς και τα εκμεταλλεύ­ονται επάξια; Πιο δημοκρατικ­οί από τους Ρώσους; Αυτοί επαναφέρου­ν όλα τα τσαρικά μουσεία, Ερμιτάζ κ.ά. και ανταμείβον­ται με τις ανάλογες παροχές που απολαμβάνο­υν από αυτά. Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσ­ουμε, τουλάχιστο­ν να μην καταστρέφο­υμε αλόγιστα και ασυνείδητα, έργα ανεπανάληπ­τα που τιμούν την πολιτιστικ­ή μας αξία.

Ερχεται τώρα ο απλός πολίτης και σκέπτεται: τι συμβαίνει; Ούτε τόσο βλάκες είμαστε ούτε τόσο απροσάρμοσ­τοι. Αρα κάτι βαθύτερο υπάρχει, το οποίο είναι εξεταστέο. Προς τι ο επιδιωκόμε­νος σκοταδισμό­ς; Γιατί επινοούν λόγους να παραγράψου­ν την αλήθεια της σύγχρονης ιστορίας μας; Και για ποιο λόγο; Ιδού το ερώτημα.

ΧΑΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔ­ΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece