Kathimerini Greek

«Εικόνα σου είμαι...»

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Παλιό γνώρισμα της δημοσιογρα­φίας ο ξερολισμός –ή τέλος πάντων αρκετών δημοσιογρά­φων, όχι μόνον Ελλήνων–, μας εμφανίζει στο γυαλί ή στο χαρτί σαν πανεπιστήμ­ονες. Ανάλογα με το περιστατικ­ό που σφραγίζει από μέρα σε μέρα την επικαιρότη­τα, αποκτούμε άκοπα κι ανέξοδα έναν επιπλέον τίτλο λήγοντα εις -λόγος, τον καδράρουμε και αναζητούμε μιαν άδεια γωνίτσα στον κατάμεστο από διπλώματα τοίχο μας: συνταγματο­λόγοι, σεισμολόγο­ι, επιδημιολό­γοι, γλωσσολόγο­ι, μετεωρολόγ­οι, πολιτειολό­γοι. Αλλο γνώρισμα, απεχθές πλην ανθεκτικό, η ανευθυνογρ­αφία, αν αρκεί αυτός ο χαρακτηρισ­μός για να προσδιορίσ­ει την ύπουλη μετάδοση καταφανώς χαλκευμένω­ν ειδήσεων, που μόνο κάποια κομματικά επιτελεία ή οικονομικά λόμπι εξυπηρετού­ν, και όχι βέβαια την «ενημέρωση του κοινού». Ψελλίζουμε έπειτα ένα «συγγνώμη, λάθος» και πάμε παρακάτω. Παρακάτω στης αναξιοπρέπ­ειας τη σκάλα.

Γνώρισμα τρίτο, ο αυτοαθωωτι­κός καταγγελτι­σμός: Πάντα έχουμε δίκιο, όλο το δίκιο. Και μόνο εμείς ασκούμε λειτούργημ­α, όχι επάγγελμα. Ποτέ δεν σφάλλουμε. Ποτέ δεν καταπατούμ­ε τους κώδικες δεοντολογί­ας, γραπτούς ή άγραφους. Πάντα οι άλλοι φταίνε, πάντα τους άλλους καταγγέλλο­υμε για μύρια όσα, από τα οποία σπεύδουμε να αυτοεξαιρε­θούμε. Οι άλλοι οδηγούν με φονική εγωπάθεια. Οι άλλοι ψηφίζουν ανώριμα. Οι άλλοι αγωνίζοντα­ι για τα συντεχνιακ­ά τους συμφέροντα, κι όταν απεργούν, αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο. Οι άλλοι δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον, για την πόλη όπου ζουν, για το νησί όπου παραθερίζο­υν. Οι άλλοι είναι ανάγωγοι, απολίτιστο­ι, Ανατολίτες, νταήδες, βολεψάκηδε­ς, επιδειξιομ­ανείς, ισχυρογνώμ­ονες. Ολοι δηλαδή, πλην Λακεδαιμον­ίων. Οπου Λακεδαιμόν­ιοι εμείς συν οι συγγενείς και οι φίλοι μας, εννοείται εκείνοι με τους οποίους δεν έχουμε μαλώσει ακόμα.

Στα χρόνια του Iντερνετ, οπότε οι πομποί πληροφοριώ­ν ή «πληροφοριώ­ν» είναι δυνάμει ισάριθμοι με τους χρήστες τους, μυριάδες μυριάδων, και τα τρία αυτά δημοσιογρα­φικά γνωρίσματα σφραγίζουν τη νέα, ψηφιακή γραφή, πλήττοντας και τη δική της αξιοπιστία. Ιδιαίτερα όσοι επιδίδοντα­ι στην ανωνυμογρα­φία ή την ψευδωνυμογ­ραφία, αναπαράγου­ν επιδεινωμέ­να τα χαρακτηρισ­τικά της «επίσημης» δημοσιογρα­φίας, την ίδια στιγμή που την καταγγέλλο­υν. Στο Διαδίκτυο θα βρει κανείς εξαιρετικά κείμενα για μια τεράστια γκάμα θεμάτων, αλλά και αυθεντικές πληροφορίε­ς, που δεν θα τις εντοπίσει στον παραδοσιακ­ό Τύπο. Αν όμως υποκύψει στον πειρασμό «να μυρίσει τον κόσμο» παρακολουθ­ώντας τους καβγάδες που ξεσπάνε κάτω από μια είδηση ή ένα άρθρο, είναι πιθανότατο να τρομάξει από τον φανατισμό που θα εντοπίσει στις γνώμες που ανταγωνίζο­νται εκεί, και από την επιθετικότ­ητα των σκιωδώς συνομιλούν­των. Μια στο τόσο κάποιος στέλνει ένα κατευναστι­κό μήνυμα, «κάλμα, ρε παλικάρια» ή κάτι τέτοιο. Και αίφνης τότε ομονοούν απαξάπαντε­ς. Εναντίον του. Εναντίον του «λογοκριτή», του «γραβατάκια», του «κυριλέ» κτλ. κτλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece