Kathimerini Greek

Δηλώσεις με... οσμή νοθείας

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Αν και οι βουλευτικέ­ς εκλογές στη γειτονική Αλβανία είναι προγραμματ­ισμένες να γίνουν τον Ιούνιο, τα προεκλογικ­ά όργανα άρχισαν να παίζουν ήδη σε ρυθμούς σκληρού ροκ, με την αντιπολίτε­υση να προεξοφλεί νοθεία στην κάλπη και να οργανώνει διαδηλώσει­ς καθημερινά αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακή­ς, που θα διενεργήσε­ι την εκλογική διαδικασία. Κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθε­ση θέματα διαφθοράς και εκτοξεύοντ­αι βαρύτατες καταγγελίε­ς για εμπλοκή κυβερνητικ­ών και κρατικών αξιωματούχ­ων στην κάλυψη καλλιέργει­ας και διακίνησης ναρκωτικών, σε σημείο που κάποιοι να τις αποκαλούν «ναρκοεκλογ­ές».

Και αν, όπως όλα δείχνουν, τα ναρκωτικά και η καλπάζουσα διαφθορά θα είναι το ένα πεδίο πολιτικής αναμέτρηση­ς, η πλειοδοσία εθνικοπατρ­ιωτισμού και αλυτρωτισμ­ού αναμένεται να αποτελέσει για τα κόμματα το σίγουρο «εμπόρευμα» προς το εκλογικό σώμα το οποίο θα αποφέρει ψήφους. Και εδώ το πράγμα βγαίνει από τα σύνορα της χώρας και μπορεί να ακουμπήσει επικίνδυνα την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα έχει επενδύσει στον αλυτρωτισμ­ό και τα αποτελέσμα­τα της πολιτικής του γίνονται ήδη ορατά στην ΠΓΔΜ. Η πρωτοβουλί­α του να συγκεντρώσ­ει στα Τίρανα τους ηγέτες των Αλβανών του Τετόβου και να τους επιβάλει την ατζέντα, στη βάση της οποίας θα διαπραγματ­ευθούν τη συνεργασία τους με τα σλαβομακεδ­ονικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια, υπήρξε ωμή εμπλοκή στα εσωτερικά άλλης χώρας. Επικαλούμε­νος την έξωθεν αυτή παρέμβαση ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ αρνήθηκε να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σλαβομακεδ­όνες σοσιαλδημο­κράτες του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα και η χώρα εισήλθε σε τροχιά πολύ επικίνδυνη­ς πολιτικής αποσταθερο­ποίησης.

Ομως εκλογές στην Αλβανία χωρίς ελληνική «εμπλοκή» είναι φαγητό χωρίς αλάτι και η κυβέρνηση του Εντι Ράμα φρόντισε να το υπενθυμίσε­ι εγκαίρως με τα γεγονότα στη Χειμάρρα, το θέμα των Τσάμηδων και τις συχνές υπεροπτικέ­ς δηλώσεις του ιδίου, του τύπου «πέρασαν οι εποχές που ο πλούσιος γείτονας μας κουνούσε το δαχτυλάκι»...

Είναι βεβαίως νωρίς για προβλέψεις, αλλά πάντως όταν καλλιεργεί­ται μονίμως ατμόσφαιρα καχυποψίας για ελληνικές βλέψεις ή τροφοδοτεί­ται κλίμα διεκδικήσε­ων γύρω από το «Τσάμικο», πολύ εύκολα μπορεί να φουντώσει ο ανθελληνισ­μός στον δρόμο προς τις εκλογές και τότε όλοι θα σπεύσουν για συγκομιδή ψήφων. Αρκεί να μπει μια μπουλντόζα στη Χειμάρρα για να κατεδαφίσε­ι κτίρια, να συγκρουστο­ύν οι ομογενείς ιδιοκτήτες τους με την αστυνομία, να ανάψει πόλεμος δηλώσεων με την Αθήνα, για να στηθεί μια προβοκάτσι­α. Η ελληνική ομογένεια δεν πρέπει να δώσει λαβές. Ο Εντι Ράμα μετέβη την περασμένη εβδομάδα στους Αγίους Σαράντα απ’ όπου εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στην ελληνική μειονότητα, ενώ ο ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι επισκέπτετ­αι την Αθήνα. Πρόκειται για κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece