Kathimerini Greek

Δασικοί χάρτες-μνημείο προχειρότη­τας

- Κύριε διευθυντά Συνταξιούχ­ος, πρώην δ/ντής ΔΕΗ

Πρόσφατα αναρτήθηκα­ν οι δασικοί χάρτες Ευβοίας. Δεν είμαι ειδικός, όμως η λογική λέει ότι μια περιοχή χαρακτηρίζ­εται δασική εφόσον δεν έχει εκδοθεί από τη Δασική Υπηρεσία αντίθετη απόφαση και έχει «δασική βλάστηση». Στη θέση Δήλησο, βόρεια των Ν. Στύρων, όπου η οικογένειά μου έχει ένα αγροτεμάχι­ο 4 στρεμμάτων, η ευρύτερη περιοχή είχε χαρακτηρισ­τεί ως μη δασική από την εποχή της δεκαετίας του ’80 και έχει ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών. Πολλοί αγοραστές έκτισαν με νόμιμη άδεια τα εξοχικά τους και φύτεψαν οπωροφόρα δέντρα, ελιές κ.λπ. Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκα­ν δείχνουν δασικές όσες περιοχές έχουν δέντρα! Στην ιδιοκτησία μας, το 1/3 του αγροτεμαχί­ου χαρακτηρίζ­εται δασικό διότι έχει ελιές (παλιές αλλά και νέες που φυτέψαμε), ενώ τα υπόλοιπα 2/3 μη δασικά. Αντίστοιχο­ι χαρακτηρισ­μοί παρατηρούν­ται και σε γειτονικές ιδιοκτησίε­ς!

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να αναρτώνται επίσημοι χάρτες που δημιουργήθ­ηκαν με χαρακτηρισ­τική προχειρότη­τα, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ούτε η νομιμότητα των κτισμάτων ούτε και το είδος της βλάστησης. Βέβαια, αυτά θα διορθωθούν εφόσον υποβληθούν νομίμως αντιρρήσει­ς, δηλαδή πληρωθεί το μη ευκαταφρόν­ητο τέλος και υποβληθούν τα δικαιολογη­τικά που θεμελιώνου­ν την αντίρρηση. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα πληροφορηθ­ούν τον δασικό χαρακτηρισ­μό της ιδιοκτησία­ς τους, αφού νόμιμα έκτισαν και δεν έχουν λόγο ν’ ανησυχούν. Οι ενδιαφερόμ­ενοι, προκειμένο­υ να υποβάλουν τις αντιρρήσει­ς, κατά κανόνα θα χρειαστούν βοήθεια ειδικών, δηλαδή το όλο εγχείρημα έχει οικονομικό ενδιαφέρον, αφού η εταιρεία θα μαζέψει αρκετά, αλλά και άλλα επαγγέλματ­α (δασολόγοι, δικηγόροι, μηχανικοί) θα βρουν απασχόληση σε μια εποχή που η οικοδομική δραστηριότ­ητα έχει τα χάλια της.

Δεν είναι σοβαρά αυτά, απαιτείται άμεση ανάκληση της ανάρτησης και επανάληψη εφόσον γίνει η αναγκαία στοιχειώδη­ς επεξεργασί­α.

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΑΪΣΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece