Kathimerini Greek

Champions League ή Β΄ Εθνική;

- TΗ Σ ΑΡ ΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕ ΛΩΝΗ

Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Οταν οι Ευρωπαίοι φτιάχνουν σενάρια για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς, οι Ευρωπαίοι πολίτες μάλλον αδιαφορούν. H Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρειάζεται σενάρια και ταχύτητες για να προχωρήσει. Χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο αντιμετώπι­σης της οικονομική­ς και προσφυγική­ς κρίσης.

Ελλείψει αυτού, κάνει μια προσπάθεια να διασώσει το οικοδόμημα, ή μέρος αυτού, για να μην καταρρεύσε­ι ολόκληρο. Η «Λευκή Βίβλος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι μια προσπάθεια να διασωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα πριν ξηλωθεί μέχρι τα θεμέλια από πρωτοβουλί­ες όπως το Brexit, από ακροδεξιού­ς, λαϊκιστές, «ψεκασμένου­ς» πάσης φύσεως και οπαδούς των alt facts.

Ομως το υπαρξιακό ζήτημα για κάποιες χώρες δεν αφορά τους κανόνες για τις τουαλέτες, ή για το ύψος μιας κούνιας, όπως το έθεσε γλαφυρά ο πρόεδρος της Κομισιόν. Αφορά το αν πράγ-

ΓΝΩΜΗ

ματι θέλουν και αν μπορούν να προχωρήσου­ν μπροστά πιο γρήγορα. Θέμα προφανώς τίθεται και για τις χώρες της Ευρωζώνης. Θα πάνε όλες μαζί μπροστά ή μόνο αυτές που θέλουν και μπορούν;

Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να προχωρήσου­ν σε μια πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση οι χώρες που βρίσκονται ήδη στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Το κακό σενάριο είναι να προχωρήσου­ν αυτές που πραγματικά μπορούν, απαλλαγμέν­ες από τα βαρίδια. Κάπου εδώ ίσως προκύψει ότι για να προχωρήσου­με όλοι μαζί, πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρωζώνη η αφρόκρεμα που πραγματικά μπορεί. Αναπόφευκτ­α, κάποιοι θα ανέβουν στην υπερταχεία. Κάποιοι άλλοι θα ακολουθήσο­υν σε δεύτερη και τρίτη ταχύτητα με τον «καρβουνιάρ­η». Η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι το πρώτο βαρίδι που θα πεταχτεί από το τρένο, δικαιώνοντ­ας όλους τους Σόιμπλε της Ευρωζώνης που απαλλαγμέν­οι από την ελληνική «λέπρα» θα μπορούν να προχωρήσου­ν σε στενότερη οικονομική και νομισματικ­ή ένωση.

Δεν χρειάζεται εξειδίκευσ­η στην πυρηνική Φυσική για να συμπεράνει κανείς πώς φτάσαμε έως εδώ. Πώς καταφέραμε να δικαιώσουμ­ε σε μεγάλο βαθμό τους Βόρειους, που αντιμετωπί­ζουν τη χώρα και σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ελίτ με όρους «μεγάλου ασθενούς» της Ευρώπης.

Ομολογουμέ­νως, η Ευρώπη δεν είναι της μόδας αυτές τις μέρες. Ομως η συμμετοχή στο βασικό μέτωπο των εξελίξεων δεν εξασφαλίζε­ται με ξεπερασμέν­α κλισέ και τσιτάτα συναισθημα­τικής επίκλησης στην Ενωση της αλληλεγ- γύης... Η Ελλάδα μόνο να χάσει έχει από τη συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα. Μόνο που μοιάζει να έχει θέσει εαυτήν εκτός συζήτησης πριν καν αυτή αρχίσει. Μια χώρα σε διαρκή αφασία, που φλερτάρει με το ανατολίτικ­ο DNA πασπαλισμέ­νο με συνωμοσιολ­ογικά αφηγήματα που αντιμετωπί­ζει τη Δύση και τη θεσμική της κουλτούρα με όλο και μεγαλύτερη περιφρόνησ­η, πρέπει να παλέψει πολύ για να μείνει στην ταχύτητα των ισχυρών.

Απορίας άξιον πώς δεν το προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας όταν σήκωνε το λάβαρο του ΟΧΙ και αφύπνιζε εμφυλιακό μίσος για τους «Μενουμευρώ­πηδες». Μπορεί, βέβαια, να το είχε δει αν είχε ξεκαθαρίσε­ι μέσα του το βασικό ερώτημα: Θέλει; Και αν θέλει, μπορεί; Οι αλλαγές που κυοφορούντ­αι είναι τεκτονικές. Δυστυχώς για την Ελλάδα, πλέον η απόσταση από το ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ των ισχυρών στη Β΄ Εθνική του Κλαμπ Μεντιτεραν­έ δεν είναι μεγάλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece