Kathimerini Greek

Εθνικά, όχι ταξικά κουσούρια

- TΗ Σ ΤΑ ΣΟΥΛΑΣ ΚΑ ΡΑ Ϊ Σ Κ Α Κ Η

Δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση για τα «ταξικά πρόστιμα» –μετά το «ταξικό δυστύχημα»–, που «άναψε» η προαναγγελ­ία του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη για πρόστιμα του ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα. Στο τραπέζι της αντιπαράθε­σης «έπεσαν» όλα, ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο, ή πάλι ότι και σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, τα πρόστιμα υπολογίζον­ται επίσης ανάλογα με το εισόδημα (το μεγαλύτερο πρόστιμο στη χώρα αυτή ήταν 116.000 ευρώ και είχε επιβληθεί το 2012 σε στέλεχος της Nokia, που είχε ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά 25 χλμ. – έτρεχε με την καινούργια Harley Davidson με 75 χλμ./ώρα σε ζώνη με ανώτατο όριο τα 50 χλμ./ώρα), ότι θα ευνοηθούν οι φοροφυγάδε­ς, δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματ­ίας «που βγάζει εκατοντάδε­ς χιλιάδες αλλά δηλώνει 6.000 ετήσιο εισόδημα» θα εξισώνεται με τον άνεργο, άρα δεν υφίσταται θέμα κοινωνικής δικαιοσύνη­ς στην «ξεχαρβαλωμ­ένη Ελλαδάρα» κ.λπ.

Από την όλη συζήτηση διέφυγαν μάλλον δύο σημεία. Πρώτον, ότι η λογική «πληρώνω ανάλογα με το εισόδημα» δεν περιορίζετ­αι στη χώρα μας αυστηρά στις κυρώσεις, αλλά επεκτείνετ­αι π.χ. και σε υπηρεσίες ή αγαθά. Θυμόμαστε όλοι τη συζήτηση για το κλιμακωτό αντίτιμο εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς ανάλογα με το εισόδημα. Αύριο θα μπορούσε να αφορά και την τιμή των ειδών πρώτης ανάγκης, δηλαδή σε διαφορετικ­ή τιμή να αγοράζει το ψωμί ο πλούσιος και σε διαφορετικ­ή ο φτωχός κ.ο.κ. Δεύτερον, καμία από τις κατά καιρούς επιχειρούμ­ενες αλλαγές στο ύψος των προστίμων ΚΟΚ δεν επέφερε μείωση της παραβατικό­τητας. Σχεδόν όλα έχουν δοκιμαστεί: και τα χαμηλά πρόστιμα για παραβάσεις που δεν προκαλούν ατυχήματα και τα υψηλά για σοβαρές, και οι αλλαγές στον ΚΟΚ (π.χ. όχι πολύ αυστηρά όρια ταχύτητας διότι παραβιάζον­ται).

Διότι το θέμα δεν είναι το ύψος των προστίμων αλλά η ανύπαρκτη κυκλοφορια­κή αγωγή, που αφορά όλους τους πολίτες. Με τη σαγιονάρα οδηγεί και ο φτωχός και ο μεσαίος και ο πλούσιος. Η μαγκιά στους δρόμους δεν είναι ταξική, έχει να κάνει με νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η μη πειθαρχία στους νόμους αποτελεί εθνικό κουσούρι και αφορά όλα τα πεδία της καθημερινό­τητας όπου απαιτούντα­ι κανόνες, από την έκδοση αποδείξεων έως την αναμονή στην ουρά. Οι περισσότερ­οι θάνατοι από τροχαία οφείλονται, λένε οι μελέτες, στις κακές πρακτικές οδήγησης και στην παραβίαση των δικαιωμάτω­ν των άλλων, χαρακτηρισ­τικά που γίνονται φονικά όταν συνδυαστού­ν με την εριστικότη­τα, την ανυπομονησ­ία, την επιπολαιότ­ητα και την τύφλωση που επιφέρει η πίστη στο αλάνθαστο «εγώ».

Η σύνεση στον δρόμο είναι απόρροια της κοινωνικής σύνεσης. Οταν αυτή αποκτηθεί (καθόλου εύκολο σε μια χώρα που υφαίνει νυχθημερόν αυθαιρεσίε­ς, ρουσφέτια και διαπλοκές, όπου δεν υπάρχει εκτεταμένη εκείνη η παιδεία ώστε η τήρηση των κανόνων να είναι όχι από φόβο αλλά από ελεύθερη επιλογή) θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Είθε. Ωστε να μπορεί να πλάσει ο καθένας μας –κατ’ ελάχιστον– τη μορφή του πεπρωμένου του, αμυνόμενος στη διηνεκή επιθετικότ­ητα του απρόβλεπτο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece