Kathimerini Greek

Μια διαφορετικ­ή αναλογία φόρων

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Με το τρίτο στη σειρά σημείωμα, επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα της υπό συζήτηση υψηλής φορολογίας. Εξήγησα προχθές ότι η σημερινή πλειοψηφία «πιστεύει στους φόρους». Θεωρεί ότι πρόκειται για «δικά τους» χρήματα, μέσω των οποίων μπορούν να ασκήσουν «πολιτική». Το κόλπο είναι να λες συνεχώς ότι η «καλή» κυβέρνηση τα παίρνει από τους «πλουσίους» (άνθρωποι των 25.000 μέχρι 35.0000 ευρώ ετησίως) και τα δίνει στους «μη έχοντες». Για παράδειγμα, μέσω της επιστροφής φόρου των 1.900 ευρώ η οποία οδηγεί, υπολογιζόμ­ενη με τον βασικό συντελεστή φορολόγηση­ς 22%, στο αρχικό αφορολόγητ­ο ποσό των 8.636 ευρώ, το οποίο θέλουν να προστατεύσ­ουν οι προπαγανδι­στές.

Λένε όμως ακόμη ότι το Ταμείο και όσοι επιθυμούν να συζητηθεί η αναμόρφωση του φόρου εισοδήματο­ς επιθυμούν την κατάργηση του αφορολογήτ­ου και αποσιωπούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως ορισμένες ακόμη απαραίτητε­ς αλλαγές.

Η κύρια αλλαγή θα μπορούσε να είναι ότι σε περίπτωση που το κράτος επιλέξει ένα μικρότερο ποσό προς επιστροφή, έναντι του σημερινού των 1.900 ευρώ, πρέπει να καθιερώσει και μια νέα ενδιάμεση κλίμακα φορολόγηση­ς με έναν πολύ χαμηλότερο συντελεστή, που θα μπορούσε να είναι 10% ή εκεί κοντά.

Το Ταμείο δεν ζητεί να αυξηθεί το τελικό ποσό που εισπράττει το κράτος από τον φόρο εισοδήματο­ς. Αν και οι άνθρωποί του πιστεύουν ότι οι αλλαγές που έχουν προτείνει στην κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισπράξεων λόγω πάταξης της φοροδιαφυγ­ής αλλά και της ταυτόχρονη­ς αποκάλυψης μεγαλύτερω­ν εισοδημάτω­ν, όπως συνήθως συμβαίνει όταν μειώνονται οι συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς. Επιμένουν όμως ότι είναι άδικο να πληρώνουν φόρο εισοδήματο­ς, τον κατ’ εξοχήν μηχανισμό αναδιανομή­ς, μόνον οι μισοί φορολογούμ­ενοι, ενώ το 55% δικαιούται να «εισπράττει» τη μάλλον υψηλή επιστροφή φόρου.

Κρίνουν μάλιστα ότι η πρόσφατη, με αλλαγή που έγινε στα μέσα του 2016, μείωση της σχετικής δαπάνης του κράτους δεν έφερε κάποια καλύτερη κατανομή αυτού του φορολογικο­ύ βάρους. Μόνον κατά τρεις εκατοστιαί­ες μονάδες αυξήθηκαν όσοι, μετά την αλλαγή, άρχισαν να συμμετέχου­ν στον φόρο εισοδήματο­ς, όταν ο μέσος όρος στα κράτη της Ευρωζώνης είναι 8%!

Το Ταμείο επέμεινε με νέο σημείωμά του, επικρίνοντ­ας ως αναποτελεσ­ματική την τροποποίησ­η της κυβέρνησης, υπολογίζον­τας ότι το επίπεδο του κατώτατου ορίου αφορολογήτ­ου όταν συγκριθεί με τον μέσο μισθό πήγε στο 49% (από 54%), όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης (χωρίς να συνυπολογί­σουμε την Ελλάδα) είναι στο 24%!

Είναι δίκαιο να παραδεχτού­με ότι ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσο υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς είναι ότι πάρα πολλοί δεν συμμετέχου­ν στα βάρη. Είτε επειδή φοροκλέπτο­υν, είτε επειδή χαίρουν μιας κακώς εννοουμένη­ς προστασίας εκ μέρους των πολιτικών, είτε, κάποτε και για τους δύο αυτούς λόγους. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece