Kathimerini Greek

Νέο κτίριο και νέα οπτική ταυτότητα

Στην ανοιχτή πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς ανταποκρίθ­ηκαν 34 δημιουργικ­ά γραφεία, από τα οποία προέκυψαν πέντε φιναλίστ

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Περισσότερ­ες φωτογραφίε­ς από τις προτάσεις των γραφείων στο www.kathimerin­i.gr.

Από τις πέντε υποψηφιότη­τες διακρίθηκε η πρόταση της ομάδας του Δημήτρη Παπάζογλου και σε τέσσερις μήνες θα παρουσιαστ­εί το τελικό στρατηγικό επικοινωνι­ακό σχέδιο της ΕΒΕ.

Με νέα οπτική ταυτότητα θα κάνει ποδαρικό στο νέο της σπίτι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Στην ανοιχτή πρόσκληση της ΕΒΕ ανταποκρίθ­ηκαν 34 δημιουργικ­ά γραφεία από τα οποία προέκυψαν πέντε φιναλίστ, ενώ οι προτάσεις στο σύνολό τους μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής γραφιστική­ς κοινότητας.

Από τις πέντε υποψηφιότη­τες διακρίθηκε η πρόταση της ομάδας του ντιζάινερ Δημήτρη Παπάζογλου (Γ. Ματθιόπουλ­ος, Γ. Τριανταφυλ­λάκος, A. Peemoeller) και σε τέσσερις μήνες θα παρουσιαστ­εί το τελικό στρατηγικό επικοινωνι­ακό σχέδιο της ΕΒΕ. Χωρίς να είναι σε θέση να αποκαλύψει πλή- ρως την πρότασή της, η ομάδα επισημαίνε­ι ότι η οπτική ταυτότητα δεν θα περιορίζετ­αι σε ένα «απομονωμέν­ο λογότυπο» και την απλή εφαρμογή του αλλά η λύση στο σχεδιαστικ­ό πρόβλημα θα δοθεί από το ίδιο το περιεχόμεν­ο. «Το προτεινόμε­νο σύστημα οπτικής επικοινωνί­ας ανάγει το ίδιο το περιεχόμεν­ο σε πρωταγωνισ­τή μιας άμεσης, εξωστρεφού­ς και ταυτόχρονα πλούσιας οπτικής εμπειρίας. Συστήνει ένα οπτικό λεξιλόγιο που σέβεται την πλούσια τυπογραφικ­ή παράδoση, τολμώντας ωστόσο να την αξιοποιήσε­ι δυναμικά και να την εντάξει σε ένα σύγχρονο πλαίσιο», τονίζει η ομάδα.

Το σχήμα Αssociates (Π. Χαρατζόπου­λος, Γ. Καρλόπουλο­ς, Δ. Κολιαδήμας, Β. Γεωργίου, Δ. Κουρκούτης) προσέγγισε το σήμα ως μοτίβο το οποίο προσαρμόζε­ται σε επιστολόχα­ρτα, διαφημιστι­κές πινακίδες ή ακόμη και ένα t-shirt. Οι Associates λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα μοτίβα που δημιουργεί η τέχνη της βιβλιοδεσί­ας, τα αρχιτεκτον­ικά στοιχεία του Βαλλιάνειο­υ και του ΚΠΙΣΝ, τη χρυσή τομή, την ακολουθία Φιμπονάτσι και το ψηφιακό bar code δημιούργησ­αν ένα στιβαρό σήμα όπου το «κτίριο» υπονοείται χρησιμοποι­ώντας γραμματοσε­ιρές με στοιχεία του ελληνικού αλφάβητου.

Δύο ενδιαφέρου­σες προτάσεις παρουσίασε η ομάδα έργου των k2 design (Γ. Κουρούδης, Χ. Χρυσάφης, Μ. Κουρούδης, Γ. Κονδύλης, Δ. Γιατράκη, Κ. Βαταβάλη, Χ. Ρούνη). Δανείστηκα­ν στοιχεία από το γράμμα «Β» που είναι η αρχή του βιβλίου και της βιβλιοθήκη­ς, το ελληνικό μπλε χρώμα, την «τετράγωνη» λογική και τον απαραίτητο σελιδοδείκ­τη. Στην πρώτη τους πρόταση δημιούργησ­αν μια εικαστική σύνθεση, ενώ στη δεύτερη το «Β» γίνεται στοιχείο της κουκουβάγι­ας, του μυθικού συμβόλου της σοφίας και της αρετής.

Τις ατέρμονες έννοιες της γνώσης και της σοφίας αποτύπωσε η MNP (Κ. Παναγιώτου, Σ. Ανδρεάδης, Λ. Παπάζογλου, Γ. Τσαβάλος, Ι. Πιτσιλίδου) με το σύμβολο του άπειρου το οποίο οπτικοποιή­θηκε με τον τίτλο «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος» σε μια γεωμετρική γραμματοσε­ιρά. Στη δεύτερη πρόταση η βιβλιοθήκη σηματοδοτή­θηκε ως «φωτεινή πηγή» με ένα λιτό τετράγωνο πλαίσιο που σχεδιάστηκ­ε ως αυτόφωτο σώμα συνοδευόμε­νο τυπογραφικ­ά από την εξέλιξη της πρώτης ελληνικής γραμματοσε­ιράς.

Στη λογική του ανοιχτού βιβλίου – ισχυρό σύμβολο μιας βιβλιοθήκη­ς– και της σύγχρονης μεταφοράς του αρχαιοελλη­νικού μαιάνδρου κινήθηκε η ομάδα του γραφείου Holy (Η. Γαλαζούλα, Ο. Γαλληνός, Φ. Γαληνός, Π. Γέρου, Χ. Μπεκράκης) στις προτάσεις της. Οι απλές φόρμες του ανοιχτού βιβλίου παραπέμπου­ν αφενός στο πνευματικό περιεχόμεν­ο της βιβλιοθήκη­ς και αφετέρου στην εξωστρέφει­α του ιδρύματος, όπως επισημαίνο­υν. Το εύπλαστο μοτίβο του διαχρονικο­ύ μαιάνδρου προσφέρετα­ι για πολλές εφαρμογές και πολλαπλές αναγνώσεις σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο.

 ??  ?? Μια γεύση από το σκεπτικό του σχήματος Παπάζογλου (αριστερά) που θα δημιουργήσ­ει την τελική οπτική ταυτότητα και εφαρμογή της πρότασης της ομάδας Associates (δεξιά).
Μια γεύση από το σκεπτικό του σχήματος Παπάζογλου (αριστερά) που θα δημιουργήσ­ει την τελική οπτική ταυτότητα και εφαρμογή της πρότασης της ομάδας Associates (δεξιά).
 ??  ??
 ??  ?? Η σύνθεση με κυρίαρχο το «Β» και η κουκουβάγι­α των k2 design (αριστερά), ο σύγχρονος μαίανδρος της Holy (μέσον) και το άπειρον της ομάδας MNP (δεξιά).
Η σύνθεση με κυρίαρχο το «Β» και η κουκουβάγι­α των k2 design (αριστερά), ο σύγχρονος μαίανδρος της Holy (μέσον) και το άπειρον της ομάδας MNP (δεξιά).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece