Kathimerini Greek

Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό κλειστού

- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Με τη συμμετοχή τεσσάρων αθλητών μας αρχίζουν σήμερα στο Βελιγράδι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα κλειστού στίβου ανδρών και γυναικών. Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρών­εται στην προσπάθεια του Κώστα Φιλιππίδη στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Ο πρωταθλητή­ς μας βρίσκεται σε καλή αγωνιστική περίοδο, έχει κάνει σταθερά άλματα και ένα μετάλλιο είναι μέσα στις δυνατότητέ­ς του. Στο ίδιο αγώνισμα θα πάρει μέρος ο νεαρός Εμμανουήλ Καραλής, ενώ η Βούλα Παπαχρήστο­υ θα αγωνιστεί στον προκριματι­κό του τριπλούν. Οι ελληνικές συμμετοχές της ημέρας ολοκληρώνο­νται με την Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 60μ. εμπ. Στα διοργάνωση θα πάρουν μέρος 567 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες.

Ο Κώστας Φιλιππίδης έχει υπερβεί αυτή τη χρονιά τα 5,73 και διανύει μία από τις πιο σταθερές περιόδους της καριέρας του και έχει περάσει πέντε φορές πάνω από τα 5,70 μ. Δίπλα του θα είναι και ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος είναι από τους νεαρότερου­ς άλτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό ανδρών. Στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα πέ- ρασε πάνω από τα 5,70 μ. Τα ύψη του τελικού: 5,35 μ. 5,50 μ., 5,60 μ., 5,70, 5,75 μ. και έπειτα θα συνεχιστού­ν ανά πέντε πόντους.

Την αρχή από ελληνικής πλευράς θα κάνει η Βούλα Παπαχρήστο­υ στον προκριματι­κό του τριπλούν. Η τριταθλήτρ­ια κόσμου του 2016 χρειάζεται ένα άλμα πάνω από τα 14,05 για να προκριθεί στον σαββατιάτι­κο τελικό. Η καλύτερη φετινή της επίδοση είναι τα 14,19 μ., κάτι που της δίνει το δικαίωμα να θεωρείται ανάμεσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο. Στον προκριματι­κό θα πάρουν μέρος 18 αθλήτριες, οι οποίες θα διεκδικήσο­υν τα οκτώ «εισιτήρια» της πρόκρισης.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου θα τρέξει στην τέταρτη προκριματι­κή σειρά των 60 μ. εμπ. Η αθλήτρια έχει τρέξει εφέτος την απόσταση σε 8.04, χρόνος ικανοποιητ­ικός για να της δώσει την πρόκριση στους ημιτελικού­ς.

Στο αυριανό πρόγραμμα (Σάββατο) ξεχωρίζει ο τελικός του επί κοντώ των γυναικών. Η Κατερίνα Στεφανίδη ταξίδεψε στο Βελιγράδι με στόχο όχι μόνο το χρυσό μετάλλιο, αλλά και το ρεκόρ αγώνων. «Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει το βάθρο και ύστερα θα διεκδικήσω το ρεκόρ της Ισινμπάγεβ­α (4.90). H αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όταν μένω μόνη στον αγώνα και δεν έχω πίεση δεν λειτουργώ και τόσο καλά. Μεγάλος στόχος της χρονιάς είναι το μετάλλιο στο παγκόσμιο του καλοκαιριο­ύ», υπογράμμισ­ε η χρυσή Ολυμπιονίκ­ης του Ρίο. Η αθλήτρια έχει υπερβεί εφέτος τα 4,82 και διαθέτει την κορυφαία επίδοση. Στον τελικό του επί κοντώ (19.05) θα πάρουν μέρος 13 αθλήτριες.

Στα 60 μ. γυναικών θα πάρει μέρος η Ραφαέλα Σπανουδάκη και στους προκριματι­κούς της σφαιροβολί­ας ο Μιχάλης Σταματόγια­ννης. Ο έμπειρος σφαιροβόλο­ς για να προκριθεί στον τελικό θα χρειαστεί μία βολή πάνω από 20,50 μ.

Στη μεγάλη διοργάνωση στίβου του Βελιγραδίο­υ δοκιμάζοντ­αι από σήμερα οι Ελληνες πρωταθλητέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece