Kathimerini Greek

Δείπνο του Κυρ. Μητσοτάκη με ξένα funds

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησαν και έκαναν χθες Πέμπτη κορυφαία στελέχη δέκα μεγάλων ξένων επενδυτικώ­ν οίκων. Οι επαφές αυτές, που προστίθεντ­αι στο κλιμακούμε­νο ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για τον άνθρωπο που αντιμετωπί­ζουν ως εν αναμονή πρωταγωνισ­τή της επόμενης μέρας, έγιναν στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που παρέθεσαν οι fund managers στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε ιδιωτικό χώρο μεγάλου αθηναϊκού ξενοδοχείο­υ.

Τα funds που διοργάνωσα­ν και συμμετείχα­ν στη χθεσινοβρα­δινή συνάντηση ήταν ο αμερικανικ­ός βραχίονας του GoldenTree Asset Management, το Soros Fund Management και η Key Square Capital. Επίσης η Balyasny, το Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου, η Kingstreet, και το Abu Dhabi Investment Council, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια με ενεργητικό άνω των 100 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Παρούσα και η Pacific Investment Management Company (PIMCO) που διαχειρίζε­ται αμοιβαία κεφάλαια συνολικής αξίας άνω του 1,5 τρισ. δολ. αλλά και το αμερικανικ­ό hedge fund BlueCrest Capital Management όπως και η Värde Partners. Αθροιστικά τα κεφάλαια που διαχειρίζο­νται αυτοί οι οίκοι ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια και κάποια εξ αυτών έχουν ήδη θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες και ειδικά τράπεζες.

Οι ερωτήσεις πολλές. Πώς θα μπορέσει να επανεκκινή­σει ως κυβέρνηση την οικονομία; Τι θα κάνει για να αρθούν τα capital controls; Πώς θα προσελκύσε­ι άμεσες ξένες επενδύσεις; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότ­ητες του οικονομικο­ύ του προγράμματ­ος και πώς θα αντιμετωπί­σει το ζήτημα της βιωσιμότητ­ας του δημόσιου χρέους; Ζήτησαν λεπτομέρει­ες για τα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνη­ς, για τους προτεινόμε­νους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, τη δυνατότητα συν- τήρησης των υψηλών στόχων για τα πλεονάσματ­α και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να διευκολύνο­υν τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρημα­τικών μη εξυπηρετού­μενων δανείων των τραπεζών. Περισσότερ­ο από όλα όμως ενδιαφέρθη­καν να μάθουν πότε θα γίνουν εκλογές αλλά και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για όλες τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και για τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Η συζήτηση κινήθηκε σε ρεαλιστικό επίπεδο και ήταν ουσιαστική. Οπως το συνηθίζει ο Κ. Μητσοτάκης, έτσι και χθες, ήταν φειδωλός στις εκτιμήσεις του αλλά επανέλαβε πως λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και πιο αποτελεσμα­τικό κράτος είναι η βασική κατεύθυνση με παράλληλη επιτάχυνση των αποκρατικο­ποιήσεων και της αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας αλλά και καίριες παρεμβάσει­ς για να βελτιωθεί το πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρημα­τικότητας.

Αυτό που φαίνεται να αποτέλεσε πάντως κοινό τόπο για όσους συμμετείχα­ν στο δείπνο, είναι η εκτίμηση πως ενδεχόμενε­ς πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν απειλή αποσταθερο­ποίησης για την οικονομία αλλά μάλλον ευκαιρία για μια νέα αρχή στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.

Η χθεσινοβρα­δινή συνάντηση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Ηδη, απο πέρυσι τον Απρίλιο, οπότε και άρχισαν να ξεχειλώνου­ν τα χρονοδιαγρ­άμματα των αξιολογήσε­ων αλλά και να ανοίγει υπέρ της Ν.Δ. η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσ­εις, πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει και συμμετάσχε­ι σε τέτοιες συναντήσει­ς με τον Κ. Μητσοτάκη. Είτε στο Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στην Αθήνα. Μάλιστα, το επόμενο ραντεβού έχει κλειστεί για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας καθώς, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι συμμετέχον­τες στις διεθνείς αγορές εμφανίζοντ­αι να αντιλαμβάν­ονται τη δημοσκοπικ­ή κυριαρχία Μητσοτάκη ως καταλύτη για την επανάκαμψη του ενδιαφέρον­τός τους για τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέπτυξε τα σχέδιά του για την οικονομία σε διαχειριστ­ές κεφαλαίων άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
 ??  ?? Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με δεκάδες ξένους επενδυτικο­ύς ομίλους την τελευταία περίοδο.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με δεκάδες ξένους επενδυτικο­ύς ομίλους την τελευταία περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece