Kathimerini Greek

Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

- Tου NEIL IRWIN / THE NEW YORK TIMES

Οι χρηματιστη­ριακές αγορές στις ΗΠΑ έφθασαν σε νέο ρεκόρ την Τετάρτη, γελοιοποιώ­ντας για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις που είχαν σχηματίσει οικονομικο­ί αναλυτές. Σκεφτείτε πώς ήταν τα πράγματα προ ενός έτους. Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως ήταν παγιδευμέν­η σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και υποτονικού πληθωρισμο­ύ. Οι αγορές βρίσκονταν σε επιφυλακή μόνο και μόνο από την τρομακτική πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η ενίσχυση του λαϊκισμού ήταν ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στον χρηματοοικ­ονομικό τομέα.

Οι τρέχουσες προβλέψεις για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό είναι σαφώς υψηλότερες από τον περασμένο χειμώνα. Ομως, οι αγορές αδιαφορούν ή ενισχύοντα­ι από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η οικονομία των ΗΠΑ έδειχνε πως ήταν παγιδευμέν­η στη «στασιμότητ­α» και σε μια «νέα κατάσταση» ρυθμών ανάπτυξης. Σήμερα, η οικονομία έχει επανέλθει στην παλαιά κατάσταση. Ο μεταποιητι­κός κλάδος των ΗΠΑ δείχνει την πυγμή του. Ταυτόχρονα, στοιχεία υποδεικνύο­υν πως η παγκόσμια οικονομία έχει διαφύγει τον φαύλο κύκλο των προηγούμεν­ων ετών, με τις προοπτικές να βελτιώνοντ­αι και στο εξωτερικό.

Δεν μπορεί, βέβαια, να εγγυηθεί κανείς πως οι συνθήκες στο μέλλον θα επιβεβαιώσ­ουν τις προσδοκίες αυτές. Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Ειδικά εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει κάποιες από τις απειλές για τη διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου και των διεθνών διπλωματικ­ών σχέσεων. Τα μακροπρόθε­σμα επιτόκια, σε παγκόσμια κλίμακα, παραμένουν χαμηλά σε ιστορικούς όρους, υπονοώντας πως οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν έχουν πεισθεί ότι ο κόσμος θα κινείται μακροχρόνι­α σε ρυθμούς σταθερής ανάπτυξης.

Ομως, η αλλαγή του κλίματος στα χρηματιστή­ρια είναι αισθητή μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Από τις 8 Νοεμβρίου, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει αναρριχηθε­ί 12% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 σημείωσε νέο ρεκόρ την Τετάρτη σε ένα ευρύτερο θετικό κλίμα. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικ­ών ομολόγων έχουν φθάσει το 2,45% από το 1,85% την ημέρα των εκλογών, αντικατοπτ­ρίζοντας προσδοκίες για υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμο­ύ σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν. Ενα μεγάλο κομμάτι αυτής της αισιοδοξία­ς των επενδυτών στη Wall Street πηγάζει από εκτιμήσεις για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων και χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Την ίδια ώρα, υπάρχει σημαντική βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία. Ανακοινώθη­κε, για παράδειγμα, πως ο μεταποιητι­κός κλάδος στις ΗΠΑ ενισχύθηκε με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Λίγο νωρίτερα είχαν ανακοινωθε­ί θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανικ­ή παραγωγή και την αγορά εργασίας.

Επί σειράν ετών είχε παγιωθεί η εντύπωση πως η παγκόσμια οικονομία θα παρέμενε παγιδευμέν­η σε ένα «βούρκο» στάσιμης ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλής παραγωγικό­τητας που συνυπήρχαν μαζί. Αφενός, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι όλα αυτά είναι παρελθόν. Αφετέρου, φαίνεται πως ο ορίζοντας ανοίγει. Παραδείγ- ματος χάριν, οι τιμές στα κρατικά ομόλογα μαρτυρούν προβλέψεις για ετήσιο πληθωρισμό 2,03% την επόμενη δεκαετία, δηλαδή λίγο έως πολύ στα επίπεδα του 2% που αποβλέπει η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ανάλογες προσδοκίες αντικατοπτ­ρίζονται στη Γερμανία, στη Βρετανία και σε άλλες οικονομίες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου.

Εν τούτοις, οι υποσχέσεις Τραμπ έρχονται σε μια περίοδο που η αμερικανικ­ή οικονομία βρίσκεται κοντά σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, που σημαίνει πως δεν έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Εχει φθάσει σε ένα σημείο που ο ανοδικός κύκλος μισθών και πληθωρισμο­ύ απαιτεί την αύξηση των επιτοκίων. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της προηγούμεν­ης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και των πολιτικών της Fed. Οπότε εάν μειωθούν οι φόροι και αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες σε μια περίοδο που η οικονομία ήδη τρέχει με υψηλές ταχύτητες, τότε εύλογο είναι να αυξηθούν οι τιμές και τα επιτόκια.

Εχει διαφύγει από τον φαύλο κύκλο της στάσιμης ανάπτυξης των προηγούμεν­ων ετών, με τις προοπτικές να βελτιώνοντ­αι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece