Kathimerini Greek

Η γαλλική CMA CGM διεκδικεί τον ΟΛΘ

Μαζί με την Deutsche Invest στον διαγωνισμό

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στη μάχη διεκδίκηση­ς του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης μπαίνει και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο. Η γαλλική εταιρεία CMA CGM S.A., συμφερόντω­ν της οικογενεία­ς Σαντέ, διά της θυγατρικής της Terminal Link συμφώνησε να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης (ΟΛΘ) σε κοινοπρακτ­ικό σχήμα με την Deutsche Invest Equity Partners (DIEP). Το γαλλογερμα­νικό σχήμα θα αντιπαρατα­χθεί στην εκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ορμώμενη Dubai Ports World και στην ιαπωνική Mitsui & Co. Ltd αλλά και στην Internatio­nal Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.

To λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης φιλοδοξεί να διαχειριστ­εί η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο. Η γαλλική εταιρεία CMA CGM S.A., συμφερόντω­ν της οικογενεία­ς Σαντέ διά της θυγατρικής της Terminal Link συμφώνησε να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης (ΟΛΘ) σε κοινοπρακτ­ικό σχήμα με την Deutsche Invest Equity Partners (DIEP). Η συμμετοχή της CMA CGM, διά της Terminal Link, στο σχήμα που θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά θα είναι σύμφωνα με πηγές της «Κ» σημαντική και θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε καταστατικ­ή μειοψηφία (33%). Την πλειοψηφία θα διατηρήσει η DIEP, ενώ η συμμετοχή του ομίλου Ιβάν Σαββίδη αναμένεται να διαμορφωθε­ί κατά μέγιστο στο 15%.

Η απόφαση της γαλλικής ναυτιλιακή­ς να συμμετάσχε­ι στη διεκδίκηση του ΟΛΘ δίδει νέα δυναμική στον διαγωνισμό. Η καταληκτικ­ή ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών στη σχετική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ έχει προσδιορισ­τεί έπειτα από αλλεπάλληλ­ες αναβολές για τις 24 Μαρτίου. Ομως, ήδη άλλοι τρεις ενεργοί στη διαδικασία υποψήφιοι ζήτησαν επισή- μως και νέα αναβολή για να προετοιμασ­τούν καλύτερα, οπότε πλέον αναμένοντα­ι οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η CMA CGM, που έχει εξαγοράσει και την εκ Σιγκαπούρη­ς, ναυτιλιακή NOL, συμμετέχει στη συμμαχία τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων Ocean Alliance, στην οποία είναι και η China Cosco Shipping όπως και οι Orient Overseas Container Line και η Evergreen Line. Επιπλέον, η Terminal Link έχει μέτοχο μειοψηφίας (49%) την εδρεύουσα στο Χονγκ Κονγκ, China Merchants Holdings Internatio­nal.

Το γαλλογερμα­νικό σχήμα που συγκροτήθη­κε θα αντιπαρατα­χθεί στην εκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ορμώμενη Dubai Ports World (DP World) και στην ιαπωνική Mitsui & Co. Ltd αλλά και στην Internatio­nal Container Terminal Services από τις Φιλιπ- πίνες. Οι τρεις τελευταίες αυτές εταιρείες φέρονται να είναι εκείνες που ζητούν τώρα νέα αναβολή για την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών. Πάντως, στον διαγωνισμό συμμετέχου­ν ακόμα η APM Terminals (θυγατρική της μεγαλύτερη­ς εταιρείας μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο, Maersk), η Duferco Participat­ions Holding (ιταλικών συμφερόντω­ν ελβετική εταιρεία με δραστηριότ­ητα στα logistics και στον χάλυβα και μονάδα στα Σκόπια), οι ρωσικοί σιδηρόδρομ­οι Russian Railways JSC, η τουρκική Yilport Holding και η ΓΕΚ Τέρνα. Εξ αυτών, η ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει πλέον, κατόπιν σχετικού αιτήματός της, αυτόνομα και ανεξάρτητα από τη JSC με την οποία είχε αρχικά κατεβεί και φέρεται να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς εφόσον διασφαλίσε­ι εταίρους της επιλογής της.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η APM Terminals δεν θα υποβάλει προσφορά, ενώ θεωρούν πως οι όμιλοι που θα διεκδικήσο­υν τον ΟΛΘ θα περιοριστο­ύν σε δύο ή τρεις, προσδιορίζ­οντάς τους ως το γαλλογερμα­νικό σχήμα DIEP-CMA, την αραβική DP World και ενδεχομένω­ς τη Mitsui.

Η διαδικασία, πάντως, βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Ηδη, από τις 20 Ιανουαρίου «κλείδω-

Παράταση της προθεσμίας της 24ης Μαρτίου για την υποβολή προσφορών ζήτησαν οι άλλοι υποψήφιοι.

σαν» και αναρτήθηκα­ν στο Virtual Data Room το κείμενο της σύμβασης παραχώρηση­ς, με την οποία ο επενδυτής θα λειτουργήσ­ει το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και η σύμβαση μετόχων και η σύμβαση αγοραπωλησ­ίας μετοχών.

Το ύψος των δεσμευτικώ­ν προσφορών που θα πρέπει να αναλάβει ο επενδυτής προσδιορίζ­εται στα 180 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσή­ς τους ορίζεται στη σύμβαση παραχώρηση­ς στην επταετία. Επίσης, τίθεται στόχος για αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων στις 550.000 ΤΕU σε ορίζοντα 9 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευ­ση της ΟΛΘ Α.Ε. για 40 χρόνια με βάση τη σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ Δημοσίου και εισηγμένης, η οποία σύμβαση πρέπει αφού υπογραφεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να περάσει με νόμο και από τη Βουλή.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece